За 9 місяців 2016-го споживання газу в Закарпатті скоротилося на 11%

За дев’ять місяців поточного року «Закарпатгаз» протранспортував 280 мільйонів куб. м природного газу.

За 9 місяців 2016-го споживання газу в Закарпатті скоротилося на 11%

За цей період споживачі використали газу менше на 35 мільйонів кубометрів, або на 11,1% у порівнянні з аналогічним періодом попереднього року. Відповідно ПАТ «Закарпатгаз» недоотримало 24,2 млн.грн тарифної виручки від встановленого держрегулятором тарифу.

Значне скорочення обсягу транспортування блакитного палива відбулося за рахунок побутових споживачів. За дев’ять місяців населенням спожито 248,4 млн куб. м газу, це на 11,5% менше, ніж у січні-вересні 2015 року.

Висока ціна на ресурс змушує більшість закарпатських сімей контролювати використання газу та «включати» режим жорсткої економії. Відповідно це призводить до скорочення обсягу транспортування, адже саме побутові споживачі – найчисленніша категорія клієнтів, зазначають у ПАТ "Закарпатгаз".

Також на 2,5 млн куб. м кубічних зменшили споживання природного газу промислові підприємства, їм розподілено 15,4 млн куб. м палива. Установи і організації, що фінансуються з бюджету, зменшили використання блакитного палива на 0,6 млн куб. м, отримавши 14,2 млн куб. м. В тому числі організаціям, які фінансуються з місцевого бюджету, зменшили споживання газу на 0,4 млн куб. м, розподілено 10,8 млн куб. м, а тим, що фінансуються з державного бюджету, і зменшили споживання на 0,2 млн куб. м. - 10,8 млн куб. м природного газу. 

Транспортування газу розподільними мережами - це основне джерело доходу "Закарпатгазу". Падіння обсягів споживання призводить до значного зменшення тарифної виручки компанії, яка є єдиним джерелом фінансування робіт з модернізації та реконструкції газотранспортної системи, придбання необхідних матеріалів, оплати послуг, забезпечення діяльності аварійно-диспетчерських служб та встановлення лічильників газу.

Проблема недофінансування поглиблюється й існуючим тарифом на послуги з розподілу природного газу. Нагадаємо: з 1 жовтня 2016 року НКРЕКП встановила для ПАТ «Закарпатгаз» тариф на послуги з розподілу природного газу фактично на рівні, запровадженому у березні поточного року.

Зменшення тарифних надходжень за послуги з розподілу та суттєве скорочення обсягів транспортування впродовж останніх років негативно позначаються на якості забезпечення діяльності з обслуговування газових мереж. Виправити таку ситуацію може анонсований державою перехід на відокремлену плату за користування Єдиною газотранспортною системою. Тобто коли споживач окремо сплачує за газ, як товар, і окремо за послуги з транспортування розподільними газопроводами. Така форма оплати передбачена чинним Кодексом газорозподільних систем, затвердженим постановою Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Проте її реалізацію у життя досі так і не втілено.

Дана концепція передбачає, що плата за газ буде розділена на дві частини: окремо вартість спожитого газу і окремо плата за користування газотранспортною системою. Плата за користування газотранспортною системою – фіксований щомісячний платіж,  розмір якого встановлюється державним органом (НКРЕКП). При цьому вартість газу повинна бути зменшена на вартість послуги за його транспортування, повідомили Закарпаття онлайн у прес-службі ПАТ "Закарпатгаз".

04 листопада 2016р.

Теги: газ, споживання

НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 11
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 10
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 16
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини