Перепоховання останків "народного єпископа" Івана Маргітича стало маніфестом єднання УГКЦ і МГКЄ (ФОТО)

4 лютого 2017 р. в с. Боржавське Виноградівського району Закарпатської області у храмі Покрови Пресвятої Богородиці, який можна назвати «Собором єдності греко-католиків в Україні», відбулося перезахоронення останків «народного єпископа» Івана Маргітича, який збудував цей храм і будував також єдність між греко-католиками Мукачівської греко-католицької єпархії та Української греко-католицької церкви.

Перепоховання останків "народного єпископа" Івана Маргітича стало маніфестом єднання УГКЦ і МГКЄ (ФОТО)

Очолили цю подію єпарх Мукачівський кир Мілан (Шашік) та Глава Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) разом з єпископами МГКЄ і УГКЦ.

Як підкреслив у своїй промові Блаженніший Святослав: „Сьогодні є день «прослави» вірного слуги, Христового єпископа, владики Івана. Це правда, що ми сьогодні молимося за упокій його душі, але якось, у глибині душі відчуваю, що ми повинні його просити, щоб він за нас молився, бо ми відчуваємо, як сказав владика Мілан, що «від земного престолу він представ перед Престіл Небесний»”. А слово, яким звертається сьогодні до нас Владика Іван, це «єдність», – наголосив Глава УГКЦ. – Найперше, це єдність з Богом. Потім, єдність з Намісником Апостола Петра. Але також це єдність Христової Церкви в Україні, зокрема єдність між греко-католиками в Україні. І сьогодні, відповідаючи Владиці Івану на те слово «єдність», я хочу заявити, і Вам, Владико Мілане, і Вам, дорогі отці і брати у монашестві, і Вам, дорогі вірні, що Українська греко-католицька церква є з Вами!

Владико Іване, – промовив Блаженніший Святослав, – ми будемо єдині! Ми єднаємося з Господом Богом, із Святішим Отцем і з нашими братами і сестрами одної Церкви і одної віри в Україні. Владико Іване, ми знаємо, що ти є тут, між нами. Ми знаємо, що ти чуєш нас. Молися за своїх людей, за свою Церкву, перед Престолом Всевишнього! Амінь.

Промова Блаженнішого Святослава висвітлила характер даної події та всіх богослужінь, які відбулися цього дня у храмі с. Боржавське, на якому видніє напис: «Закарпаття вітає Патріарха УГКЦ Святослава! Бажаємо єдності греко-католиків України!»

З Владикою Міланом та Блаженнішим Святославом архієрейську Божественну Літургію цього дня співслужили сім єпискпопів: архієпископ і Митрополит Львівський УГКЦ кир Ігор (Возняк), архієпископ і Митрополит Івано-Франківський УГКЦ кир Володимир (Війтишин), архієпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський УГКЦ кир Василій (Семенюк), єпарх Коломийсько-Чернівецький УГКЦ кир Василій (Івасюк), екзарх Луцький УГКЦ кир Йосафат (Говера), єпископ-помічник Івано-Франківської Архиєпархії кир Йосафат (Мощич), єпископ-помічник Мукачівської греко-католицької єпархії кир Ніл (Лущак).

З єпископами співслужили понад 100 священиків, серед яких велика кількість вихованців Владики Івана Маргітича та уродженців с. Боржавське.

З-поміж священнослужителів понад двадцять були отці-василіяни з двох українських Провінцій, одна з яких діє в межах Мукачівської греко-католицької єпархії – Провінція Св. Миколая, яку представляли протоігумен та настоятелі.

В богослужіннях взяли також участь представники інших чоловічих та жіночих чернечих чинів і згромаджень, що діють в Мукачівській греко-католицькій єпархії та Українській греко-католицькій церкві.

На перепоховання Владики І.Маргітича прибули гості з різних районів Закарпаття та інших областей України, як також представники державної влади.

Літургійний спів провадили три церковні хори: монаший хор Василіянського Інституту філософсько-богословських студій ім. Й.В.Рутського (Львів-Брюховичі), Семінарійний хор Ужгородської греко-католицької духовної академії ім. бл. Т. Ромжі та Хустський греко-католицький хор.

Після молитви за Україну та український народ, Архієреї та священнослужителі зійшли до підвальної церкви, де був похований Владика Іван. Тут, заздалегідь було встановлено новий саркофаг, у який вклали його останки. Владики освятили нове місце поховання «Народного Єпископа» та відслужили за нього поминальну панахиду і віддали йому шану.


«Владико Іване, ми будемо єдині! Ми єднаємося з Господом Богом, із Святішим Отцем і з нашими братами і сестрами одної Церкви і одної віри в Україні. Владико Іване, молися за своїх людей, за свою Церкву, перед Престолом Всевишнього! Амінь.»

о. Франціск Онисько ЧСВВ

05 лютого 2017р.

Теги: Маргітич, Шашік, УГКЦ, МГКЄ

Коментарі

maxs 2017-10-07 / 22:22:37
Меморіальна дошка єпископу Івану (Маргітичу) в Києві http://kiev-foto.info/ru/memorialnye-doski/2028-memorialnaya-doska-episkopu-ivanu-margitichu

До читача 2017-03-08 / 22:14:23
Клоунів і вибачте за грубість ідіотів, якраз з себе роблять ті які бояться Патріархату як чорт ладану...Це виднншо навіть по останньому випуску журналу Благовісник, де в кінці на останній сторінці "чудово" висвітлено події Перероховання в Боржавському.
Прошу звернути увагу хто читає цей часопис... Просто бридко на таке дивитись і взагалі смішно стає з того наскільки воно всьо хворе. Шкода лишень що мало хто це розуміє і зауважує деталі, а власне на таких деталях і показується Шашіківський маразм.
Робіть висновки люди!

читач 2017-03-06 / 19:48:26
Нащо робити з себе клоунів? Який патріярх? Митрополит він і в Африці митрополит і до чого тут патріяршество?

григорій 2017-02-13 / 18:13:46
До мирян вірників На даний момент альтернтиви обєднання в одну церкву немає. представте, чи таке можливе в сусідній Угорщині чи Словаччині, щоб одна церква була розділена на частини ? Щодо національності якраз ви визначаєте в тому числі деякі священники хто є якої національності.Щодо паломництва,то по святих місцях України ви майже не ходите чи не їздите ,бо вони для декого не вважаються святими в тому числі наш Джублик .Зате ви їздите залюбки в паломництво закардон, від чого дехто має чималий зиск

111 2017-02-13 / 10:13:03
Єдність - понад усе !Боже, нам єдність подай !

Анна Мартиненко 2017-02-11 / 14:28:16
Мені б хотілося, пане Піпаш, аби ви взяли на себе керівництво щодо єднання МГКЄ і УГКЦ як людина, що толерує пам'ять і здатна продовжити справу Владики Марґітича.

до всіх 2017-02-10 / 19:37:27
Я за єдність, це вірш про мир і єднісь в Україні.

Великому мирянину 2017-02-10 / 13:59:48
Пишуть під ніками, тому що єпархія під керівництвом Шашіка - стала простором страху. Коли забороняється будь-яка свіжа думка чи ідея щоб часом не затемнити ГОЛОВНОГО...

До мирянина 2017-02-10 / 13:14:19
Шановний нікований мирянине! Цікаво, а що це вас так зачепило??? Ви хіба дописуєте від власних ініціалів? Не маєте права так стверджувати. Знаєте, дуже прикро коли такі як ви, поняття не мають що пишуть і намагаються інших в цьому дискредитувати.

мирянин 2017-02-10 / 12:08:44
ДО ДОПИСУВАЧА. Боїтесь писати без ніків,бо сидете на двох конях(але колись вони розїдуться)Дуже прикро коли є такі люди,які"носять дулю у кармані"Як би в наші часи були такі репресії як при комуністах,то ви не тількиб перейшли у іншу віру,але стали і атеїстами ради своєї вигоди.Завжди треба боятись таких.Вони перші зрадять віру.А УГКЦ від них духовно не збагатиться.

форестер 2017-02-10 / 01:13:24
Якщо пастир не знає, чого чи кого дослухатися, чи дослухається не тих, і стадо починає розпадатися, то йому треба йти геть і допустити до керівництва того, хто зможе керувати краще.
Іншої ради нема.

555 2017-02-10 / 00:44:08
форестеру
Яка стіна Вам потрібна, коли так багато є в нас у руїнах.
Диктували правила в прошлому... тоді мовчали, а тепер всі кричать -Шашіку так треба робити, а саме як? Слухати що говорять з Львова або з Києва.
Слухати що бажає "мирянин", "форестер" , або кого ж слухати?
Забули деякі, як то сталося, коли Закарпаття стало частиною Союза..... ай, ай

дописувач 2017-02-10 / 00:19:47
З маленького починається велике)) Потрібно вміти найперше вміти добре висловлюватись, а зараз в нашому часі це в більшості віртуальний світ, тому ,можна так сказати, навіть мудро є тут висловлюватись з приводу даної ситуації. По-перше широке коло дискусії, по-друге ці думки читає більша кількість людей, по- третє дописувачі не бояться висловитись бо практично ніхто незнає хто саме ділиться думками. Тому в таких дискусіях є свій великий плюс. Можливо деякі люди вчаться висловлюватись саме в такий спосіб "інкогніто", не боячись публічного осуду. А кожна справа приносить свої плоди і добрим є спочатку саме так пробуджувати в людях зрілий і адекватний погляд на деякі речі, які обговорють не просто для того аби собі полялякати, а аби найперше звернути увагу інших людей на те ,що для нас всіх сьогодні є не просто важливим, а надважливим. Такий спосіб спілкування навпаки мотивує нас бути більш відважними на правду і на право захищати її.

форестер 2017-02-09 / 22:50:37


до "до всіх"

Ага, старий тупий метод: хто не з нами, той забув про Бога... Хто не з нами, той не мурий... І т.д. ... :(

А сіяння ворожнечі з УГКЦ - це Бог? А розбудова політичного проекту так званої Русинської митрополії - це Бог?

А виживання священиків-українців - це Бог.?

А брехня про стіну, яка сама впала, хоча її зруйнували через непомірні амбіції - це Бог?

Шукай, неборе, Бога в собі, а не глядай йго відсутність в інших.

Василеві

А де краще місце, якщо Шашік на корню давить в МГКЄ все інакодумство?


до всіх 2017-02-09 / 21:09:56
Хто про своє тут недбає , той про Бога забуває, той і сліпне іридає завжи винного шукає , ніби той у всьому винен .
Ну а мудрий,і розумний і про свого добре дбає і про Бога памятає . Просить миру і для других, просить гордості позбутись , щоби люд весь памятав що насвіті один цар.До якого всі ми хочем і у єдності його просим щоби дав нам в мирі жити один одного любити.

Василь 2017-02-09 / 19:58:02
тут вже й не зрозуміти, хто за шо. інтернет не є кращим місцем для вирішення проблем, тим більше такого делікатного , як наше. будьмо мудрі.

вікінг 2017-02-09 / 16:33:06
Україна, і, зокрема, Закарпаття, після Майдану і війни з Росією вже не ті, як були, коли Шашік почав виконувати своє політичне завдання з творення з МГКЄ так званої "Русинської митрополії"

мирянин 2017-02-09 / 15:27:24
До 333. Просто "шон" не знає для себе інших відносин, ніж підпорядкування начальству чи рабське приниження. Церква ж наша будується на інших принципах і в ній можливе тільки підпорядковання Апостольському престолу. Не знаю, чи врозуміють нарешті ці шони, що таке є статус "sui juris" і чому в нашому випадку йдеться саме про возз'єднання з УГКЦ, а не про "приєднання" та підпорядкування. Здається, що їм даремно це й пояснювати. Вони не чують, не хочуть почути.

333 2017-02-09 / 13:32:40
Це Ви, Шон, і ваші однодумці, які балдієте від підпорядкування словакам, пакуєте валізи валіть на Slovensko ! А на Закарпатті буде єдність з УГКЦ, бо це абсолютно закономірно і природно.

шон 2017-02-09 / 12:48:43
Я думаю що невелика частина духовенства МГКЄ бажає підпорядкування з УГКЦ, а хто так дуже прагне то чому не йде там місійна територія велика пакуйте валізи і вперед.

НОВИНИ: Соціо

15:29
/ 1
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини