Циганчука з Мукачева, що після пожежі переніс уже 20 операцій, оперуватимуть до 20 років (ФОТО)

Восьмирічного хлопчика в лахмітті, що прикривали опіки, випадково виявили в циганському таборі через рік після НП.

Циганчука з Мукачева, що після пожежі переніс уже 20 операцій, оперуватимуть до 20 років (ФОТО)

"Ти будеш моїм татом!"

Пожежа в циганському таборі в Мукачеві на Закарпатті перетворила тоді ще семирічного Ігоря Лакатоша в каліку. Він отримав страшні опіки, внаслідок яких ручка приросла до живота і до боку, все тіло було понівечене грубими рубцями, його рухи були скуті через рубці, а через скручене положення, в якому він постійно перебував, скривився хребет. Всі патології перераховувати довго - від наслідків опіків кращі лікарі світу намагаються позбавити хлопчика досі. Медики дивуються: як він взагалі зміг вижити? Але Ігор Лакатош зумів не тільки вижити, а й знайшов в собі сили з посмішкою дивитися в майбутнє.

Рідна мама Ігорем не займалася. Невідомо, що її більше турбувало після пожежі - відновлення речей, випивка або гулянки, але малюк залишився з ранами і болем один на один. Обгорілого хлопчика закутали в перше-ліпше лахміття, що трапилося під руку, та так і покинули. У циганському таборі через рік після пожежі його випадково виявили соціальні працівники. З цього дня почалися поневіряння по лікарнях, де рани дитини лікували ще рік. Але не з усім місцеві медики змогли впоратися - було вже занадто пізно, рука буквально вросла в плівку черевної порожнини.

У 2011-му Ігоря оформили в дитбудинок в селі Вільшани за 50 км від Хуста, його мати саме позбавляли батьківських прав. Подальша доля жінки невідома. У дитбудинку відзначають, що вона ні разу не з'являлася, а Ігор про неї згадувати не любить, та й мамою не вважає. Адже її байдужість і стала причиною його множинних каліцтв. Рідною домівкою хлопчик вважає дитбудинок, тут він знайшов нових маму і тата, якими вважає співробітницю-медика і директора дитбудинку Богдана Кікіну.

 
Директор дитбудинку Богдан Кикина став для хлопчика кращим другом і другим батьком

- Коли привезли цього хлопчика, він відразу потягся до мене зі словами "Ти будеш моїм татом!" - згадує директор Вільшанського дитячого будинку-інтернату Богдан Кікіна. - Я не витримав його вигляду - відвернувся, пішов і заплакав. Я ніколи не бачив дітей з такими жахливими травмами...

Ігор переніс більше 20 операцій, попереду - ще мінімум десяток

Оперувати будуть до 20 років

Богдан Кікіна дійсно замінив дитині батька. Він відправив хлопчика до Львова до кращого опікового хірурга Василя Савчина. Василь Степанович виходив не одну дитину з опіками різного ступеня - його ім'я на слуху. Але і він зізнається: пацієнт з такими опіками до нього потрапив вперше.

- З огляду на те, що лікувати Ігоря почали далеко не відразу після пожежі, вже те, що він вижив, - це чудо, - зазначає "КП" в Україні " завідувач опіковим відділенням 8-ї міської клінічної лікарні Львова Василь Савчин. - До нас він поступив через рік після того, як його знайшли. Крім прирослої до тіла руки у хлопчика були опікові рубці і супутня патологія. За все своє життя я таких пацієнтів ще не бачив. Але у Ігоря позитивна динаміка, великі поліпшення його стану настали після лікування в Бостоні. зараз йому потрібна консервативна реабілітація. Дитину чекає ще багато операцій до 18-20 років, поки він росте.

Львівський хірург домовився з клінікою в Бостоні про лікування хлопчика - для українських лікарів це дуже складний випадок. У серпні Ігор повернувся з четвертої поїздки в США - цього разу пробув там п'ять місяців. А у вересні американські медики провели йому дві операції вже у Львові. На початку наступного року хлопчик знову полетить у Бостон. До речі, США могли б стати для нього другою домівкою - знайшлися бажаючі усиновити хлопця.

- Але, порадившись з бостонським лікарем Геннадієм Фузайловим, ми вирішили не віддавати Ігоря на усиновлення американським громадянам, - говорить директор дитбудинку Богдан Кикина. - Ми не бачили бажання прийняти його як повноцінного члена сім'ї, його хотіли усиновити тільки з жалості. А це ні до чого доброго б не привело.

Після частих і тривалих поїздок в США Ігор вже цілком стерпно може розмовляти по-англійськи, крім того, його навчили і всього того, що знають його ровесники в школах. У дитбудинку він - заводила, претендує на місце лідера, у нього маса друзів, яких він вимагає до телефону, коли говорить зі своїм другим батьком Богданом Кікіною. Зараз хлопчик у Чехії на оздоровчих процедурах з ще десятком вихованців - ходить в аквапарк, приймає мінеральні ванни, проходить процедури. Буває, вередує - йому важко даються фізичні навантаження. З ним же і його нова мама, медсестра Світлана, а Богдан Михайлович тільки повернувся до роботи в дитбудинку.

Бостонські лікарі лікують Ігоря безкоштовно - потрібно тільки оплатити перельоти, проживання та харчування працівників дитбудинку, які супроводжують хлопчика. Дуже допомагають благодійні організації з різних країн.

Медики і співробітники дитбудинку впевнені: хлопчика чекає світле майбутнє. На цьому наголошує пекуча жага життя в його чорних очах і те, що він, попри все, вижив і хоче, а значить - стане повноцінною людиною.

КП в Україні

18 жовтня 2016р.

Теги: опіки, пожежа,

НОВИНИ: Світське життя

20:09
/ 7
Стоянка первісних людей в закарпатському Королеві виявилася найстарішим людським поселенням Європи – 1,4 млн років
00:03
Мукачівець Сергій Кузьма здав 24,4 літри крові протягом 20 років
11:05
Вина Срібної Землі. Як на Закарпатті малі винороби просувають свій продукт
18:21
/ 2
Родина з Нижньої Апші зробила вирощування тюльпанів сімейним бізнесом
19:27
Через COVID та війну равликовий бізнес на Закарпатті вимирає
10:20
"Винна мануфактура Штифко": винороб з освітою фізика відроджує виноградарські традиції на Закарпатті
17:31
Залізничник з Мукачева виготовляє металеві мініскульптури на підтримку ЗСУ
15:06
"Вина Срібної Землі": як на Закарпатті відроджують виноробську славу
15:02
/ 1
Кореєць Сонгджін, який 10 років жив в Ужгороді, переклав "Червону руту" на рідну мову
10:52
/ 7
Ужгородець відтворив старовинний струнний інструмент із фрески Горянської ротонди
10:18
Ужгородка виростила двометрові чорнобривці і потрапила до Книги рекордів
22:42
106-річний ужгородець Микола Деревляник сам готує, прибирає та пере одяг руками
20:46
На Закарпатті ветеранів війни та членів їх сімей професійно адаптують за кошти держави
10:17
Медик з Мукачева Валентин Вракін рятує поранених на передовій
14:11
На Закарпатті почали готувати собак-терапевтів для психологічної підтримки ветеранів
17:44
В Ужгороді волонтерки готують їжу для поранених військових, які лікуються в медзакладах
11:32
/ 2
На Рахівщині виготовляють морозиво із пива та сидру та варять варення із гострого перцю
10:57
У нацпраку "Синевир" на Закарпатті встановили фотозону з "портретом" хранительки лісу – Мавки
10:55
В Ужгороді виготовляють натуральну косметику із квітів і трав
11:34
Школяр із Донеччини вигуляв в Ужгороді службового собаку Нацгвардії й отримав у винагороду шкільне приладдя
11:27
Волонтери в Ясінях на Рахівщині шиють маскувальні сітки для бійців на передовій
17:52
Спортсмен із Мукачева Богдан Черепаня став чемпіоном України з бойового самбо
19:00
Дитячі табори відпочинку, квест-екскурсії, туристичні походи: активно й насичено проводять літо на Закарпатті "Щасливі діти"
15:11
/ 2
На Закарпатті врятували лелеку з поламаним крилом
10:39
Вихідець із Лисичанська заснував в Ужгороді першу роликову школу
» Всі новини