Графіка ужгородського художника Яноша Рейті експонується в галереї Будапешта (ФОТО)

Днями в Будапешті в галереї «Джерело» відкрилася персональна виставка творів відомого митця краю, лауреата обласної премії ім. Йосипа Бокшая та Адальберта Ерделі в галузі графіки Яноша Рейті.

Графіка ужгородського художника Яноша Рейті експонується в галереї Будапешта (ФОТО)

До експозиції ввійшло кількадесят графічних робіт, створених протягом десятиліть творчої праці. Зокрема – це акварелі, пастелі, роботи, намальовані звичайною кульковою ручкою. Улюблені жанри митця як у живописі, так і у графіці – пейзаж, натюрморт, а також роботи на еротичну тематику. Відзначу, що автор має неабиякий творчий досвід, набутий десятиліттями роботи, участю у виставках як вдома, так і за кордоном. Він один із найактивніших членів Товариства угорських художників ім. Імре Ревеса, учасник виставок  в Україні, Угорщині, Чехословаччині, Румунії та інших країнах. Зокрема в Сербії брав участь у ІІІ Міжнародній виставці малої графіки, де його роботи не залишилися непоміченими й були відзначені мистецтвознавцями. Загалом – це понад 30 виставок. Перші з них відбулися ще на початку 70-х років минулого століття. Не випадково його ім’я ввійшло до Енциклопедії сучасних угорських художників, а творчість митця викликає дедалі більше зацікавлення мистецтвознавців та журналістів.

Янош Рейті як митець і людина формувався під впливом класиків крайової школи малярства, а саме Адальберта Ерделі, Федора Манайла, Антона Кашшая, Семена Мальчицького. Їхній  вплив чітко помітний у роботах художника. Йдеться про тематику та манеру письма. Але, попри все, твори Яноша Рейті оригінальні й впізнавані, вирізняються самобутнім світобаченням. Його вчителями в Ужгородському училищі прикладного мистецтва були Вільмош Берец та Шандор Петкі. Про них у нього найтепліші спогади. 

Художник із пошаною ставиться до історичного минулого рідного краю, з любов’ю зображує дерев’яні архітектурні пам’ятки; церкви, старі будиночки, створює цільний і правдивий образ патріархального Закарпаття, що потихеньку відходить у вічність і житиме тільки на полотнах майстрів. Особливе місце в серці митця займає Міжгірщина, що полонила його незайманою красою. Багато полотен художника створені саме там, у горах.

На особливу увагу мистецтвознавців заслуговує еротична графіка майстра, що вирізняє його серед митців крайової школи і вводить у коло графіків – представників європейської школи. Художник далеко не байдужий до жінок, їхньої краси, має дещо оригінальне їхнє бачення. Його еротичні фантазії не мають меж. Розкішні крутобедрі й пишногруді жінки в його творах сповнені неприхованого бажання плотських утіх. За своєю сутністю – це справжні хтиві самиці, фантасмагоричні створіння, надзвичайно відверті й розкуті, безсоромні і позбавленні будь-яких комплексів. Ці образи створені десь на рівні підсвідомості є плодом фантазій митця, розкривають його уявлення про сутність жінки та навколишній світ. До слова, в недалекому майбутньому в Ужгороді, відбудеться виставка робіт на еротичну тематику Яноша Рейті.

Персональна виставка творів Яноша Рейті – результат співпраці уряду Угорщини та Закарпатського обласного художнього музею ім. Йосипа Бокшая  (директор Франциск Ерфан), метою якої є налагодження та зміцнення культурних зв’язків із митцями Закарпаття. Урядова програма працює з 2014 року в рамках офіційного договору з художнім музеєм. За цей період у Будапешті вже відбулися персональні виставки Франциска Ерфана, Андрія Бокотея, Степана Шолтеса, Ласло Мадяра, Аттіли Коприви, Андрія Іванча, Золтана Мічки, Владислава Габди та інших відомих митців нашого краю.

 

Володимир Мишанич для Закарпаття онлайн

24 січня 2017р.

Теги: Янош Рейті, графіка, виставка, Будапешт

Коментарі

немо 2017-01-30 / 10:59:20
мовчання - найкращий коментар, що свідчить про успіх художника.Мовчать, бо "жаба" давить. Якщо давить - є за що давити.

Петро Ходанич 2017-01-24 / 19:50:18
Радий за тебе, Іване, мій дорогий однокурснику в Ужгородському училищі прикладного мистецтва. Твої графічні аркуші щирі і розкішні, як твої вуса.Легкого тобі пензля і точного олівця, а ще світлої думки. Здоровя і снаги!

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини