В Ужгороді тиждень експонуватимуть виставку про цінність міської архітектури та проведуть екскурсію для чиновників

В Ужгороді відбулася прес-конференція з нагоди проведення в Ужгороді вуличної виставки «Міжвоєнна архітектура Ужгорода (1919 – 1939)» та відкритих лекцій з архітектури функціоналізму, що заплановані на 15 та 16 жовтня у Совиному гнізді.

В Ужгороді тиждень експонуватимуть виставку про цінність міської архітектури та проведуть екскурсію для чиновників

Виставка має на меті у цікавій і доступній формі донести цінність та унікальність архітектури чехословацького періоду до всіх жителів міста. Враховуючи сучасний стан, в якому перебувають об'єкти культурної спадщини, спроектовані та збудовані в період Чехословацької Республіки, організатори прагнуть привернути більше уваги як влади, так і громадськості до їх цінності та важливості для формування обличчя й духу міста, а також почати активну стадію з оновлення цих частин.

Тетяна Смріга, керівник мистецького центру «Кубло», розповіла: «Ми виграли грант у великому міжнародному проекті CHOICE, чому були страшенно раді, бо займаємося питаннями культурної спадщини і стану архітектури Ужгорода вже не перший рік, а грантова підтримка організації ALDA дозволяє нам системніше проводити ці заходи. Маємо два блоки – інституційний (робота з чиновниками, нормативними актами) та освітній і мас-медійний. Ми вже проводили навчальні заняття для дітей, де навчали їх урбаністиці в ігровій формі, міжнародні семінари. зустрічі. Зараз проводимо вуличну виставку міжвоєнної архітектури Ужгорода, котра супроводжується цікавими лекціями, екскурсіями та квестом. Багатьом ці будівлі не здаються цінними – будинки та й будинки. Зокрема, тому, що їх стилю притаманні простота й лаконічність. А насправді Ужгород – унікальне для України місто, в якому є представлені цілі квартали з архітектурою функціоналізму. Люди часто навіть не розуміють, що фасади будинків – це не їхня власність, яку можна обшити пінопластом для утеплення. Це надбання всього міста. І якщо його знищити, то Ужгород назавжди втратить своє обличчя».

За словами Тетяни Смріги, до організації виставки долучилася міська рада. Перед виставкою заплановано провести екскурсію центральною частиною міста для чиновників, а після – провести міжнародний круглий стіл для обговорення поточної ситуації з культурною спадщиною та напрацювань для її вирішення. Для громадян міста заплановані лекції, екскурсія та сімейний квест чеськими кварталами. 

У суботу, 15 жовтня, усіх запрошують об 11:00 у Совине гніздо на лекцію авторів виставки, а о 12:00 – офіційне відкриття вуличної виставки. Виставка діятиме упродовж тижня, а під кінець її планується перенести на Театральну площу, щоб її побачили ті, хто ніколи не ходить на виставки. «Можливо, хтось побачить там власні будинки і навіть здивується, що це теж – культурна спадщина міста», – каже Тетяна.

15 жовтня о 13:00 виступить гостя зі Львова, яка розповість про архітектуру на прикладі міст, які на цьому зробили власну туристичну родзинку. Йдеться про лекцію про архітектуру функціоналізму та її практичну цінність для міста від Мар’яни Куземської, асистентки кафедри культурології Українського католицького університету, менеджерки проектів КУ «Інститут міста Львів».

Андрій Хархаліс, архітектор, один із авторів виставки, додав: «Я навчався на кафедрі реставрації Інститут архітектури «Львівської політехніки», і дуже добре розумію, чому архітектура того чи іншого періоду є цінною. У ході своєї дипломної роботи я досліджував чехословацьку спадщину: райони Мала Прага, Великий та Малий Галагов, Старий Ринок тощо. Саме в Берегівському архіві я почув про дослідницю з Чехії, яка проводить подібне дослідження про Ужгород – Романа Фіалова, кандидат архітектури. Тоді ми і вирішили провести спільну виставку, адже багато робіт, над якими працюють в університетах, рідко доходять до суспільства, яке в результаті, не маючи інформації, не цінує те, що має, те, що йому подарували».  

«Ми запрошуємо ужгородців прийти, навіть якщо буде дощ – можна буде дізнатися багато цікавого про історію рідного міста, про наукові дослідження у доступній цікавій формі, познайомитися з цікавими людьми», – закликав Андрій Хархаліс. 

Це перша із серії вуличних виставок, яку проводить Мистецький центр «Кубло» (ГО «Асоціація сприяння освіті та культурі «ЛІК») у рамках проекту з актуалізації культурної спадщини «Ми місто». Міжнародний проект CHOICE (Cultural Heritage: Opportunity for Improving Civic Engagement – Культурна спадщина: можливості для покращення громадянської активності) відбувається за підтримки Європейської асоціації для місцевої демократії ALDA, повідомили Закарпаття онлайн в Ужгородському прес-клубі.

ВІдео - Ужінформ

12 жовтня 2016р.

Теги: виставка, архітектура, цінність

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини