На Закарпатті реалізовується українсько-польський проект з розвитку агротуризму та екологічного землеробства

На Закарпатті триває реалізація українсько-польського проекту „Промоція та розвиток агротуризму та екологічного землеробства на території Східних Карпат та Молдавії” за фінансової підтримки МЗС Польщі.

На Закарпатті реалізовується українсько-польський проект з розвитку агротуризму та екологічного землеробства

У жовтні місяці поточного року на території Закарпатської області в рамках українсько-польського проекту „Промоція та розвиток агротуризму та екологічного землеробства на території Східних Карпат та Молдавії” за фінансової підтримки МЗС Польщі було проведено навчання для осіб, зацікавлених розпочати власну справу у сфері сільського зеленого туризму та екологічного землеробства. Навчання проводили польські фахівці Товариства „В-4” (м. Жешув) у співпраці з Міжнародною асоціацією інституцій регіонального розвитку „МАІРР” (м. Ужгород) за фінансової підтримки МЗС Польщі. Кожен з учасників семінару отримав диплом встановленого зразка та можливість взяти участь у конкурсі на розробку бізнес-плану по створенню та розвитку власного агротуристичного господарства. Загалом на конкурс було подано 82 бізнес-плани, їх оцінювала група польських та українських експертів, і на початок листопада 2007 р. було визначено десять найкращих робіт. Переможцями конкурсу стали: Ю.Бонь (с. Пацканьово, Ужгородський р-н), Е.Вайда (с.Сюрте, Ужгородський р-н), В.Яцків (с. Оноківці, Ужгородський р-н), Н.Івахнюк (с.Лазещина, Рахівський р-н), В.Йонаш (с. Костилівка, Рахівський р-н), В.Лева (с. Теребля, Тячівський р-н), О.Передарюк (с. Чорна Тиса, Рахівський р-н), В.Охват (с. Косівська Поляна, Рахівський р-н), К.Ягер (с. Нове Клиново, Виноградівський р-н) та С. Васильчук (с. Лазещина, Рахівський р-н).

У якості винагороди для переможців конкурсу Товариство „В-4” та Міжнародна асоціація „МАІРР” організували 5-денний навчально-ознайомчий візит до Підкарпатського воєводства. З 26 листопада по 01 грудня 2007 р. закарпатські господарі мали можливість на практиці ознайомитися з кращими польськими досягненнями у розвитку агротуризму. Протягом цих днів гостей з України приймали добрі польські господарі пан Юрій та пані Зося Калити, власники агротуристичного комплексу „DEBINOWKA” (www.debinowka.pl), який вже давно став улюбленим місцем зустрічей, семінарів, конференцій, роботи та відпочинку українських і польських гостей.

Програма візиту була цікава й насичена подіями.

Першого дня відбулася зустріч з представниками Дорадчої сільськогосподарської служби Воєводства у м. Богухвалі. Директор цієї установи пан Йозеф Вискєль ознайомив гостей з інформацією щодо ролі та завдань адміністративних структур у розвитку агротруризму та екологічного землеробства.

Керівник Відділу промоції села та продуктів харчування високої якості Департаменту розвитку сільських місцевостей Підкарпатського воєводства пані Софія Касперек представила сферу діяльності і завдання Департаменту, наголосивши на такому напрямку роботи як підтримка багатофункціонального розвитку сільських територій.

Наступного дня закарпатців приймали у жіночому Товаристві Промоції та Розвитку села Гандзлувка. Гостей ознайомили з історією створення та діяльністю організації, джерелами фінансування та роботою у напрямку промоції місцевих продуктів. Завдяки активності і старанності господинь з Гандзлувки їх село добре відоме у воєводстві, їхні продукти харчування (різноманітна випічка, холодні та теплі страви) цінуються за високу якість та користуються великим попитом серед мешканців підкарпатських міст, а сама назва „Продукти із Гандзлувки” вже стала своєрідною торговою маркою.

Та, мабуть, найбільш цікавими були зустрічі з власниками сільських садиб Підкарпатського воєводства. Закарпатці відвідали агротристичне господарство „Dom pod Lipa”, власниками якого є подружжя Барбара та Адам Щлівки, агросадибу „Marysienka”, яку провадить молода пані Клотильда Бердель, агротуристичний комплекс „FARFURNIA”, який спеціалізується на виробництві сирів з козячого молока, вишивкових та сувенірних виробів із кераміки.

Польські господарі поділилися своїми здобутками та прорахунками у справі агротуризму, розповіли про наявні проблеми та яким чином вони їх вирішують, зокрема, через членство у різних спілках та організаціях. Особливо цікавило українців питання щодо можливостей отримання поляками допомоги від європейських фондів. Як виявилося, думки польських господарів на цю тему були різними: одні скористались фінансовою підтримкою, інші вирішили покладатись на власні ресурси чи пільгові кредити від держави. Але ті, хто звертались по допомогу до фондів ЄС та отримали її на облаштування свого будинку, наголошували на тому, що це дуже складна процедура, яка вимагає надзвичайних зусиль і терпіння, знань і навичок щодо оформлення відповідних заявок, проектів з усіма бюрократичними деталями, кваліфікованої інформації щодо складання фінансової звітності, яка зазвичай перевіряється надзвичайно суворо та скрупульозно. Були серед польських господарів й такі, хто щиро шкодував, що звернулися по фінансову допомогу до ЄС, бо разом з нею отримали й величезну кількість додаткових проблем. Такі господарі з жалем жартували, що дошка з написом „Створено за фінансової підтримки ЄС”, яка на вимогу грантодавця розміщена на фасаді їхнього будинку, є набагато більшою, ніж допомога, яку вони отримали.

Учасники навчально-ознайомчого візиту повернулись додому з величезним багажем нових знань та задумів. Водночас кожен був стурбований питанням, чи буде можливість застосувати на практиці отримані знання та реалізувати задумане. На відміну від Польщі обмеженість, а часом і повна відсутність належної підтримки з боку органів влади та самоврядування в Україні, відсутність відповідних фондів, програм фінансування та нормативно-правових умов для розвитку агротуристичних господарств та сільської місцевості, слабкість та нерозвиненість мережі громадських об’єднань, покликаних відстоювати інтереси господарів та допомагати їм у вирішенні проблем промоції та розвитку, усе це не додає закарпатцям оптимізму. Тому нині кожен з господарів розраховує в першу чергу на власні сили, але з надією, що все змінюється і що настане час, коли унікальна природа Закарпаття, багата історико-культурна спадщина, цікаві традиції, таланти народних умільців стануть загальновідомими і приваблюватимуть гостей звідусіль, а рівень туристичних послуг не поступатиметься західним стандартам. Цьому повинні сприяти як державні органи, так і громадські об’єднання.

Менеджер проекту Галина Бабунич
07 грудня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини