Підступний Шенген. Угорські консули роз’яснили, як будемо їздити до Угорщини з кінця грудня

В Генконсульстві Угорщини в Ужгороді відбулася прес-конференція, на якій угорські консули пояснили, яким чином із кінця грудня видаватимуться візи для наших громадян.

Підступний Шенген. Угорські консули роз’яснили, як будемо їздити до Угорщини з кінця грудня

Уже з 21 грудня в консульстві видаватимуть Шенгенські візи. Візи коштуватимуть 35 євро. Якщо віза потрібна терміново (до трьох днів), то коштуватиме вона вдвічі дорожче. Візи для сезонних робіт коштуватимуть 40 євро. Довготривалі візи — 60 євро.

Однак безкоштовно візи видаватимуться дітям до 14 років, родичам членів сімей, які проживають у Єврозоні, науковцям, офіційним делегаціям, спортсменам, інвалідам, пенсіонерам, журналістам і деяким іншим категоріям громадян.

Для отримання візи потрібно буде здати дійсний закордонний паспорт, відповідне запрошення, заповнену анкету, якщо потрібно, то квитанцію про оплату візи (оплати за візовий збір проводитимуться банком ОТП), кольорову фотокартку, медичну страховку на 30 тисяч євро і підтвердження матеріального забезпечення (це можуть бути виписки з банку про дані особистого рахунка чи довідка про зарплату з роботи).

Ті, хто має бажання отримати візу, проходитимуть співбесіду, на яку потрібно записуватися заздалегідь. Це робиться з метою уникнення черг біля консульства. До речі, якщо вам відмовлять у візі, то гроші (візовий збір) не повертаються.

На сьогодні консульство видає від 200 до 300 віз. З Шенгенською угорською візою ви можете заїжджати також і до інших країн Шенгенської зони. Якщо у вас є національна угорська віза, то вона діятиме до того терміну, який на ній зазначено (паралельно Шенгенську угорську візу отримати не можна). Однак з цією візою ви не зможете заїхати до інших країн Шенгену.

Разом з тим з Шенгенською угорською візою ви не зможете їхати до таких країн Євросоюзу, які не входять до Шенгену. Це стосується і Болгарії, Румунії та Хорватії.

Кілька слів про так званий малий прикордонний рух. Він передбачає отримання спеціальної картки, з якою ви можете їхати до населених пунктів, які розташовані у 50-кілометровій зоні. З карткою не можна їхати в населені пунк-ти за межами зони. Переваги картки — у паспорт не ставитимуть штамп про в’їзд та виїзд, що скоротить час перебування на кордоні. Коштує картка 20 євро.

Якщо у вас виникне спокуса зі звичайною національною візою заїхати до іншої країни Шенгенської зони чи лише з карткою малого прикордонного руху заїхати за межі зони, то на вас можуть чекати неприємності. У зв’язку з тим, що Шенген передбачає закриття пропускних пунктів між країнами, які входять у зону, співробітники цих пунктів звільнятися не будуть, а вони сформують спеціальні групи, які перевірятимуть на шляхах та залізниці паспорти у громадян на наявність у них відповідних віз.

Чи не постраждають від введення Шенгенських віз ті наші громадяни, які часто їздили до Угорщини виключно в рекреа-ційних цілях (тобто на термальні басейни в Ніредьгазу, Дебрецен чи Гойдусобослов)? Після введення шенгенських порядків, якщо у вас немає родичів, які можуть зробити вам виклик, отримати візу з виключно туристичною метою ви зможете, якщо покажете на співбесіді в консульстві документ, який підтверджує бронювання вами номера в готелі. Якщо ж ваш відпочинок більш “дикий”, тобто кудись з наметом на природу, то і в цьому випадку є шанс отримати візу, для цього треба буде переконати консульство, що ви в минулому часто їздили на відпочинок в Угорщину та інші країни (покажіть у паспорті різні візи і купу штампів про в’їзд і виїзд).

З іншого. Нещодавно угорське бюро в Берегові набуло консульського статусу і тепер візи оформлятимуть і там. Консули просять усіх громадян не користуватися послугами посередників, щоб не натрапити на шахраїв. Зі свого боку вони гарантують, що в консульстві під час співбесід з нашими громадянами будуть обходитися ввічливо і толерантно.

З одного боку, для закарпатців введення Шенгенської візи є трохи накладним, бо багато кому доведеться за «шенгенку» платити, та й виклик тепер із Угорщини має бути або оригіналом, або завірений нотаріально. Але ж угорський Шенген надасть можливість їздити не тільки до Угорщини, а й ще в 22 країни Європи. І якщо дотепер за Шенгенською візою ми їздили виключно до Києва до консульств різних країн, то тепер «шенгенку» можна отримати і в Ужгороді (це сто-сується і словацького консульства) та Берегові. А це значна економія...

07 грудня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини