У Києві "персонально" експонуватимуть металеві об'єкти-скульптури та роботи на склі й металі закарпатця Михайла Деяка (ФОТО)

Voloshyn Gallery представляє персональну виставку художника Михайла Деяка "Imaginary", що об'єднує два цикли робіт: серію металевих об'єктів-скульптур Flowers із серії Genesis та роботи на склі та на металі із серії Space.

У Києві "персонально" експонуватимуть металеві об'єкти-скульптури та роботи на склі й металі закарпатця Михайла Деяка (ФОТО)

Нові роботи художника будуть представлені в оновленому просторі галереї. Варто зазначити, що твори із проекту Genesis вперше масштабно експонуються в Україні, до цього часу окремі скульптури було продемонстровано на Scope Art Fair у швейцарському Базелі та у Маямі, США.  

Тема простору – це те, що зараз цікавить Деяка найбільше, тому у його пошуках вона трансформується в різні матеріали – скло і метал. Михайло, відомий як експресивний живописець, вдався до експерименту, перейшовши до створення об'єктів. Отже, перед глядачем серія абстрактних скульптур, виконаних у виразній манері. Але для автора виразність не є самоціллю, а новий проект Genesis,  – це засіб пізнання, що дає автору та глядачеві можливість безпосередньо поринути у деякі питання основ світобудови.

Як зазначає художник: "Генезис – це створення чогось. Об’єкти із металу, які ви зараз бачите, можуть бути вашим портретом, або ж інтерпретацією даної ситуації, переданої крізь призму мого художнього сприйняття. Проходячи крізь моє ставлення, оточуючий світ набуває дивних й химерних форм, які я демонструю на виставці Imaginary. У представлених роботах Flowers, що є підсерією основного проекту Genesis я, власне, вбачаю квіти, а глядач те, що підкаже йому безмежна уява."І дійсно: ми можемо побачити у обрисах так званих Квітів і щось рослинне, але квіти тут радше "космічні", холодні, переплетіння металевих складинок і дзеркальних поверхонь, -  наче відбиток нашого часу, стрімкого та Hi-Techтехнологічного.  Або ми можемо проассоціювати їх із Великим вибухом, що є складовою фізико-космологічної теорії про ранню стадію еволюції Всесвіту. Така багатогранність трактування робить ці роботи близькими кожній пересічній людині, адже хто не замислювався над неосяжністю зародження буття? Цими творами художник провокує та задає питання, а відповідь кожен знаходить свою, залежно від світогляду і сприйняття.

Також на виставці Imaginary представлені роботи із циклу Space – це серія картин, частина з яких написані на склі, а частина на металевих поверхнях.  Переважно це мінімалістичні пейзажі, однак де-не-де зустрічається поодинокий стафаж – фігурки людей, що лише підкреслюють велич та масштабність ландшафту. Характерною прикметою цих картин є присутність лінії горизонту, що десь проходить дуже низько, виділяючи глибину і безмежність обрію, а десь навпаки, монументальні і мовчазні схили і пагорби відтискають шматочок неба до краю картинної площини. Іноді небосхил розмитий і не чіткий, але всюди автор уникає переднього плану, щоб передати широчінь і неоглядність пейзажу.

Художник працює у даному матеріалі не випадково, його дитинство пройшло на Закарпатті, де споконвіку місцевість вражала самобутністю і величезною кількістю рідкісних художніх технік, таких як іконографія на склі, мабуть все це відбилося у підсвідомості автора, звідси тяга до подібних експериментів. Складний але чистий та безпосередній колір, у поєднанні з поверхнею скла дає враження надзвичайної глибини. 

На відміну від створених на склі картин, металеві мають фактуру. Автор майстерно використовує цю властивість, створюючи абсолютно унікальні узори. Спостерігаючи їх, під різними кутами, особливо коли проходиш повз картини і світло виграє на хвилястій площині, починаєш вірити, що перед тобою справжнісінька поверхня води.

Михайло Деяк, уродженець села Золотарево Хустського району, що на Закарпатті, представляє молоде покоління художників України. Він працює на межі неоекспресіонізму і мінімалізму, експериментує з матеріалами. Веде активну виставкову діяльність, картини художника часто можна зустріти на аукціонах та ярмарках.

Voloshyn Gallery була заснована Максимом та Юлією Волошиними у 2006 році. Від початку заснування носила назву Mystetska Zbirka Art Gallery. Вона розташована в культурно-історичному центрі Києва на вулиці Терещенківській. Voloshyn Gallery – галерея сучасного мистецтва, є майданчиком для арт-експериментів, досліджень і соціальних проектів. Місія галереї – популяризація українського мистецтва в Україні та світі. 

 
14 грудня 2016р.

Теги: Михайло Деяк, виставка, Київ

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини