Навчене досвідом Нижнього Бистрого, Горінчево на Хустщині висловилося проти будівництва міні-ГЕС (ДОКУМЕНТИ) (ФОТО)

І звернеться до очільників району, області, уряду та міністра екології з метою недопущення погодження їхніми підлеглими будь-якої документації, спрямованої на проектування і будівництво ГЕС

Навчене досвідом Нижнього Бистрого, Горінчево на Хустщині висловилося проти будівництва міні-ГЕС (ДОКУМЕНТИ) (ФОТО)

Сьогодні журналісти, екологи та громадські активісти, після відвідин міні-ГЕС в с. Нижній Бистрий на Хустщині, збудованої у «вбивчому» для довкілля варіанті, зустрілися з активом сусіднього села Горінчево та їх головою Михайлом Григаничем. 

Як інформує, громадський правозахисник Віталій Грегор, вони висловили свою позицію проти будівництва тут міні-, мікро- чи якихось інших ГЕС, зокрема і у відповідній одноголосній резолюції на зборах села 14 жовтня. Місцеві жителі причиною такого свого одноголосного рішення зазначили те, що після побудови МГЕС 2 роки тому зверху по течії у Нижньому Бистрому в їхній частині р. Ріка практично пропала риба, а якщо поставлять ще й в них ГЕС то пропаде і вода, рівень якої і так надзвичайно низький.

За їхньою інформацію, в сусідньому Нижньому Бистрому вдалося збудувати ГЕС лише шляхом фактичного обману селян. Адже представники ТОВ "АКВА ДЕВЕЛОПМЕНТ" обіцяли десятки робочих місць, покращення інфраструктури, встановлення такої міні-ГЕС, яка забезпечить вільне проходження риби і нічим не зашкодить. А отримали: бетонного монстра, який перекрив доступ рибі, і на якому працює лише пару людей, серед яких і екс-голова їх сільради Степан Бритвак, який не був повторно обраний через лобіювання цього будівництва.

 

Окрім того, сільський голова Горінчева доповнив, що на підставі цієї резолюції громади винесе питання на розгляд чергової сесії сільради про звернення до очільників району, області, уряду та міністра екології з метою недопущення погодження їхніми підлеглими будь-якої документації, спрямованої на проектування і будівництво ГЕС на їх землях.

Також він звернеться із зверненням до обласної прокуратури щодо перевірки законності розміщення в місцевій газеті «Вісник Хустщини» публікації про те, що, начебто, сільська рада Горінчева оголошувала про проведення громадських слухань. Оскільки жодних рішень про направлення такого оголошення в газету сільрада не приймала і жодного питання щодо розміщення ГЕС не розглядала.

 

Жителі ж відповіли, що всі спроби розмістити на їх території ГЕС п.Ігнатком (представник забудовника) чи будь-ким іншим готові зупиняти жорстко.

Від жителів села Березово надійшла інформація, що після того, як ними на громадських слуханнях 18 вересня було прийнято резолюцію проти будь-якого обговорення детального плану території для будівництва міні-ГЕС, вони завітали до голови Хустської РДА Назара Павлія, аби довідатися про результат розгляду їх резолюції. Головний чиновник району намагався переконати людей в «покращеннях» в селі, що їх здійснять інвестори разом із будівництвом ГЕС, на що люди обурено заперечили, однак районний очільник сказав, що скоріш за все будуть ще одні слухання.

Жодних рішень їх сільрада щодо надсилання в газету публікації про слухання також не направляла, але все ж їх провела на виконання розпорядження керівництва району.

 

 

 

Керівник РМЕО "Екосфера" Оксана Станкевич зазначила, що річка Ріка через цінні види фауни, що мешкають в ній, зокрема червонокнижні лососеві та коропові види риб, є кандидатом до об’єктів Смарагдової мережі (Європейська мережа природоохоронних об’єктів), а будівництво на ній нових ГЕС прямо призведе до їх повного знищення.

"Відтак, підсумовуючи все вищезазначене, можу сказати наступне: фактично, шляхом кулуарних схем із ознаками корупції, підроблення і зловживання за безпосередньої участі районної влади, а можливо і вище, ТОВ «Ріка Енерго» намагалося «тишком» провести слухання та по по-рейдерськи побудувати тут МГЕС. Наразі, завдяки активній громадській позиції місцевих мешканців, це свавілля вдалося зупинити. Водночас, враховуючи присутність екс-депутата облради Богдана Киніва як протеже Каськіва в спробах «лобіювання» цього будівництва, найймовірнішими забудовниками насправді є група Льовочкіна-Фірташа, куди входить Бойко і інша антиукраїнська шобла", - констатує В.Грегор.

 

26 листопада 2016р.

Теги: міні-ГЕС, гідроелектростанція, Горінчево

Коментарі

Іван з Горінчева 2016-11-26 / 19:52:41
тинди-ринди, проблема є не в договорах, а в розводі, яким займаються більшість таких псевдо бізнесменів як Льовочкін, Тинний, Кинів, Ігнатки і т.д. нарозказують гори і доли, типу дбаючи про природу і розвиток села, а на справі видурюють згоду на будівництво. Ми не такі затуркані як ви се собі думаєте. Наше село навчене як Нижнім Бистрим так сімєю Ігнатків які надурили всіх із газом, позбиравши грошей на його підключення, і вже скільки років ми сидемо із непідключеними стояками. прийдуть будувати ГЕС всупереч нашій згоді - будемо палити!!

Горянин 2016-11-26 / 19:23:57
О, і тут є тинди-ринди. Боти гесівські проснулись)))))

Оксана 2016-11-26 / 19:23:01
Мірило, Ви знаєте, що таке збереження води в річках? Чи тільки чули? Коли Вам Оксана розказувала, що воду не треба зберігати? Про це вона розповідає і пише не менше ніж, про шкідливість ГЕСів на річках.

мірило 2016-11-26 / 09:59:56
Основний водоносний горизонт підземних вод приурочений до Закарпатського внутрішнього прогину, до валунно-галечникових відкладів річок Тиса, Боржава, Латориця та Уж. Діючі водозабори є інфільтраційними. Тому якість води в них залежить від збереження чистоти поверхневого стоку, тобто від дотримання норм екологічної безпеки суб’єктами господарської діяльності як у зоні водозабору, так і на водозбірних площах річок. Це стосується й численних криниць, які дуже поширені в сільській місцевості.В 2012- 2016 рівень грунтових вод по Закарпатській обласні знизився від 3 до 9 метрів. Наприклад літом 2015році в Іршавському районі в деяких селах вже пересохли криниці, виникла необхідність доставляти воду для населення автомобільним транспортом.А Оксана нам розказує, що рівень води в наших ріках не треба регулювати і зберігати воду.

тинди-ринди 2016-11-26 / 09:45:11
ГЕС, як додаткове джерело ел.енергії, як регулятор рівня води на річках будувати потрібно. Але має бути заключений договір(юридичний, а не казала-обіцяла) між громадою і фірмою-власницею, в якому повинні бути обговорені всі нюанси експлуатації станції-починаючи від штату і кінчаючи контрольованим рівнем води, все буквально все до дрібного гвинтика повинно бути розписано. І щоб громада бачила, який має з цього зиск. А якщо брати лиш так на арапа чи як там "активна громадська позиція" від "якоїсь" Оксани-РМЕО "Екосфера", шо жиє в теплому і ситому вароши, та гойкати з нев разом: все погано, все пропало, все біда, всі погані, то краще вивчити на пам'ять і повторяти приказку:
ЧОГО БІДНИЙ?-БО ДУРНИЙ!
ЧОГО ДУРНИЙ?-БО БІДНИЙ!

Василь в 2016-11-26 / 09:17:45
Всі ГЕСИ на наших річках належать Риггам Ковачам і Андріівим з якими Гена Губернатор цілується і проштовхує їх проекти !! А в усьому винен Балога каже Ген Генович і треба з Балогою боротись щоб Ригги процвітали

НОВИНИ: Соціо

11:12
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 18
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
» Всі новини