На Закарпатті робоча група напрацьовувала пропозиції до Закону "Про спеціальну економічну зону "Закарпаття" (ФОТО)

У понеділок, 28 листопада, відбулося засідання робочої групи з підготовки внесення змін до Закону України «Про спеціальну економічну зону «Закарпаття» (від 22.03.2001 № 2322-ІІІ)».

На Закарпатті робоча група напрацьовувала пропозиції до Закону "Про спеціальну економічну зону "Закарпаття" (ФОТО)

В її роботі взяли участь виконуючий повноваження голови облради Йосип Борто, голова комісії з питань законності, правопорядку, майна та приватизації, регламенту Віктор Русин, відомі науковці, експерти громадської ради при ОДА , депутати облради та ін. 

Серед них: Володимир Приходько – доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри міжнародних економічних відносин факультету міжнародних відносин УжНУ, голова комісії громадської ради з питань інвестицій, транскордонного співробітництва та євроінтеграції; Володимир Панов – генеральний директор компанії ТОВ «Сезпарксервіс», голова обласного об’єднання організацій роботодавців «Закарпаття»; Владислав  Пересоляк- завідувач кафедри землевпорядкування та кадастру географічного факультету УжНУ, кандидат наук з державного управління, доцент, голова комісії громадської ради; Микола Бережанський – кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансів та банківської справи економічного факультету УжНУ, голова комісії громадської ради; Олег Лукша – кандидат фізико-математичних наук, доцент кафедри електронних систем інженерно-технічного факультету УжНУ, перший заступник голови громадської ради; Вікторія Слюсаренко– кандидат економічних наук, доцент кафедри обліку і аудиту економічного факультету УжНУ, практикуючий аудитор, судовий експерт та фінансовий консультант; Олексій Кіндрат – голова Регіонального відділення Українського Союзу промисловців і підприємців в Закарпатській області, заслужений будівельник України, заступник голови громадської ради при ОДА.

Гаряча дискусія зав’язалася навколо питання щодо створення  у 2001 році спеціальної економічної зони «Закарпаття» на території нашої області  задля подолання депресивного стану регіону із несприятливими  соціально-економічними умовами розвитку, залучення інвестицій, створення нових робочих місць та розбудова сучасної виробничої і транспортної інфраструктури. Тоді Закон гарантував сприятливі умови для підприємств суб’єктів СЕЗ строком на 30 років.  У результаті роботи СЕЗ Закарпаття у 2004 році посіло серед регіонів України перше місце за динамічним рейтингом інвестиційної активності та четверте – за кількістю прямих іноземних інвестицій на душу населення.

Лише в перші три роки  існування СЕЗ «Закарпаття»  вдалося реконструювати ряд підприємств. Відтак в область прийшли такі всесвітньовідомі корпорації як: Фольцваген, Шкода авто, Флекстронікс, Ядзакі, Джейбіл та ін..  На кінець 2004 року  вже було створено 11 тисяч робочих місць.  Втім, 2005-го - суб’єкти СЕЗ «Закарпаття» зіткнулися з проблемою невиконання  державою своїх зобов’язань відносно забезпечення гарантій прав інвесторів. У результаті прийняття  Закону України «Про державний бюджет на 2005 рік» скасовано всі ці пільги для інвесторів краю. Як наслідок, скоротилася вдвічі кількість інвестиційних проектів, майже у 10 разів кількість зайнятих на цих підприємствах. Тож, для економічного зростання краю вбачається за необхідне відновлення функціонування СЕЗ »Закарпаття» через внесення змін до чинного законодавства, зокрема, змін до Закону України «Про спеціальну економічну зону «Закарпаття».

Володимир Панов інформував про Форум ініціатив, на якому сьогодні порушені питання також обговорено з позиції великих  інвесторів краю. А Володимир Приходько наголосив на необхідності взаємодії інституцій і центрів впливу, через які проходитиме цей законопроект. В свою чергу Олег Лукша запропонував  внести зміни і доповнення до рішення облради «Про Регіональну стратегію розвитку Закарпатської області на період до 2020 року», де окремо визначити операційні цілі, пов’язані з цим проектом. 

Наголошувалось також на необхідності зосередити зусилля і робочої групи, і депутатів обласної ради, і облдержадміністрації, і експертів, і науковців, і парламентарів  від Закарпаття на єдиному документі щодо внесення змін до закону і лобіювати його  на всіх рівнях. У тому чмслі, й у відповідних міністерствах та профільному комітеті ВР України.

Також обговорено ще одну ініціативу: про необхідність створення регіональних податкового і митного центрів на Закарпатті, які  б дбали про те, аби і податки, і збори залишалися в області на її розвиток. Внесені пропозиції будуть опрацьовані до наступного засідання робочої групи з цього питання, повідомили Закарпаття онлайн у прес-службі Закарпатської облради.

28 листопада 2016р.

Теги: пропозиції, закон, група

Коментарі

вуйко 2016-11-29 / 07:36:41
Вони паскудники лем то й знавуть шо памятники Маріям Терезам удкривати в себе в кертах та тирити громади майно і землю " дворяни" з Радванки Паннови і Пріхходькі

Дідо 2016-11-28 / 19:38:27
До цієї гуп кумпанії, ще тільки Устича не хватає. Шановні, цю пісню ви вже тридцятий рік розказуєте. Вам самим ще ненадоїло? В середині 90-их ви розхваляли так званних Нюменів. Так де ж інвестиції в лісову галузь пана Нюмена, а його Устич в області пригрів. Де обіцяні додатко створені робоі місця? Не в затишних кабінетах фуршети проводити треба, після яких Устич "Многая літ" любив співати (сам неодноразово задарнину з вами пив і все-це чув), а поїхати в Березний, Рахів, інші райони. Там вам люди Нюменів з вашим Зонами добряе згадають.

Бийці 2016-11-28 / 18:45:06
Що ці клоуни рішали????????? Якщо вільні економічні зони створювати після підписання асоціаціі з Євросоюзом неможна взагалі!!!!!!!!!!! Попіарилися Паннови з Приходьком і на фуршетику на шарика похавали???????????

НОВИНИ: Соціо

11:12
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 18
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
» Всі новини