В Ужгороді відбулася унікальна зимова школа для студентів-медиків на тему мікробіома людини

Упродовж трьох днів в Ужгороді, на базі медичного факультету УжНУ, працювала зимова школа для студентів-медиків, головною темою якої був мікробіом людини.

В Ужгороді відбулася унікальна зимова школа для студентів-медиків на тему мікробіома людини

Унікальність заходу у тому, що організувати її захотіли самі студенти, а лекції та практичні, які вони матимуть змогу пройти під час школи, навіть не включені до програми навчання у вишах.

Три дні студенти вивчали нову для України, але звичну для закордоння тему: «Нові виклики у медицині: мікробіом людини, превентивна, прогностична та персоніфікована медицина». Участь у школі взяли 15 студентів-медиків з Ужгорода, Києва та Одеси, які були відібрані на конкурсній основі. Вони мали можливість попрацювати з матеріалами, з якими не стикалися у процесі навчання, та поглибити свої знання з тем, які не включені до класичної програми українських медичних вишів.

Ініціювали всеукраїнський захід студенти-медики УжНУ з метою представити майбутнім спеціалістам нові напрямки у сучасній медицині. Для цього запросили фахівців з України та закордону.

Микола Мізун, представник Всеукраїнської асоціації студентів-медиків в Ужгороді, розповів, що ідея провести зимову школу виникла два місяці тому: «Студенти, які мають прогресивні ідеї, об’єдналися і хочуть змінювати нашу систему як вищої освіти, так і систему охорони здоров’я в Україні. Ми організовуємо багато різних проектів як для студентів-медиків, так і для громадськості загалом. Це й проект – унікальний для національного рівня».

«Ми звернулися з пропозицією провести зимову школу до Надії Бойко – директора науково-дослідного Центру молекулярної мікробіології, що діє на базі УжНУ. Вона погодилася, ми склали план і приступили до роботи. Зараз маємо досить насичену програму: триденний крус лекцій і практичних робіт», – розповідає Микола Мізун.

«Центр молекулярної мікробіології погодився профінансувати усі витратні матеріали, з якими студенти ні нашого університету, ні інших вишів просто взагалі ще не зустрічалися. Це для них унікальна можливість. Також допомогла Студентська рада університету», – додає він.

Серед тем, які розглянуть під час навчання студенти, – дослідження мікробіому людини і їх значення для щоденної практики сімейного лікаря; виділення ДНК та РНК різними тест-системами; золотий стандарт у визначенні аутоімунних хвороб (непряма імунофлуоресценція), епігенетика та біоінформатика в сучасних медичних дослідженнях.

Надія Бойко, доктор біологічних наук, професор УжНУ, директор Центру молекулярної мікробіології та імунології слизових оболонок, у коментарі журналістам каже, що особливість і унікальність зимовоїї школи – це те, що її організували самі студенти, які прагнуть до чогось нового, хочуть якісних змін і реальної роботи, не тільки сухої теорії та застарілих практик: «Студенти самі захотіли, самі організували. Це унікальний випадок»,  – каже Надія Бойко.

«Але треба говорити не лише про те, що як чудово, що наші студенти само організовуються і хочуть змін. Треба говорити і про те, що наша українська система має багато проблем. Це напрямки в медицині, які використовуються в цивілізованих країнах, а у нашій державі вони навіть не вивчаються студентами-медиками. Для України це нове», –  зазначає професор.

«Ми закупили усі необхідні матеріали спеціально для студенів, які приїхали для участі у школі. Вони працюватимуть на дуже якісному обладнанні та з такими матеріалами, з якими їм у медичних вишах не доводилося  стикатися. Це унікальна можливість для українських студентів», –  каже Надія Бойко.

 

 
24 січня 2017р.

Теги: школа, студенти, медики, мікробіом

НОВИНИ: Соціо

11:28
/ 1
Підтверджено загибель на Запоріжжі ще в червні минулого року Віталія Чонки з Великої Копані
21:05
/ 11
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 10
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 16
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
» Всі новини