Оперативна інформація про водогосподарську обстановку та гідрологічний режим на річках Закарпаття станом на 10:00

Про ситуацію п області стном на нині повідомляють у відділі техногенно-екологічної безпеки БУВР Тиси.

Оперативна інформація про водогосподарську обстановку та гідрологічний режим на річках Закарпаття станом на 10:00

1.Гідрологічна ситуація.

Минулої доби по області відмічалась помірно тепла погода, пройшли дощі 1-7 мм, місцями до 14 мм, продовжувалось повільне сніготанення.

На Верхній Тисі та верхів’ях приток відбувається коливання рівнів води в межах ±50 см.

На Тисі, ділянці Рахів-Вилок рівні повільно знижувались на -6-56 см в межах корінних берегів. В смт.Вилок на Тисі сформувався і перемістився на угорську територію максимум паводкової хвилі з амплітудою 4,7 м без виходу води на заплаву.

В нижніх течіях Боржави утримувалися високі рівні з незначним коливанням протягом доби, тут також відбувається формування максимального рівня з амплітудою 4,0 м., рівні паводку перевищили ІІІ ступінь – вода на заплаві,

В нижніх течіях ріки Тур`я, біля села Сімер зруйнувався затор льоду, пройшов льодохід. На Латориці і Тисі в районі міста Чоп продовжувалось підвищення рівнів.

Протягом доби очікується хмарно, з проясненням, без опадів; продовжиться поступове сніготанення. На більшості річок буде підтримуватись підвищена водність з незначними коливаннями рівнів води. В нижніх течіях Боржави утримаються високі рівні з невеликими коливаннями, утримується високий шар води на заплаві (перевищення ІІІ ступеню захисту на 0,7м), підтоплюються заплавні сільгоспугіддя сіл Сільце, Заріччя, Боржавське, Камянське, В.Комяти, Вільхівки та заплавної автодороги Виноградів-Шаланки як за рахунок паводкового так і за рахунок місцевого стоку.

Протягом 6-7 лютого на Тисі та Латориці, в районі міста Чоп, продовжиться підвищення рівнів води на 1.2-1.8м та 0.4-0.7 м відповідно. На Тисі паводкові води збережуться у межах корінних берегів на р.Латориці в районі м.Чоп вода на заплаві в межах міждамбового простору.

2. Дії водогосподарських організації

Канали осушних систем наповнюються талими та дощовими паводковими водами.

На відведенні паводкового стоку працюють 8 стаціонарних насосних станцій Латорицької(№2,№3,№4,№22 та 27) та Берегівської осушних систем (№12 та№26) та чотири  пересувні насосні станції Берегівського МУВГ та Виноградівського МУВГ в районі с.Вільхівці Берегівського району та с.Великі Комяти Виноградівського району. За останню добу станціями відкачано 630,5 тис. м.куб., за паводок 1008,2 тис.м.куб. паводкових вод

Водосховища системи Чорний Мочар працюють відповідно до Режимів експлуатації в період паводків, проводиться акумуляція та регулювання паводкового стоку продовжують акумулювати паводковий сток. Об’єм акумуляції за паводок складає 7,2 млн. м3. паводкових вод, всього у водосховищах утримується 18,0 млн. м3 води, при тому що водосховища можуть прийняти за повінь 24,7 млн м3 паводкових вод. .

Польдерні системи підготовлені на можливість акумуляції 90 млн. м3 паводкових вод. У міждамбовому просторі ріки Латориці (польдер) при рівнях ІІІ ступеню захисту утримується понад 45 млн.м3 паводкових вод.

Водогосподарські організації працюють в посиленому паводковому режимі. Встановлено цілодобове чергування. Роботи зосереджені на безаварійному  пропуску паводків на державних гідротехнічних спорудах.

Одночасно водниками надається допомога місцевим органам влади на аварійних роботах по розбиранню льодових заторів, водовідведенню,  локалізації підтоплень та інших запобіжних заходів на яких від водогосподарськіх  організацій задіяно біля 300 працівників, 25 одиниць техніки, для виконання попереджувальних та локалізаційних заходів витрачено біля 3500 мішків та 25м3 сипучих матеріалів. Окрім того понад 100 працівників здійснюють контроль за закріпленими та паводко-небезпечними ділянками по всій території області.

Після спаду рівнів міжрайонними управліннями водного господарства розпочато обстеження технічного стану гідротехнічних споруд після потужного на них навантаження під час льодоходу та паводку, складаються дефектні акти.

3. Інформація про підтоплення, льодові затори та заходи по їх ліквідації.

Ужгородський район.

Працівники Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса під керівництвом начальника Чіпака В.П. спільно з Словацькими колегами із Кошіцького водогосподарського управління провели обстеження прикордонної ділянки річки Уж.

В ході обстеження було встановлено, що на р.Уж утворився льодовий затор довжиною 5,65 км, з яких 5,0 км – на українській стороні (ділянка від держкордону до с.Сторожниця), і 0,65 км на Словацькій стороні.

У зв’язку з тим, що початок затору знаходиться на Словацькій території нижче села Пінковце Українська сторона звернулась з проханням до Словацької вжити всіх можливих заходів для ліквідації даного затору.

Ці заходи виконуються в рамках виконання Угоди між Урядом України і Урядом Словацької Республіки з питань водного господарства на прикордонних водах та з метою покращення умов проходження паводку на прикордонній ділянці річки Уж.

На даний час затор загрози підтоплення не несе.

За домовленість словацькі колеги розпочнуть виконання робіт  протягом 06.02.2017 року.

Виноградівський район.

В с.В.Комяти (ур.Завадка) продовжують роботу дві пересувні насосні станції Виноградівського МУВГ по відкачуванню поверхневого місцевого стоку, з 03 лютого по 05 лютого перекачано 10 тис м3. внутрішніх вод.  Працюють 3 одиниці техніки та 12 чоловік аварійної бригади Виноградівського МУВГ. Жилі будинки села за час проходження паводка непідтоплено. Залишаються підтопленими місцевим стоком сніготалих вод 2,5га присадибних ділянок шаром 0,3-0,5м.

В районі урочища «Гучало»  с.В.Ком’яти продовжується перелив паводковими водами заплавної  автодороги Шаланки-Комяти довжиною – 150 м шаром 0,5 м, підтоплено 1,8 га сільгоспугідь.

Всього в районі підтоплено і затоплено сніго-талими та паводковими водами  390,3га. присадибних ділянок і сільгоспугідь

Мукачівський район

На р.Стара в с.Зняцево льодовий затор ліквідовано, рівень води знижується.

Для попередження підтоплення автодороги Ужгород-Мукачево в районі с.Зняцево укладено захисну лінію 150м з мішків з піском, задіяно 2 одиниці техніки  та 10 чоловік аварійної бригади МукачівськогоМУВГ для продовження захисних робіт завезено 3,5 м3 сипучих матеріалів.

Берегівський район.

Для попередження переливу правобережної дамби р.Боржави в районі с.Верхні Ремети силами Берегівського МУВГ проводиться нарощення гребеню дамби на 0,5 м, укладаються 1000 мішків з піском 20м3, задіяно 10 працівників аварійної бригади та 2 одиниці техніки.

В Іршавському районі місцевим стоком та паводковими водами р.Боржави залишаються підтопленими 430 га заплавних сільгоспугідь сіл Сільце, Заріччя, Камянське. В с.Вільхівка четверту добу працюють дві пересувні насосні станціі Берегівського МУВГ відкачано біля 42 тис.м3 внутрішнього сніго-талого стоку.

Відділ техногенно-екологічної  безпеки БУВР Тиси

06 лютого 2017р.

Теги: відлига, ситуація, інформація

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
14:02
У Мукачеві на пожежі загинув чоловік
11:00
В Ужгороді на об'їзній горів Mercedes
10:51
У Виноградівській громаді горіли "будка" в циганському таборі Підвиноградова та надвірна споруда у Виноградові
» Всі новини