У Вільшанському дитбудинку на Закарпатті дітьми не просто опікуються, їх "ставлять на ноги"

На проблему дітей-інвалідів ще до недавнього часу було накладено табу. За Радянського Союзу ця тема просто замовчувалася, а створені дитбудинки та інтернати набували статусу закритих. V яких умовах утримувалися там дітки - знають хіба самі працівники таких закладів. І лише сьогодні ми можемо вільно зайти за огорожу будинків-інтернатів і побачити, чим власне живуть понівечені долею діти. А навідались ми до Вільшанського дитячого будинку-інтернату на Хустщині, стіни якого уже сорок шість років є свідками невимовного жалю та болю...

ШОКУЮЧА ЗУСТРІЧ

Перші враження приголомшують. У першому корпусі перебувають найменші вихованці дитбудинку — дітки із вродженими фізичними та розумовими вадами, котрі, можливо, не усвідомлюють своє існування. Видовище не для людей із слабкими нервами: неприродно скоцюблені, зігнуті, нещасні у своїй безпомічності лежачі й сидячі людські створіння... У палатах чистенько і світло. Няні й виховательки, виконуючи свій гуманний обов'язок, не тільки заради заробітку, але й з душевного співчуття, заслуговують найвищих похвал. Бо намагаються дарувати дітям те, що їм не дали їхні рідні. Маленькі невинні, що народилися скаліченими і що від них відмовилися їхні батьки.

Перший вихованець був зарахований до закладу в кінці листопада 1961 року. А сам дитбудинок розпочав своє функціонування у приміщеннях колишнього ГЕСбуду і був розрахований на 100 ліжкомісць (зараз їх 200). З 1974 року інтернат очолює Іван Бігунець, організатор від природи. Саме за його керівництва у сиротинці відкрито

новий корпус, розведено домашнє господарство, збудовано й обладнано кілька майстерень...

«Те, що я побачив, вперше прийшовши сюди, навіть не вразило, а шокувало, — ділиться спогадами Іван Бігунець. — Парового опалення не було, обігрівали дровами, через дим не видно було нещасних дітей. Протікав дах, від чого замикало електропроводи. Відсутня каналізація. На подвір'ї валялися 24 здохлі свинячі трупи... »

Відтоді вже тридцять три роки Іван Федорович на цій відповідальній посаді. Під його керівництвом дитбудинок невпізнанно змінився. І став найкращим серед 469 будинків-інтернатів такого профілю на Україні.

ЖИТТЄВІ БУДНІ ОБДІЛЕНИХ ДОЛЕЮ

На жаль, не обходиться й без проблем. Двічі паводок нищив не тільки подвір'я закладу, але й приміщення, водопровід, склад...

«Тішить, що є люди, котрі не залишають нас наодинці з бідою. Ми, в свою чергу, не цураємося жодної допомоги: ні від влади, ні від благодійних фондів, ні від релігійних конфесій...» — розповідає директор.

Дитбудинок сам забезпечує себе харчовими продуктами, хоча и не повністю. Мають своїх корів та свиней, а на півторагєктарній ділянці вирощують овочі та фрукти. Словом, справжня працьовита родина.

Допомагають і благодійники—не лише хлібом насущним, а й упровадженням новітніх медичних технологій. Французькі спеціалісти «Комітету медичної допомоги» поділилися цінним досвідом багатоступеневої системи реабілітації, завдяки якій 70

дітей піднялися на ноги і згодом почали розмовляти!

«Такого досвіду реабілітації не має жоден подібний заклад в Україні, — каже Іван Бігунець. — Нині вже більше п'ятнадцяти відсотків наших вихованців уміють писати і читати».

Працівники Вільшанського дитбудинку-інтернату працюють над тим, щоб використовувати й розвивати в дітях життєво необхідні навички, аби вони могли самостійно жити та працювати в колективі.

Не можна не згадати й про інші досягнення вихованців, зокрема у художній самодіяльності. Учні побували з гастролями не тільки в Україні, а й за кордоном. Активно беруть участь у різних фестивалях та концертах.

Зроблено і робиться для інвалідів чимало, але директор не заспокоюється, намагається дивитися вперед. Наразі в нього чимало планів — вистачить ще на декілька років. Головні — можливість перейти повністю на забезпечення власними продуктами харчування, облаштування нових виробничих майстерень тощо. А ще — зведення невеличкої каплички, аби діти мали можливість духовного розвитку.

Діана Силадій, "Чиста політика"
10 грудня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 11
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини