Закарпаття: Інспекція, якої остерігаються міліціонери...

Хлопець з Ганичів на Тячівщині готувався стати істориком, а став міліціонером. Так у житті часто буває. От і він після Ужгородського університету подався не на педагогічну роботу, а в органи внутрішніх справ. Працював у кадровій службі, зокрема, в інспекції особового складу, в УБОЗ УМВС, потім - знову "кадри"... Закінчив Національну академію внутрішніх справ України.

Василь КОРСАК
Василь КОРСАК

З червня ц.р. підполковник Василь КОРСАК  очолює інспекцію особового складу відділу роботи з персоналом УМВС. Разом з дружиною Оксаною /теж працівницею міліції/ виховують сина Олександра. Він ще маленький - на Різдво йому  чотири рочки стукне, але як виросте, то, можливо,  також піде стежкою батьків, продовжить  сімейну міліцейську династію. А поки що батько чекає, коли і як  проявляться у синові його таланти -- колись Василь Іванович непогано малював і грав на гітарі...

МИ - ЗА ЧИСТОТУ МІЛІЦЕЙСЬКИХ РЯДІВ

- Василю Івановичу,  в інспекції особового складу ви не новачок. Що це за служба така?

- Якщо коротко, то наша інспекція покликана сприяти зміцненню законності в міліцейських рядах. Правду кажуть, що в сім'ї -- не без виродка... І в  міліції трапляються перевертні в погонах. Тільки цього року проти співробітників закарпатської міліції порушено 20 кримінальних справ, кілька з них, до речі, -- за матеріалами нашої інспекції. Є й "дрібніші" порушення, скоєні випадково...

В інспекції служать 9 офіцерів. Вони залучаються до проведення службових розслідувань у випадках порушень законності, вчинених керівниками органів внутрішніх справ та служб УМВС; дорожньо-транспортних пригод, скоєних працівниками органів внутрішніх справ, якщо при цьому загинули люди; застосування працівниками ОВС вогнепальної зброї, якщо при цьому є поранені чи загиблі; скоєнні злочинів працівниками органів внутрішніх справ, корупції; самогубства та загибелі працівників; поранення працівників і т.д.

У всіх інших випадках порушень службові розслідування проводять посадові особи відповідних служб ОВС, працівниками яких допущено порушення.

-- До речі, розслідуванням порушень, допущених міліцінерами, проводить і відділ внутрішньої безпеки. Яка принципова різниця між цим підрозділом і вашою службою?

-- Відділ внутрішньої безпеки (ВВБ)  --  оперативна служба, а наша інспекція -- ні. Ми працюємо, так би мовити, за фактом: провинився якийсь міліціонер -- і ми починаємо розбиратися. ВВБ може спрацювати й на випередження,  застосовуючи при цьому різні оперативні  засоби. Але ми робимо спільну роботу, дбаємо про чистоту міліцейських рядів. Правда, кожен по-своєму...

-- Пане підполковнику, ще не так давно ВВБ і ваша інспекція були єдиним цілим. І ось вас роз'єднали. Чому?

-- Це був своєрідний експеримент, який, очевидно, не  виправдав очікувань. І тривав він якихось два роки. Взагалі ж  наші служби завжди функціонували порізно, але, як кажуть, діяли в одному напрямку.

-- Які засади, по-вашому, переважають у роботі інспекції - каральні чи виховні?

-- Гадаю, і ті, й інші досить відчутні. Взагалі-то й покарання виховує, хоча воно й не є нашою самоціллю. До кожного випадку підходимо диференційовано, стараючись, аби він мав виховний ефект, тобто застеріг інших від подібних негативних вчинків.

ПОКАРАНІ ЗДЕБІЛЬШОГО БЕРУТЬСЯ ЗА РОЗУМ…

 - Чи багатьох порушників у погонах вдалося скерувати на шлях істинний?

-- Чимало. Люди дорожать роботою в міліції, тому здебільшого роблять правильні висновки. Більшість покараних розуміє, що їм довелось відповідати через свою ж провину, отож надалі стараються не "грішити".  Бо наступним покаранням може стати вже більш суворе, наприклад, пониження в посаді чи звільнення з ОВС.

До речі, цього року з міліції за негативними мотивами звільнено 18 працівників - майже 15 відсотків від загальної кількості звільнених. До дисциплінарної відповідальності притягнуто 659 працівників. Засуджено трьох колишніх працівників органів внутрішніх справ.

-- У народі часто мовиться про корупцію в міліції…

-- Цю проблему ми також тримаємо  у полі зору. Цьогоріч складено 6 протоколів про корупцію. За двома протоколами суди прийняли рішення про накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу. Один протокол закритий за відсутністю адмінпорушення. Корупційні діяння допустили співробітники Тячівського і Виноградівського райвідділів, Ужгородськго міськвідділу УМВС. Це -- працівники служби дільничних інспекторів, патрульноїх служби та БНОН.

-- Де берете інформацію?

-- Джерела різні: скарги і заяви громадян, повідомлення в ЗМІ, прийоми керівництва УМВС, "Телефон довіри", різні профілактичні заходи  і службові розслідування… Інколи й керівництво інформацію підкидає. До речі, анонімні повідомлення не розглядаємо.

-- А чи можуть звертатися в інспекцію працівники міліції, і з яких питань?

-- Працівники ОВС звертаються до нас здебільшого з питань отримання тілесних ушкоджень. Ми робимо висновок: працівник отримав тілесне ушкодження під час виконання службових обов'язків чи ні. Це має значення під час нарахування пенсії. Трапляється, звертаються і щодо неправомірних дій цивільних осіб щодо працівників міліції.

 До слова, цього року під час виконання службових обов'язків тілесні ушкодження отримали 15 працівників ОВС, 11 з них -- під час охорони громадського порядку і 4 -- у боротьбі зі злочинністю. Два працівники міліції загинули, один з них - під час виконання службових обов'язків.

НА ЩО НАЙБІЛЬШЕ НАРІКАЮТЬ ГРОМАДЯНИ?

-- Василю Івановичу, якими проблемами найчастіше доводиться займатися інспекції?

-- Найбільше нарікань від громадян надходить на грубість працівників міліції, їхнє небажання вникнути у проблему людини, поспішність під час розгляду заяви… Займаємося й порушеннями  транспортної дисципліни: керування автомобілем у стані алкогольного сп'яніння, використання службового транспорту не за призначенням і т.д. Цьогоріч, приміром, вже розглянуто сім фактів появи сп'янілих міліціонерів за кермом, 13 ДТП -- з участю працівників ОВС, а 9 -- з їх вини.

-- З якими міліцейськими службами найтісніше взаємодієте?

-- З ВВБ та ДАІ.

-- Які цьогорічні кримінальні справи порушені за матеріалами вашої інспекції?  Будь ласка, приклади…

-- В Ужгороді, скажімо, на штрафмайданчик міськвідділу УМВС була поставлена автомашина. Прийшовши за нею, господар констатував, що з салону зникли радіоприймач, деякі деталі панелі тощо. Як з'ясувалося, авто поставили не на штрафмайданчик, а біля нього. От його й "розкурочили". Проти винного працівника міськвідділу порушено кримінальну справу. А на Виноградівщині хуліганські дії вчинив один з працівників районної міліції. Його звільнено з органів внутрішніх справ. Порушено кримінальну справу.

-- Кого з підлеглих ви відзначили б?

-- У нас всі заслуговують доброго слова. Але серед найдосвідченіших і найнадійніших назвав би Михайла Поремчука, В'ячеслава Галєєва, Тетяну Фешко, Івана Лучку…

-- Василю Івановичу, чи побоюються вас і ваших колег в інших міліцейських підрозділах?

-- Тим, хто не порушує закон, нас нічого боятися. А ті, хто схильний до правопорушень, нехай бояться. Може, це застереже їх від протиправних вчинків…

-- Спасибі за розмову.

"Відомості міліції-ВЗГ УМВС України в Закарпатській області
08 грудня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини