Проблема з продажем на ринках Ужгорода зіпсованої продукції залишається

З настанням спеки надворі стара «ринкова» проблема — продаж м'ясо-ковбасних та молочних виробів з прилавків ринків — теж «погарячішала».

Щеб пак! Адже купуючи продукти, котрі часто-густо не зберігаються у відповідних умовах, ми ризикуємо власним здоров'ям. І саме у таку літню спеку «підхопити» кишкову інфекцію чи будь-який інший розлад не так вже й складно.

В Ужгородській міській санітарно-епідеміологічній станції кажуть, що заборону продавати продукти харчування на ринку без належного їх зберігання видали ще 21 квітня цього року та, на жаль, наслідки пізніших перевірок виявилися плачевними. Рішення головного санітарного лікаря м. Ужгорода Василя Петричка було викликано аналізом попередніх перевірок та станом інфекційної захворюваності у місті. Адже на ринках грубо порушуються вимоги діючих санітарних правил та норм щодо реалізації продовольчих товарів.
Зокрема, порушується товарне сусідство зберігання продуктів, ті продукти, що швидко псуються, реалізуються без упаковки, не дотримується температурний режим їхнього зберігання. Відтак керівникам шістнадцятьох ринків Ужгорода було постановлено заборонити реалізацію продуктів харчування без забезпечення умов зберігання, реалізації та дотримання температурного режиму, котрий повинен становити не вище шести градусів за Цельсієм. До переліку таких продуктів увійшли яйця, м'ясні вироби, м'ясо-молочні продукти, морозиво, йогурти та інше. Але правила реалізації продовольчих виробів на ринках як порушувалися, так і продовжують порушуватися. Штраф від 17 до 425 гривень, котрий міська санепідемстанція накладає на адміністрації базарів, поки що порушників не лякає. Зрозуміло, адже від збору за торгові місця керівництво ринків виграє дещо більше. Натомість ми, пересічні ужгородці, продовжуємо купувати «ризиковані» продукти...
Через кілька тижнів після 21 квітня співробітники міської санепідемслужби провели рейдові перевірки дотримання постанови і зрозуміли, що ніхто нічого навіть і не збирається виконувати! При кожному продовольчому ринкові діє лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи, у котрій реалізатори продуктів мали б проводити контроль свого товару і тільки після отримання відповідної довідки виставляти продукцію на продаж. Та звісно цього ніхто не робить. Тому вже 14 липня головний санітарний лікар міста видав нову постанову, якою знову ж таки забороняється продаж продуктів, що швидко псуються, без дотримання необхідних умов зберігання. Про результати чергового рейду буде відомо вже невдовзі, але не виключено, що вони стануть аналогічними тим, що проводилися раніше. Головний санітарний лікар Ужгорода Василь Петричко каже, якщо в результатах перевірок фігуруватимуть «старі» ринки, тобто ті, адміністрацію котрих вже штрафували, черговим кроком стане заборона на діяльність цих ринків узагалі. Тим паче, санепідеміологи обіцяють передати матеріали перевірок до прокуратури.
Бити на сполох санепідеміологи почали після того, як упродовж останнього тижня в місті зареєстрували три випадки такого інфекційного захворювання як сальмонельоз (інфекція шлунково-кишкового тракту), не кажучи вже про гастроентероколіт, котрий фіксувався завжди. У санепідемстанції міста кажуть, що причиною захворювання стало споживання несвіжих яєць.
До слова, проблема стихійних ринків в Ужгороді існує вже давно і питання, чи потрібно місту з 117-тисячним населенням 16 базарів і досі стоїть гостро. До прикладу, у сусідньому Мукачеві всього три ринки... Василь Петричко каже, що у невтішних результатах постійних перевірок фігурують такі ринки як відомий «п'яний базар», що на вулиці Бородіна, ринок на вулиці Заньковецької, «зелений базар» на Фединця, «Білочка» на вулиці Бєлінського...
Аналогічні перевірки протягом травня-червня провели й інспектори з обласного управління у справах захисту прав споживачів. У результат чимало продукції вилучалося саме через закінчення терміну її придатності. Так, на ринку по вулиці Бєлінського було вилучено 21,5 кілограма м'ясо-ковбасних продуктів, на «зеленому» — 19,3 кг ковбаси, на ринку у «новому» мікрорайоні - 6,8 кг ковбас, 7 кг свинного жиру... Але ні попередження, ані штрафи не стають перепоною до самовільного господарювання наших підприємців.
Тому, якщо ми самі не слідкуватимемо за тим, що купуємо, ніхто за нас цього не зробить. Адже з кожним хоча
б раз у житті ставався такий випадок: приходиш, бувало, з магазину чи ринку додому з повною сумкою продуктів. Виймаєш пакет, скажімо, з молоком чи сметаною, глип на етикетку, а строк придатності продукту минув ще вчора чи позавчора... І що робити? Хто насмілюється — повертається до місця, де придбав товар, і починає вести «боротьбу» з продавцем, хто не хоче сперечатися — махне рукою і вкине пакет до смітника... Саме тому, купуючи продукти харчування, що швидко псуються, уважно перевіряйте етикетку і дату вироблення товару на ній. Хоча, подейкують, «спритники» умудряються вже й дату на етикетках «перебивати»!



Дарина Дрогобицька, "Закарпатська правда"
22 липня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:33
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини