Таблички на перейменованих вулицях Закарпаття мають з’явитися до кінця року (ВІДЕО)

У рамках Закону про декомунізацію на Закарпатті було перейменовано близько 400 топонімів: міст, озер, провулків, площ та вулиць.

Таблички на перейменованих вулицях Закарпаття мають з’явитися до кінця року (ВІДЕО)

Зокрема, 22 в Ужгороді. На 8 з них, які названі на честь полеглих на війні на Сході, уже почали встановлювати нові таблички. Вказівники на будівлях комунальної власності мають встановити за рахунок міського бюджету.

Олександр БІЛАК, заступник міського голови Ужгорода

Кошти на таблички уже виділені, будуть встановлюватися на тих об’єктах, які належать до комунальної власності у першу чергу. Ті будинки, які є приватними, або де створене ОСББ чи інші будинковолодіння, вони виготовляються відповідними структурами управління чи приватними власниками. Нашим управлінням, департаментом міського господарства у рамках благоустрою будуть виготовлені і встановлені на об’єкти комунальної власності. Думаю, що до кінця року ми це завершимо. Кількість по нашим об’єктам не є великою. Розміри усі стандартні по цим табличкам. А які захочуть на приватних будинках – це вже питання до них

У мікрорайоні «Шахта» поруч знаходиться кілька «декомунізованих» вулиць. Так, колишня вул. Дімітра Благоєва тепер носить ім’я Федора Потушняка. А вул. Сергія Лазо тепер перетворилася на вул. Карла Мейсароша. Щоправда, нових табличок, тут, наразі немає. Поруч є вказівники радянського часу, а також новіщі – уже із двотисячних. Де-не-де на занедбаних табличках назву вулиці взагалі не розібрати… Мешканці до перейменування поставилися із розумінням, однак не обійшлося без комічних ситуацій.

Костянтин ЧЕРКАЙ, ужгородець, житель вул. Потушняка (Благоєва)

До речі, у нас цікаво було, бо деякі люди навіть підписи збирали, аби зберегти стару назву Благоєва. Але це не від безмежної любові до постаті, а від звички, дітям легше вимовляти. Але ця затія нічим не закінчилась, вулиця перейменована. Потім у ЗМІ пройшла інформація, що трапилась цікава плутанина. Колишня вулиця Благоєва має бути вулицею Потушняка, а табличку повісили, що вона буде пана Мийсароша. Але після публікації у ЗМІ, буквально на наступний день, їх зняли. Оскільки наш будинок обслуговується ОСББ, ми на балансі ТОВ «Підзамок», є відповідна стаття у тарифах як «експлуатація номерних знаків». Вони до кінця року мають це зробити, та не знаю, чи встигнуть. А якщо у них така «чехарда» з табличками, не здивуюсь, якщо знову якась нова з’явиться, яку треба буде міняти.

А ще на території Закарпатської області з’являться і тематичні таблички. Ідеться про перейменовані назви вулиць на честь полеглих військових. Крім того, відомих культурних діячів. Так, у селі Калини на Тячівщині, колишня вулиця Леніна тепер перетворилася на вулицю Джона Леннона – соліста культового британського гурту «The Beatles». Вказівники уже виготовлені, прикрашає їх портрет співака. Вони будуть встановлені після закінчення ремонту цієї вулиці, орієнтовно навесні 2017-го. Табличка у стилі поп-арт – на колишню площу Жовтневу у селі Минай – відправиться на перейменовану площу художника Енді Ворхола. До слова, написи на цих яскравих вказівниках виконані світловідбиваючою фарбою.

Ярослав ГАЛАС, речник голови Закарпатської ОДА

На честь загиблих силовиків уже на території Закарпаття були встановлені всі таблички. Є розпорядження голови ОДА, аби до кінця року встановили таблички, які отримали нейтральні назви. Є кілька у нас особливих назв, це колишня вулиця Ленона у селі Калини (Тячівський район), уже готові дві таблички, більшу частину вулиці відремонтували і заасфальтували, урочисто навесні відкриємо. Запрошували на урочистості представників посольства Великобританії, але вони чемно відмовилися, з посиланням на зайнятість. Інша табличка – колишня площа Жовтнева у селі Минай поблизу Ужгорода. У рамках закону про декомунізацію перейменована на імені Енді Воргола. Плануємо урочисте відкриття на старий Новий рік. Одночасно зробимо експозицію робіт художника у атріумі будівлі ОДА.

Тож, часу у місцевих рад на виготовлення нових табличок – до кінця 2016-го. Якими будуть вказівники – стилізованими чи укомплектованими під стандарт – рішення мають приймати власне органи місцевого самоврядування та приватні власники.

Ужінформ

09 грудня 2016р.

Теги: таблички, вулиці

НОВИНИ: Соціо

19:16
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
» Всі новини