Ужгороду нав'язують план озеленення від фірми, що розробила "дерибанний" генплан – експерти

22 грудня в Ужгороді відбулася прес-конференція, на якій обговорювали проблему зелених зон у місті. Проблематика – катастрофічне зменшення зелених зон в Ужгороді, зміна їх призначення та, за словами експертів, подальше узаконення «дерибану» останніх клаптиків землі, які так необхідні місту.

Ужгороду нав'язують план озеленення від фірми, що розробила "дерибанний" генплан – експерти

Як розповіла еколог, кандидат біологічних наук, голова РМЕО "Екосфера" Оксана Станкевич-Волосянчук, зовсім нещодавно міська влада презентували програму озеленення та робочу групу, в яку увійшли спеціалісти. «Ми думали, що як фахова громадськість зможемо впливати на ситуацію з озелененням міста, – каже Оксана Станкевич. – Проте ситуація склалася така: міська влада замовила «Схему перспективного озеленення території міста Ужгорода» у Державного підприємства НДІ проектування міст «Діпромісто» ім. Ю.М. Білоконя (м.Київ) – того самого, яке розробило славнозвісне «Коригування генерального плану м. Ужгорода», яке вже 10 місяців оспорюється громадськими захисниками у судах. Одна з причин судових позовів – неприпустиме нищення зелених зон. За нормативами, площа зелених зон в Ужгороді повинна становити 192 га, із них 72 – у житлових кварталах. За генпланом 2015 року їх передбачено 159,88 га, з яких 18,73 – у житлових кварталах, що загалом на 32 га менше від норми і на 53 га менше за норму у житлових кварталах. Слід звернути увагу, що навіть ця цифра, 159,88 га, «притягнута за вуха» – в ній враховані вже забудовані ділянки, а також ділянки в районах приватної забудови на околицях міста, де потреба в зелених насадженнях значно менша.

Цього тижня представники інституту привезли свою роботу, за яку місто має розрахуватися. За проектом «Схеми перспективного озеленення території міста Ужгорода», який зараз намагається затвердити «Діпромісто» й отримати гроші за пророблену роботу, зеленими зонами вважаються, наприклад... неіснуючі острови посеред річки Уж. На обговорення проекту міська влада навіть не вважала покликати представників громадськості».

За словами Станкевич-Волосянчук, при розробці таких документів існують певні нормативи,  який процент зелених зон має бути в селитебній частині міста, в житлових районах, у мікрорайонах. «Але щоб знати, куди йти, до якої цифри прямувати, треба мати дані про поточний стан. Цих даних немає, – каже фахівець. – Планування здійснюється кожного разу на якихось інших цифрах. Працівники інституту «Діпромісто» базуються на земельному кадастрі, який прямо суперечить генплану, який вони ж самі і розробляли. У цих документах одні й ті ж ділянки позначені як зелені зони загального користування і як зони будівництва одночасно. Фактично, проектанти не запропонували місту жодної нової зеленої зони, всі вони де факто завжди існували й існують. А їх нам подають, як новостворені. Більше того, у якості зелених зон загального користування проектанти пропонують місту заплави, які періодично підтоплюються і там неможливий благоустрій, неіснуючі у руслі річки острови, індивідуальні присадибні ділянки, які давно залиті бетоном і там щось побудовано, вільні площі та території, позначені на генплані 5 років тому як зелені зони, на яких сьогодні вже побудовані будинки. Це профанація».

Юрист, громадський захисник Наталія Майстренко розповіла, що інформація про роботу ДП «Діпромісто» була для членів робочої групи сюрпризом, нікого заздалегідь не попередили і не дали ознайомитися з документами. «Також ужгородським міським головою сьогодні на сесії було винесене на голосування питання внесення змін до Проекту зонування території Ужгорода (що затверджений 10 березня 2016 р. рішенням ради №119 «Про затвердження містобудівної документації») щодо території прилеглих до парку Боздоський зелених зон загального користування, а також питання розроблення детального плану  цієї території  з метою «упорядкування» і підготовки до передачі в користування чи оперативне управління новоствореному КП «Акватік», – додала громадський захисник Наталія Майстренко. – Незважаючи на пояснення експертів, що цього робити не можна, влада все ж хоче «відкусити» величезний шматок парку».

«Чому ми б’ємо на сполох, – каже Анастасія Бачинська, член Громадської ради при Ужгородській міській раді. – Щоб не допустити прийняття злочинного Генплану, який 10 березня цього року міська рада перезатвердила. Перед тим, як Генплан намагалися затвердити вдруге, ми провели круглий стіл, виробили свої пропозиції, довели до відома керівництва. Зазначили, що має бути інвентаризація блакитних зон, зелених зон. Мають бути закладені сучасні тренди. Однак міська рада крокує неправовим шляхом. Через те, щоб бюджет має перевиконання, складається враження, що міська рада просто не знає, куди розпихати гроші. При цьому, що не вистачає грошей на важливі статті, на 2016 рік, наприклад, на створення фототопозйомки закладено 1 млн 500 тис тощо. Міська рада зробила все, щоб усунути громадськість від участі. Нема комплексного плану саме озеленення. Зважаючи на прогнози щодо глобального потепління, багато міст розробляють програми адаптації до змін клімату, намагаючись створити нормальні умови для життя. А в Ужгороді все навпаки – зелені насадження масово винищуються, зелені зони забудовуються. Виникає питання: чим будемо дихати ми і наші діти? Яка температура буде на вулицях міста через 10 років? Чи не пора припинити це свавілля?»

Резюмуючи свої виступи експерти озвучили вимоги активістів:

• до влади міста – відповідально ставитися до створення стратегічної містобудівної документації з ефективним використання ресурсу, не змінювати цільове призначення земельних ділянок зелених насаджень загального користування;

• до громади – активної участі у розробці пропозицій щодо стратегії озеленення міста та відстоюванні існуючих зелених насаджень.

 
 
 
 
Ужгородський прес-клуб
23 грудня 2016р.

Теги: озеленення, зелена зона, генплан

Коментарі

**** 2017-01-18 / 12:35:01
А як ставиться пані Зотова до зелених зон?

**** 2017-01-04 / 15:33:25
А де ви були у 90-і роки.Може зробимо демонтаж новобудов! Може забере ДАІ МАШИН ІЗ ЗЕЛЕНИХ ЗОН! Може машинам місце у гаражах за містом !А що таке ЛЯМБІОЗ! ВИ ЗНАЄТЕ,ВІД НЬОГО ЗА 3-И МЕТРОВИМ ПАРКАНОМ НЕ СХОВАЄШСЯ!

nana 2016-12-24 / 17:46:05
також актуальне по темі зелених насаджень - http://censor.net.ua/resonance/419872/koshmary_na_ulitse_vyazov_zachem_derevya_obrezayut_pod_stolb - що роблять з нашими деревами і чого це приводить

русин 2016-12-24 / 05:39:18
дівчата,ви героЇ,не дайте сим зайдам дерибанити ,най спробують у Галіції,там на них іще найдеся "Шмайсер№

еколог 2016-12-24 / 00:02:55
Коли ті, хто заради бабла пропихає це зменшення зелених зон в Ужгороді, або їх близькі захворіють на рак через високий вміст канцерогенів в ужгородському повітрі, може задумаються.

О.Д. 2016-12-23 / 15:56:09


Щоб було зрозуміліше - http://zakarpattya.net.ua/News/161571-Bozdoskyi-park-Uzhhoroda-khochut-zabuduvaty-kurortno-sportyvnym-pryvatno-derzhavnym-akvaparkom-FOTO


читач 2016-12-23 / 15:43:08


Коментар видалено. Адмін


НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини