Закарпатський ківі вирощує вже вся Україна

Екологічно чисті екзотичні фрукти, вітчизняне містилище вітамінів - українське ківі невдовзі можна буде купувати за ціною яблук. «Винахідник» українського ківі, що дає 30 кг плодів з куща і не вимерзає при мінус 30°С, ужгородець Генріх Стратон переконує, що в країні вже нема райцентру, де не вирощували б ківі.

Закарпатський ківі вирощує вже вся Україна

На міні-плантації відомого закарпатського селекціонера Генріха Стратона готуються до традиційного збору урожаю українського сорту ківі, виведеного понад 10 років тому. Кореспонденти Укрінформу мали нагоду переконатися, що заморський екзот таки справді дає чималий урожай і в наших умовах.

Заходимо в звичайний тихий ужгородський дворик у приватному секторі. Все типово потопає в зелені: ліани обвивають будинок, лугош (аркова конструкція для ліан), і дерева. Мабуть, тільки оці ліани й не типові для місцевості: все ж не виноград, який прийнято масово вирощувати на Закарпатті, а ківі. Чекаючи господарів, знайомлюся з прирученим экзотом. З вигляду рослина непоказна: листки круглі, розлогі, шорсткі з ворсинками. Правда, якщо у винограду листя вже пожовкло й опадає, то ківі ще зеленіє. А між листям на тонких гілочках висять грона волохатих фруктів - по п'ять-сім на одному. Їх Генріх Стратон незабаром почне збирати, а кілька десятків спеціально залишить до перших морозів. Тоді, каже, плоди будуть солодкі-пресолодкі.

ОСТАННІ "КІВІ-НОВИНИ"

Тут, на міні-плантації, нині кипить робота. Триває осінній сезон продажу саджанців - телефони не вмовкають. Складається враження, що ківі став для українців стратегічним продуктом: щоп'ять хвилин дівчата записують координати когось із бажаючих придбати кілька саджанців для свого саду. До своєї справи тут ставляться відповідально: разом із саджанцями зазвичай замовнику відправляють інструкцію - як правильно доглядати за ліаною.

- Саджанці сорту "Ківі Карпат" продаватимемо до кінця листопаду, - каже Генріх Стратон. - За зиму вона зміцниться в землі, добре вкоріниться, а навесні дасть нові гарні пагони. Правда, заплодоносить аж через три-пять років. Дзвонять з усіх регіонів, із гордістю можу зазначити, що на сьогодні вже немає жодного райцентру в країні, де б не ріс "Ківі Карпат". Хіба що якісь села залишилися. А так - вся Україна його вирощує!

Причому, зауважує селекціонер, не тільки садівники-любителі.

- Співпрацюємо з фермерами, які закладають плантації ківі. Наразі можу розповісти про три такі ківі-сади, для яких у мене закупили саджанці. Найбільший буде в Овідіополі, на Одещині: там висадили 5 тисяч кущів, також кілька гектарів плантації ківі заклали на Черкащині та Чернігівщині.

Цікаво, що Стратон заохочує садівників ділитися досвідом із вирощування ківі у різних регіонах.

- Багато людей самі телефонують - то поради спитати, то просто розказати, як у них поводяться рослини, висилають фото та відео. Нещодавно спілкувався з чоловіком із Донецька, який колись купив наш ківі, висадив у мами біля хати, він тепер виїхав, а мати лишилася, нещодавно провідував її, зробив міні-сюжет про "окупований ківі", прислав нам.

І ЧЕРВ'ЯЧКІВ ТРУЇТИ НЕ ТРЕБА

Прошу розповісти про ківі не як матеріал для посадки, а як рослину.

- Зазвичай, свій ківі-урожай ми збираємо в жовтні - на початку листопада, - розповідає Генріх Стратон. - Одна 5-6 річна ліана здатна дати до 30 кг плодів. Але ми свої часто обрізаємо на живці, тому залишається не так уже й багато плодоносних гілок. До слова, завжди залишаємо частину плодів до перших заморозків, - каже пан Генріх, - вони не придатні для зберігання, але зате які смачні і солодкі! - господар плантації ківі запрошує мене на міні-екскурсію. - Ось спробуйте.

Мені вручають плід українського ківі. Розрізаю фрукт на часточки, куштую. Кислуватий. Зате запах!

- У нашому садку постійно ловимо сусідських дітей, - усміхається Генріх Стратон. - Мене це не дратує, навпаки: значить, наш ківі дійсно має хороші смакові якості.

На цій 8-сотковій ділянці - близько 30 ліан. Зростає ківі, як виноград: для максимальної врожайності ліану пускають на шпалеру або дерево, навесні обрізають зайві гілки. Сорт морозостійкий (витримує до мінус 30°С), так що особливо "кутати" його на зиму не варто, хіба що замульчувати. Зате влітку необхідний полив - батьківщина цієї рослини все ж Нова Зеландія, де не тільки тепло, але й волого. Правда, з водою не можна переборщувати: заллєте ліану - загине. Так що оптимальний варіант поливу - садові "вертушки-бризкалки". До речі, в наших широтах ківі не потрібно додатково обробляти від шкідників: тут не водяться ті жучки-черв'ячки, які з'їдають плюшеві плоди і листя у традиційній зоні вирощування.

ІСТОРІЯ КІВІ-СЕЛЕКЦІЇ

Ківі - національний фрукт Нової Зеландії. Виростає у тропіках, морозів не переносить. Але ужгородські біологи батько і син Стратони звернули увагу на те, що свого часу ківі вивели із актинідії, що росте на Далекому Сході, де сильні морози - не рідкість. А актинідію в Україні вирощують вже понад півстоліття, так що можна було спробувати селекціонувати й ківі. З появою цієї гіпотези і почалася робота.

Зі звичайних фруктів, які почали завозити до країни в середині 90-х, зібрали насіння, висіяли його і отримали перші паростки. Потім на експерименти з висіванням, схрещуванням рослин, залишанням на зиму без укриття - сорт же потрібен був морозостійкий! - пішло п'ять років. Нарешті отримали саджанець із потрібними якостями, назвали його "Ківі Карпат". Тепер усі ківі, які ростуть, плодоносять і продаються нині в Україні - генетичні копії цієї рослини.

- Нам із батьком, можна сказати, пощастило: процес виведення нового сорту зайняв близько 10 років, це вважається дуже швидкою селекцією, - каже Генріх Стратон. - Цього року нам нарешті вдалося офіційно зареєструвати сорт в Україні - процес тривав 6 років. Тепер у переліку українських сортів є і "Ківі Карпат".

Зараз Генріх Стратон повернувся до ківі-експериментів: селекціонер хоче створити морозостійкий сорт без опушення, аби був гладенький, а також солодший, аніж той, що нині. Також є ще одна мета: створити сорт ківі із червоною серцевиною.

Цікаво, що селекціонер експериментує і з цитрусовими - Стратон мріє не тільки про плантації ківі в Україні, а й цитрусові сади в наших широтах. Але проблема у тривалому періоді дозрівання цитрусових - плоди не встигають достигнути до осені. Працювати треба над тим, аби таки встигали.

КІВІ-МЕД, ВАРЕННЯ ТА НАЛИВКА

Для того, щоби ківі давав хороший урожай, потрібно садити поряд чоловічу і жіночу форми рослин. Утім, виведений Генріхом Валентиновичем сорт здатний до самозапилення.

Зацвітає ківі в квітні - ліани покриваються біло-бежевими квітками, великими і ароматними. Генріх робить із них мед - однокомпонентний, лише з ківі, або ківі-липовий, який ще пахучіший і ніжніший на смак. Ну, а дружина селекціонера готує із зелених плодів смачні джеми і варення, сам господар - фірмову наливку.

- З десяти соток у хороші роки отримую до центнера плодів, - каже селекціонер. Зберігають ківі в звичайних фруктових ящиках у погребі. Тримаються плоди до весни.

- А щоб ягідки були м'якими, за 2-3 дні до вживання потрібно занести їх у будинок і покласти в целофановий кульок, - каже Стратон.

До речі, минулого року після збору урожаю ківі Статон провів в Ужгороді експеримент: 300 кг плодів розфасували в пластикові міні-контейнери й пустили на продаж у місцевому центральному маркеті.

- Розмели за 2 години, ажіотаж був великий, - згадує селекціонер. - Це при тому, що давали тільки 2 ящички в одні руки. Ми мали на меті не стільки розпродати урожай, скільки показати, що ківі - такий же стратегічний вітамінний продукт в Україні, як яблука. А якщо його вирощувати тут, то й ціну матиме таку ж, як яблука: 10-12 грн за кіло.

До речі, у селекціонера є мрія: аби ці ліани вирощували в усіх дитсадках країни. У деяких садочках Ужгорода вони уже ростуть.

- Справа в тому, що в половинці ківі міститься добова норма вітаміну С - цей фрукт зміцнює імунітет, що у садочках для дітей, які постійно хворіють, стало б панацеєю, - каже Стартон. - Також у ньому багато магнію, корисного для нормалізації роботи нервової системи, та йоду, який нормалізує роботу щитовидної залози. Калій, що міститься у великій кількості в ківі, знижує тиск, виводить холестерин і перешкоджає виникненню тромбів. Кажуть, той, хто їсть багато ківі - пізно сивіє і швидко худне. Ну, а ще цей фрукт допомагає перемогти камені в нирках, карієс і навіть глисти.

БОРОТИСЯ З РЕКЕТОМ І ЗАМАНЮВАТИ ТУРИСТІВ

Цікаво, що на плантації Стратона вже кілька разів здійснювали напади - зазвичай, просто хуліганять, але бувало, що знищували всі саджанці у теплицях. Вперше ділянку з експериментальними саджанцями понівечили в 2005-му році: вночі хтось вирубав плантацію під корінь. Генріх Валентинович відновив саджанці з обрубків і переніс їх на іншу ділянку, подалі від заздрісників. За кілька років стався другий напад - грабіжники рознесли на друзки теплиці, знищили пагони... Селекціонер каже, що це - варіант рекету, хтось поклав око на ківі-бізнес. Але не вийшло. Тепер на ділянках є охорона і сигналізація. Поки все спокійно, каже селекціонер.

Однак зявляютсья нові виклики.

- Нещодавно виграли суд проти фальсифікаторів нашого сорту, - розповідає селекціонер.

Люди продавали саджанці ківі під виглядом сорту "Ківі Карпат", на пару десятків гривень дешевше, тому багато хто повівся на це. Ми попереджаємо завжди, що не варто. Тут є багато нюансів, але найголовніше - ви виявите, що вас обдурили, через 5-6 років, коли рослина повинна буде заплодоносити, а плодів не буде. Тому завжди вимагайте "паспорт" рослини.

Цікаво також, що селекціонер заклав під Ужгородом показову ківі-ділянку.

- Вона ще не вступила у фазу плодоношення, але ліани ростуть, там є також теплиці для розмноження і вирощування саджанців. Ківі посаджені рядами на т-подібних шпалерах, там є система поливу. Це показова ділянка для туристів. Адже до нас сюди часто завозять гостей краю - показати на плантації рослину, яка для наших широт - дивина. Але тут мала площа, а на ділянці є змога проводити тематичні екскурсії, а щойно ліани дадуть перші плоди - то і продукцію можна продавати: екологічно чисті екзотичні фрукти та продукти з них у вигляді варення і наливок. Можна навіть тістечка з ківі готувати!

Тетяна Когутич, УКРІНФОРМ. Фото: Сергій Гудак

16 жовтня 2016р.

Теги: ківі, Стратон, ліана, плантація

Коментарі

Василь 2023-06-24 / 20:26:00
Замовив на сайті https://ukr-tree2023.agro-holdding.com/kiwi_zakarpatske/ СПД "Кравченко О.М." ОГРН 4534374022012 60479,
Україна м. Львів, вул. Франциска Скорини, 26, прим. 4-Б Контактний телефон: +380 (99) 937 1845
kiwi-store-support@gmail.com два саджанці ківі по акції. Прислали один зовсім без корінців. Телефони не відповідають, електронна пошта не працює. Спробував замовити з іншого номера - подзвонили, але коли сказав, що є претензії по попередньому замовленню - перевали дзвінок, і знову недоступні. НЕ ВЕДІТЬСЯ: ШАХРАЇ

Ірина 2023-03-24 / 20:50:06
Вітаю. Хочу замовити ківі 2-річок пару штук.Тел:0972924175

Людмила 2023-03-15 / 22:51:43
Вітаю. Хочу придбати 2 саджанці ківі.тел. 0675303887

Павло 2022-02-22 / 19:16:02
Хочу замовити садженці Закарпатського ківі. Хочу з вами звязатись. 0678113560

Людмила 2022-02-21 / 11:02:50
Заказ на саженцi 2х рiчнi Закарпатского кiвi 5 шт 1 чоловiчий. Тел 0977879206

Світлана 2021-08-30 / 11:59:59
Хочу саджанець ківі, яка ціна? Т. 0508528999 Дякую.

Віталій 2021-05-20 / 09:04:39
Доброго дня, хочу замовити, яка ціна : тел. 0978421514

Юлія 2020-11-05 / 22:52:31
Яка ціна?

Михайло 2020-10-30 / 11:51:14
Хочу замовити, передзвоніть :Тел. 0970750801. Дякую.

Любов 2020-10-21 / 11:11:00
хочу придбати три саджанці тел. 0984471537

Олена 2020-10-09 / 06:19:00
Хочу замовити садданець

Наталя 2020-07-12 / 17:55:14
Куплю сажанці,зателефонуйте0986789556 мені

Галина 2020-06-09 / 12:25:45
Хочу купити саджанці. Скажіть яка ціна.0969984369

Каріна 2020-06-04 / 13:02:55
Хочу купити один саджанець яка ціна і де можна замовити ?? 0978949110 дякую

юля 2020-04-29 / 23:42:27
Яка ціна

Таня 2020-04-25 / 16:01:16
Хочу замовивити заджанці,яка ціна?shkolaromny@gmail.com

Руслан 2020-04-03 / 21:56:43
Хочу замовивити заджанці,яка ціна?0664760164

Мирослава 2020-03-31 / 22:02:35
Хочу замовити,і яка ціна 0961690628.82

Валя 2020-03-25 / 12:45:29
Хочу купити скільки коштують 0673558129

Володимир 2020-03-08 / 18:13:17
Хочу замовити пару саджанці . Передзвоніть будь ласка 0677801157

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 6
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини