В Ужгороді презентуали дослідження про незаконно ув'язнених терористами на Донбасі "Ті, що пережили пекло" (ФОТО, ВІДЕО)

28 листопада в Ужгороді, в малому залі Закарпатської ОДА, Українська Гельсінська спілка з прав людини у співпраці з Головним територіальним управлінням юстиції у Закарпатській області презентували підсумки моніторингового дослідження «Ті, що пережили пекло: свідчення жертв про місця незаконних ув’язнень на Донбасі».

В Ужгороді презентуали дослідження про незаконно ув'язнених терористами на Донбасі "Ті, що пережили пекло" (ФОТО, ВІДЕО)

Видання є підсумком моніторингового дослідження, яке проводилося Правозахисною Коаліцією громадських організацій та ініціатив «Справедливість заради миру на Донбасі» у тісній співпраці з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини та мало на меті документування фактів серйозних порушень прав людини, пов’язаних із незаконним позбавленням волі в зоні збройного конфлікту на сході України.

Дослідження грунтується на свідченнях тих, хто був незаконно затриманий в місцях несвободи в Донецькій та Луганській областях незаконними збройними формуваннями, матеріалах, зібраних у ході моніторингових візитів до місць несвободи на звільнених територіях, а також на інформації, отриманій від органів державної влади та з відкритих джерел. 

Організатори заходу після перегляду однойменного документального фільму «Ті що пережили пекло» запросили до слова учасника бойових дій.

«Перший раз ми їли десь на шостий чи п’ятий день. Пізніше у Сніжному нас поселили у гараж місцевого відділку міліції. Там було ув’язнено до 55 чоловік. Через травму ноги мене не змушували працювати, хоча інші хлопці були долучені до примусових робіт. В загальному за 21 день я схуд на 12 кілограмів», – ділиться спогадами про умови незаконного утримання Микола Марчишак, голова ГО «Побратими України».

«Документуючи постраждалих осіб, ми зіштовхнулись з тим, що СБУ у 2014-2015 роках допитували людей тільки на тему наявності зброї в руках терористів. Жодної кримінальної справи по факу незаконного утримання не було зареєстровано. Центру Документування відомо, що в заручниках перебувало від 3-х тисяч  цивільних і військових осіб. УГСПЛ налагоджуючи співпрацю з військовою прокуратурою, обмінюючись інформацією  додала до спільного списку ще  понад 200 опитаних осіб», – зазначив Олексій Біда, координатор  Центру Документування Української Гельсінської спілки з прав людини.

Іван Алмаші, голова регіонального відділення секретаріату урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини при Головному територіальному управлінні юстиції у Закарпатській області, наголосив на проблемі ратифікації Україною Римського статуту, приведення до міжнародних стандартів деяких статей Конституції та Кримінального Кодексу України. 

Борис Кондратюк, координатор Української Гельсінської спілки з прав людини в місті Ужгород, нагадав про ратифіковані Україною та Росією Женевські конвенції. Однак, попри це, окремі райони Луганської та Донецької областей перетворилися на «сіру зону», де механізм захисту прав людини втрачає свою силу.

На основі зібраної інформації автори звіту пропонують комплекс заходів, спрямованих на припинення виявлених порушень прав людини на непідконтрольних українському уряду територіях, привернення уваги міжнародної громадськості до описаних проблем та на притягнення до відповідальності осіб, винних у вказаних порушеннях, повідомили Закарпаття онлайн у прес-службі ГО «Закарпатська громада».

Мережа громадських приймалень Української Гельсінської спілки з прав людини здійснює свою діяльність за фінансової підтримки Уряду Канади через Департамент закордонних справ, торгівлі та розвитку (DFATD), програма «Права людини понад усе» (Human Rights First).

 

 

28 листопада 2016р.

Теги: терористи, пекло, дослідження, ув'язнені

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини