У збаразьких "Витребеньках" пють закарпатське вино, котре купують в супермаркеті у Львові

”Я давно хотіла побувати на дегустації. Друзі розповіли, що у Збаражі відкрився перший на Тернопільщині винний погріб. Відразу поїхала туди, — розповідає тернополянка Наталя Колесник, 21 рік. — Дуже люблю справжнє вистояне вино. Найбільше мені сподобалося чилійське ”Каберне Совіньйон”. Колір рубіновий, смак трохи терпкий, а пахне смородиною, мигдалем і фіалками”.

Юрій Комендат показує напої зі свого винного погреба
Юрій Комендат показує напої зі свого винного погреба

У збаразькому кафе ”Витребеньки” можна спробувати дев’ять сортів вина. Відвідувачі платять 35 грн і куштують по 25 г напоїв. Дегустація починається із білих сухих вин, закінчується червоними десертними. На закуску подають білий хліб і розплавлені італійські сири пармезан і моцареллу.

— Це неправда, що біле вино треба подавати з рибою, а червоне — з м’ясом. Їжте, як вам смакує, — переконує власник кафе Юрій Комендат, 44 роки. — Запам’ятайте: від доброго вина голова не болить. Те, що продають у магазинах по 18–22 гривні — переважно неякісне. Дуже важко вибрати щось хороше. А за наші вина я можу сказати точно. Випробовую сам.

Дегустації відбуваються в погребі кафе. Там температура +14C°. Стіни та полички, де лежать пляшки, зроблені з каміння. А великий стіл через усю залу — з вапняку. На ньому не залишається плям від вина, а поверхня не сиріє та не пліснявіє.

— Спочатку треба оцінити запах вина. Потім злегка похитати бокалом, щоб смак був насиченіший. Першу порцію треба потримати під язиком, і ви відчуєте всю повноту смаку. А вже потім можна випивати решту, — розповідає правила дегустації Юрій Михайлович.

У вина можуть бути різні аромати — чорної смородини, мигдалю, вишні, меду. Лише мускат пахне виноградом.

— Херес п’ють перед їжею. Але серед наших клієнтів він не дуже популярний, бо пахне полином. Його теж роблять із винограду, — пояснює, відкорковуючи пляшку. — А от мадера подобається відвідувачам значно більше. Вона нагадує коньяк, хоча за один раз її не розсмакуєш.

Закарпатські та кримські вина Юрій Комендат закуповує у львівському супермаркеті ”Метро” та тернопільському ”Родина”. Напої коштують від 25 до 500 грн за пляшку.

— Схожі винні погреби я бачила в Угорщині. Там у Долину красунь, біля містечка Егер, возять туристів на дегустацію. Приємно, що в нас тепер теж є. Тут така загадкова середньовічна атмосфера, — каже після дегустації тернополянка Наталя Шостак, 27 років. — Я не дуже розуміюся на спиртних напоях, але відчувалося, що вина якісні.

Чай ”мате” готують на моршинській воді

У ”Витребеньках” на балках висять качани кукурудзи. Барна стійка зроблена зі скрині. Її мати Юрія Комендата привезла під час переселення з Польщі. На стелі висить гасова лампа, а у стіні вмуровано діючий камін ручної роботи. Підлога і сходи до погребу вистелені цеглою ”під паркет”. Для закладу Комендат використав 10 тис. 100-річних цеглин із родинного обійстя. Тому кафе називається ”Витребеньки” — бо витребеньки в усьому.

Заклад спочатку хотіли назвати ”Будьмо, гей!”. Але передумали, бо ”гей” нині багатозначне слово. А ідея про винний погріб з’явилася, коли будівельники, які рили котлован під кафе, відкопали старий льох. У збаразьких ”Витребеньках” можна скуштувати диво-млинець за 8,40 грн, смажене морозиво за 14,4, ”М’ясо під покривалом” за 17,1 грн. Також подають чай ”мате” на моршинській воді.

Олена Дзік, "Газета по-українськи"
06 грудня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини