До Дня Соборності України в Ужгороді за "круглим столом" говорили про віхи історії Гуцульської республіки (ФОТО)

У Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Ф. Потушняка до Дня Соборності України відбувся круглий стіл «Гуцульська республіка: віхи історії», ініційований Закарпатською ОДА.

До Дня Соборності України в Ужгороді за "круглим столом" говорили про віхи історії Гуцульської республіки (ФОТО)

В круглому столі брали участь професори, кандидати історичних наук, відомі історики краю, письменники, книговидавці та студенти.

Ще в 20-30-х роках ХХ століття Гуцульською республікою цікавилися видатні діячі, в тому числі президент Чехословаччини Томаш Масарик. Про неї, окрім мемуарів, були романи Уласа Самчука, Зіновія Кудея, оповідання Василя Ґренджі-Донського. 

За радянських часів історія Гуцульської республіки не вивчалася. Ще й нині широкому загалові невідомо, що поруч із УНР та ЗУНР у 1918—1919 роках існувала Гуцульська республіка, населення якої того часу  висловило свою чітку позицію щодо приєднання до України.

Учасники круглого столу розповіли всім присутнім історію створення Гуцульської республіки на чолі з Степаном Клочураком та етапи її приєднання до України. Обговорили феномен Гуцульської республіки в контексті сьогодення, а також її відтворення в літературних процесах.

На завершення були висунуті пропозиції щодо встановлення меморіальної дошки Степана Клочурака на будинку, який він збудував та проживав в ньому, перейменувати вулицю на його честь, відзняти документальний фільм та видати книги, які б відобразили історичні події того часу.

Довідка

Українське державне утворення «Гуцульська республіка» існувало з листопада 1918 р. до червня 1919 р. Вищим органом влади була  Гуцульська Народна Рада, яку 18 грудня 1918 р. очолив Степан Клочурак. Виконавча влада належала до секцій (міністерства) і підсекцій — дипломатичної, військової, внутрішньої, господарської та інші. Сучасники зазначають, що в маленькій державі був дивовижний, чи не ідилічний, лад. Школи в республіці були українські, діяв народний хор, а в Народному домі громадянам читали лекції на різні цікаві теми. Дипломатичні зв’язки міні–держава підтримувала лише із Західно–Українською Народною Республікою. Гуцульська республіка мала свій синьо-жовтий прапор та герб-тризуб. Гуцули найбільш різко виступали проти намагання залишити край у складі Угорщини. Така позиція роздратувала угорський уряд К. Карої. 22 грудня в Ясіню прийшов угорський жандармський батальйон. 10 січня багатотисячне віче підтвердило прагнення закарпатської Гуцульщини до возз’єднання із ЗУНР. 21 січня 1919 року делегація Гуцульської республіки взяла участь у роботі Всекарпатського Конгресу. Представники конгресу Степан Клочурак і Дмитро Климпуш передали уряду ЗУНР у  Станіславі рішення населення краю про приєднання до України закарпатських земель.

У першій половині 1919 року східну частину Закарпаття до Берегового окупували румунські війська, центральна з Мукачевим перебувала під контролем угорців, а західну разом з Ужанською долиною зайняли чехословацькі війська.  Єдиним острівцем незалежності в краї залишалася Гуцульська Республіка На початку квітня 1919 року Степан Клочурак домігся від державного секретаря Західної Області Української Народної Республіки (ЗОУНР – нова назва ЗУНР після об’єднання з УНР) Сидора Голубовича надання економічної допомоги Гуцульщині. Обіймаючи посаду представника Закарпаття при уряді ЗУНР у Станіславові, Клочурак забезпечив постачання з Галичини продовольства та нафти в обмін на деревину, таким чином створивши можливість для реалізації соціальних і продовольчих програм для населення. Було відновлено залізничне сполучення з Раховом, Коломиєю та Станіславовим, реконструйовано зруйновані війною сільські будівлі, почали функціонувати школи. 

Остаточно Гуцульська Республіка припинила своє існування 11 червня 1919 року, коли Ясіню зайняли румунські війська та заарештували членів Української Народної Ради. Напередодні румунської окупації Гуцульська рада встигла ухвалити меморандум про приєднання східної частини Закарпаття до складу Чехословацької Республіки. 

 
 

Євгенія Напуда, завідувачка відділом обслуговування Закарпатської ОУНБ ім. Ф.Потушняка

21 січня 2017р.

Теги: Гуцульська республіка, круглий стіл

Коментарі

До В. Піпаша 2017-01-23 / 09:04:24
Ладомирів, у якому народився А. Годінка, на Рахівщині? Одколи? :)

В. Піпаш 2017-01-21 / 14:01:40
Дивно, однак гуцули про проведення цього заходу повідомлені (вже не кажу за - "запрошені") не були. Хоча б, якби це було зроблено, то додали не б лише якихось "розумних слів" про подію. але і автентичності, гуцульських строїв, а то і коляди. Це добре, коли долиняни-гайналі знають-цінують Гуцульщину, її історію, а ще й ХВАЛЯТЬ (зверхньо?) нас, гуцулів (але без нас). Але, щось таке воно "подобає" на відношення А. Годінки (рахівчанина родом) на історію "тих русину".., а вже далі - мовчу..

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини