Після переходу на автономні джерела енергії закарпатці скоротили споживання природного газу на 30%

Закарпатців закликають скористатися «теплими» кредитами від держави.

Після переходу  на автономні джерела енергії закарпатці скоротили споживання природного газу на 30%

За час дії державної програми «Тепла оселя» закарпатці отримали понад 770 кредитів на придбання "негазових" котлів та більше 3700-от - на енергоефективне обладнання та матеріали. Про це під час брифінгу повідомив директор департаменту житлово-комунального господарства, будівництва та інфраструктури Закарпатської ОДА Едуард Маляр. Державною програмою в області наразі скористалися і 9 ОСББ (з 412-ти існуючих), які подали заявки на кредитування заходів з енергозбереження.

Після переходу всіх споживачів на автономні джерела енергії, закарпатці скоротили споживання природного газу з близько 550 мільйонів кубометрів у 2011 році до 390 мільйонів у 2015-му, або на 30 відсотків.  «За січень-вересень поточного року населення області скоротило споживання природного газу на 11 з половиною відсотка  у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, промисловість – на 14 відсотків. Натомість споживання електроенергії зросло на 6 відсотків», - каже Е. Маляр.

Нині населення заохочують до енергозбереження шляхом придбання енергоощадного обладнання та матеріалів. Один із варіантів – скористатися «теплим» кредитом та отримати від держави часткове погашення суми позики.

 «Урядова програма з енергоефективності допомагає придбати енергоефективні матеріали та обладнання з частковим відшкодуванням залучених кредитних коштів. Закарпатці, які візьмуть участь у програмі, щоб утеплити власне житло, замінити вікна на енергоощадні, встановити вузли обліку, модернізувати освітлення тощо, отримають від держави безповоротну фінансову допомогу. Така компенсація надається і тим, хто отримує субсидії на оплату житлово-комунальних послуг, - поінформував Е. Маляр. - ОСББ належить відшкодування витрат на утеплення багатоповерхівки».

Згідно з програмою, держава відшкодовує 20 відсотків суми кредиту на придбання негазових котлів та 30 відсотків суми кредиту на придбання обладнання, матеріалів. Для тих, хто отримує субсидії - 35 відсотків суми кредиту.

Банки-партнери державної програми – «Ощадбанк», «Украгазбанк» та «Ексімбанк». Саме у філії цих установ можна звернутися за консультацією та порадою щодо видачі «теплих» кредитів. Як повідомив  керуючий філією Закарпатського обласного управління ПАТ „Державний ощадний банк Україниˮ Сергій Калій, для початку треба прийняти рішення, який саме енергоефективний захід ви плануєте впровадити. Далі - отримати рахунок-фактуру в магазині на котел або інше енергозберігаюче обладнання, матеріали і його подати до відділення банку. Там перевірять платоспроможність позичальника та, якщо не виникне заперечень, укладуть кредитний договір. Банк перераховує кошти на рахунок магазину, ви надаєте банку підтвердження факту придбання товару - чек, накладну тощо.

Агенство Держенергоефективності щомісяця перераховує банку кошти для відшкодовування позичальнику частини суми кредиту. Відтак банк зараховує кошти на рахунок позичальника для погашення частини суми кредиту.

Директор Закарпатської обласної дирекції „Укргазбанкˮ Вячеслав Дворський закликав долучатися до програми енергоефективності ОСББ. «Економічно обґрунтовані розрахунки доводять, що впроваджувати енергоефективні заходи та брати кредит – це вигідніше, ніж продовжувати платити зростаючі рахунки, - наголосив В. Дворський. - Якщо енергоефективний захід буде окупний, в подальшому він принесе додаткові прибутки у вигляді реальної  економії для кожного співвласника».

03 листопада 2016р.

Теги: економія, джерела, газ

НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 9
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 9
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 15
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини