В Ужгороді патрульні поліцейські з чеськими колегами на прикладі ситуації з ЛІКом пропрацьовували правовий вихід з неправової ситуації (ВІДЕО)

Як уже інформувало "Закарпаття онлайн", в середині жовтня в Ужгороді відбувся цикл заходів в рамках спільного проекту Громадського конвенту, Чеського інституту безпекових досліджень, Центру стратегічного партнерства, за підтримки уряду Чеської Республіки, УжНУ та Управління патрульної поліції Ужгорода та Мукачева на тему співпраці поліції та громади.

В Ужгороді патрульні поліцейські з чеськими колегами на прикладі ситуації з ЛІКом пропрацьовували правовий вихід з неправової ситуації (ВІДЕО)

З-поміж іншого, у практичних дослідженнях під час спільного заходу з реформування патрульної поліції місцеві та чеські поліцейські спільно проаналізували випадок (case study) рейдерського захоплення приміщень Мовної школи ЛІК в обласному центрі Закарпаття.

Як повідомила керівник ЛІКу Олена Шенцева, саме новостворена патрульна поліція, яка єдина з правоохоронних органів  отримала кредит довіри від суспільства, має шанс розірвати порочне коло беззаконня в, по суті, корупційній змичці "суд+прокуратура+екс-міліція".

Патрульна поліція в своїй роботі час від часу впирається в стіну корумпованості судів і держаних посадовців, які часто створюють ситуації, що виходять за рамки закону і навіть здорового глузду. Так трапилося, наприклад, з приміщенням колись єдиного комплексу Мовної школи ЛІК, де на практиці стала можливою ситуація, коли за поспіхом "придбаним" судовим рішенням одній особі було виділено у власність 2 і 3 поверхи споруди без окремого входу, тоді як 1-й поверх з земельною ділянкою залишився у власності ЛІКу. Замість остаточно розв'язати конфлікт у правовій площині, власник верхніх поверхів вдався до силових методів вирішення породженого ним правового абсурду. А поліція, яка приїжджала на виклик, не могла збагнути, як це можливо: "Ну десь має ж буди вхід?". Тоді як входу, відповідно до прийнятого судом рішення, дійсно немає.

Якби не отримане обманним шляхом рішення ДАБІ про дозвілна  будівельні роботи в не обладнаній окремим входом частині приміщення, директор митно-брокерської фірми ТОВ "ЄвроКонтинент" Роман Гнатик не мав би ані найменших підстав апелювати до поліції на кшталт "Я хочу робити ремонт у своїх власних приміщеннях, а мені не дають", вторгаючись, під цим приводом, на приватну територію інших осіб і нищачи їх майно.

Викладачі Мовної школи ЛІК телефонували на 102, коли до них, зламавши замки й пошкодивши сигналізацію, увірвалися кремезні чоловіки з погрозами, адже потребували захисту перед грубою фізичною силою. І зовсім не очікували замість цього почути довільне тлумачення ситуації розгубленими поліцейськими: "Ну десь має ж бути вхід".

Насправді, у здавалося б тупиковій побутово-правовій ситуації є вихід: патрульна поліція має відстоювати ЗАКОННИЙ спосіб вирішення будь-яких ситуацій, зокрема, як у цьому випадку, – найабсурдніших.

Аналізуючи події в Мовній школі ЛІК – злам замків і дверей, насильне викидання майна школи з приміщень, що їх, попри триваючі судові спори, оголосив своїми новоявлений власник, – учасники вказаного практичного дослідження дійшли висновку, що поліцейські повинні були запобігти самоуправству, покаравши того, хто вдається до силових дій, нехтуючи вирішенням конфлікту у правовій площині.

На практиці це означає, що будь який варіант застосування сили, примусу, образ, будь-який прояв неповаги до простору чи гідності іншої особи має безапеляційно каратися.

І для цього, як виявляється, у патрульних поліціянтів є достатньо можливостей, передбачених законом про поліцію – складення протоколу про адміністративне порушення за непокору поліцейському, адмінарешт і так далі по наростаючій.

Довіра суспільства до поліції як правоохоронного органу відновиться тільки тоді, коли кожний без виключення громадянин відчуватиме захищеність проти насильства, а насильник отримає беззастережне покарання.

Саме в цьому є визначена законом роль патрульної поліції і саме цього очікують громадяни від патрульного – мати впевненість у тому, що, набравши по телефону номер 102, кожен, хто опинився віч-на-віч з насильником, отримає захист з боку правоохоронців.

У підсумку, вказане практичне дослідження показало, що патрульна поліція Ужгорода і Мукачева відкрита до спілкування з громадськістю, а в процесі цього спілкування – готова аналізувати свої прорахунки, вчитися, вдосконалюватися і приймати відповідальні рішення.

24 жовтня 2016р.

Теги: поліція, насильство, право, закон, ЛІК, Олена Шенцева, Роман Гнатик

Коментарі

elena 2019-08-22 / 19:40:26
Несподіваний поворот в біографії Р. Гнатика - рейдер обурюється що до нього застосували рейдерські манери https://www.youtube.com/watch?time_continue=129&v=VKouZ5UYl4A

elena 2019-02-06 / 11:48:56
Продовження історії Гнатика та його братів Поповичей. Апетити зросли, вірус продовжує поширюватися. Звісно, коли його не лікувати, http://vikna.if.ua/m/news/category/ua/2018/12/12/93342/view

Ігор 2016-10-25 / 16:36:07
Справді, нашо йому там робити. Достата, що кум ще робить і добре робить, все по схемі 120 за тунель, 50 за кардіо, з Лік нич не скосиш, так приміщення заберуть. Пригодяться жонам, " бувшим"

Дожилися 2016-10-24 / 23:43:58
Мовна школа ЛІК володіє нерухомістю в центрі Ужгорода з 1993 року. Вражає інше: спроба протиставити поняття "чесно" і "нерухомість в центрі міста" як несумісні. І сміх і горе.

Robin 2016-10-24 / 23:23:40
А що робить чесна школа в нерухомості в центрі міста?

Ігорю 2016-10-24 / 21:17:09
А хіба він зараз працює в СБУ? Вроді має фірму, тут написано

Чікі 2016-10-24 / 19:21:34
Рома гнатик, там же написано.

Ігорю 2016-10-24 / 15:31:37
Про кого мова?

Ігор 2016-10-24 / 13:17:27
О! А звідки в сбушника, який живе чесно на одну зарплату купити нерухомість в центрі міста і їздити на Range Rover?

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 22
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини