Закарпаття: Саморобні міні-кросна австрієць оцінив у фантастичну суму...

Чверть століття тому на навчальній базі колишньої Вишоватської восьмирічки (Тячівщина) було відкрито Тернівський міжшкільний навчально-виробничий комбінат, засновником і директором якого до сьогодні є досвідчений і мудрий наставник молодого покоління Микола БЕРДАР.

«І НА ТІМ РУШНИЧКОВІ...»

«В нашій області нині повноцінно діють 12 аналогічних навчально-виробничих комбінатів, - розповідає Микола Бердар. - Приємно, що наш комбінат визнано найкращим в Україні. Свого часу на Закарпатті налічувалося понад 100 МНВК, фабрик, цехів, майстерень, де виготовляли різнобарвні ліжники, добротні килими, музичні інструменти, художні вироби з дерева, металу, лози, соломки, кукурудзяного листя. На цих промислах було зайнято понад 50 тисяч талановитих народних умільців. На превеликий жаль, унаслідок повної' байдужості влади до підприємств народних промислів тільки за останнє десятиліття «за бортом» залишилися майже всі висококваліфіковані майстри, а промисли вимушено припинили своє існування...».

Щороку в цехах, виробничих майстернях, навчальних кабінетах 850 юнаків та дівчат Верховини постійно опановують 17 спеціальностей: швейну, ткацьку, теслярську, автотракторну, перукарську, оператор ЕОМ, художню вишивку, різьблення по дереву, чеканку...

У виставковій залі милують око інкрустовані з дерева роботи випускника Мирона Штена: «Розп'яття Христове», «Карпатська косуля», «Сова», «Жар-птиця», «Верховинське надвечір'я», «Опришки», а також філігранні орнаментовані вазочки, статуетки, цукерниці, сільнички. Мирон - багаторазовий переможець національних, обласних конкурсів народних умільців, експонував свої вироби в Українському державному еколого-натуралістичному центрі в Києві.

ПОКРІВЦІ ТЧУТЬ НА КРОСНАХ ЮНІ ТКАЛІ...

Самобутньої старовинної ткацької професії юних майстринь Мар'яну Ґабор, Олену Руснак, Вікторію Пілат навчила педагог-краєзнавець Ірина Рошканюк, котра сповна передала їм таємниці рукоділля. Обдаровані килимарниці беруть активну участь у видовищних конкурсах - і перемагають! Саме для них директор комбінату власноруч змайстрував розбірні міні-кросна, з якими дівчата їздять на змагання народних умільців. «Один турист-австрієць був дуже вражений, коли побачив мої міні-кросна, - каже директор. - Пропонував фантастичні гроші за цей винахід і ніяк не міг зрозуміти, що кроснам немає ціни - вони не продаються...»

У вправних руках учениць-виши-вальниць розквітають рушники, ковдри, скатертини, серветки, святкова одіж. Викладач Єлизавета Михайльо прищеплює своїм ученицям смак до всього прекрасного, вона пишається, що в січні 2005 року на майдані Незалежності закарпатські учасники Помаранчевої революції подавали новообраному Президенту України хліб-сіль саме на їхніх рушниках.

Вироби тернівських рукодільниць не залежуються в крамницях Ужгорода, Києва, Чернігова, Херсона, Одеси, Миколаєва, Сімферополя, Ялти, Севастополя... Випускниця Тетяна Томашко стала переможницею Всеукраїнського збору молодих вишивальниць. Виробами її «золотих рук» милувалися в Японії, Канаді, Румунії, Польщі, Угорщині, Бельгії.

«Тернівський МНВК продукує солідні партії виробів на замовлення окремих фірм і закладів, - продовжує Микола Тимофійович. -

Наприклад, ужгородська «Деца у нотаря» придбала 200 вишиваних рушників та серветок, а готель «Закарпаття» -стільки ж комплектів білизни. До послуг вихованців - 11 автомобілів, 2 трактори, фрезерувальні, токарні станки і ткацькі верстати, 50 комп'ютерів. До речі, аби оволодіти комп'ютерною і паралельно автомобільною справою, молодь іде у Терново навіть із підполонинських сіл Лопухово, Руська Мокра, Комсомольськ, Усть-Чорна, Красна, Тарасівка, Угля.

З АТЕСТАТОМ ЗРІЛОСТІ — ЗАРОБЛЕНІ ГРОШІ...

У творчому педагогічному «запаснику» Миколи Бердаря є чимало неординарних новинок-«козирів». Наприклад, з атестатом зрілості випускникам вручають зароблені за період навчання гроші. Але, на його думку, комбінат міг би давати вихованцям більше, якби не... податки. Тому як голова Закарпатської обласної ради директорів МНВК він разом із колегами намагається добитися скасування податкових стягнень з комбінатів. Весняної і літньої пори вихованці ґаздують на власних сотинах, вирощують картоплю, квасолю, всіляку городину. В комбінатівській їдальні ніхто не скаржиться на брак харчів, а діти-сироти й напівсироти харчуються безкоштовно. Має навчальний заклад і свій ставок, де плавають сріблясті коропи, окуні.

Тернівський МНВК єдиний з усіх комбінатів Верховини, який має власний рахунок у банку. Зароблені кошти ідуть на преміювання, виступи художньої самодіяльності, конкурси народних умільців.

«КОШТОВНИЙ СКАРБ НАРОДУ» ЗІБРАНИЙ У КНИГУ

Нинішнього літа комбінату виповнилося 25 років. Його багатогранну історію директор М.Бердар опублікував у педагогічному посібнику «Коштовний скарб народу», схвалений Управлінням освіти і науки ОДА та відділом освіти Тячівської РДА. Автор висвітлив розвиток народних ремесел, досвід їх збереження в Карпатському краї.

За розвиток, зміцнення і становлення національної освіти й педагогіки на теренах СрібноїЗемлі Президент України заслужено удостоїв Миколу Бердаря почесної нагороди - ордена «За заслуги» III ступеня.

Іван Костевич, Тячів
04 грудня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини