Ситуація в Україні два-три роки перебуватиме на паузі - політолог

Якщо під час Революції гідності українці більш-менш самі вирішували власну долю, то з поступовим згасанням революційних настроїв і наш вплив на власне майбутнє поступово теж зійшов нанівець.

Ситуація в Україні два-три роки перебуватиме на паузі - політолог

Фактично українська поразка під Іловайськом наприкінці серпня 2014 р. завершила революційний період нашої історії, після чого почалося тривале постреволюційне тупцювання на місці, гниття без якихось видимих результатів. Мало того, що держава опинилася під жорстким зовнішнім керуванням, нині тут усі процеси взагалі практично зупинилися. Ситуація в Україні зависла в очікуванні трьох президентських виборів – американських 2016 р., російських 2018 р. і українських 2019 р. по жодних з них поки немає найменшої ясності. Чесно кажучи, оця позиція кролика перед удавом аж ніяк не додає оптимізму, а проте зараз в Україні справді мало що залежить від внутрішніх факторів, натомість практично усе – від міжнародного контексту.

Ситуація в Америці постійно коливається навколо співвідношення 50 на 50. Наразі позиція Х.Клінтон однозначно виглядає проукраїнською, а Д.Трампа – навпаки. Ясно, що для більшості їхніх виборців цей аспект є цілком маргінальним, обиратимуть зовсім за інше. Між тим від цих виборів зараз залежатиме доля цілої планети, зокрема зміна перших осіб у провідних країнах Європи і світу. Вибори 8 листопада багато чого змінять. Хтось може побажати використати В.Путіна як криголам, котрий розтрощить існуючий світовий порядок, щоб розчистити шлях іншому (зовсім не обов’язково на користь Росії). Україна за таких умов може стати банальною розмінною монетою. Єдина надія, що розмінювати цю монету будуть не скоро – в очікуванні майбутніх російських і українських виборів.

Адже ситуація навколо В.Путіна ускладнюється тим, що і в Росії врешті-решт будуть перевибори, на які зараз покладаються великі надії. Мовляв, В.Путіна змістять або ж він змушений буде погодитися на якогось наступника під тиском обставин. Проте нещодавні вибори до Думи засвідчили, що вибори у Росії – процедура суто декоративна і їхні результати прогнозовані наперед. В.Путіну вдалося створити міцну поліцейську монархію, де до першої особи стікаються усі інформаційні, фінансові і ресурсні потоки, на нього замкнуті всі без винятку силові структури, він одноосібно приймає усі більш-менш важливі кадрові рішення. За таких умов максимальної концентрації влади імовірність якогось палацового перевороту мінімальна. Президент готовий тягти за собою на дно усю свою величезну країну з її численними соціально-економічними проблемами. Хоча у зарубіжних гравців дуже велике прагнення змістити цього диктатора, так поки зовсім не видно, чиїми руками це могло би бути здійснено. Зміщені свого часу М.Хрущов і М.Горбачов мали потужну опозицію у найближчому оточенні і мінімальну популярність у народі. Натомість у В.Путіна нині все інакше, то ж руки для подальших авантюр розв’язано.

Ще менше ясності з українськими виборами через два з половиною роки. П.Порошенко бачить себе і надалі у президентському кріслі. Йому у потилицю гаряче дихає Ю.Тимошенко. А бажаючих зіграти роль третьої сили – взагалі добрий десяток. Двом лідерам вже фактично розпочатих завчасно перегонів немає особливо чим хвалитися перед виборцями. То ж кампанії обох, очевидно, будуватимуться на тому, що будь-які інші кандидатури – це ще гірше, ніж вони і повний крах для України. Зрозуміло, що найбільше критикуватимуть одне одного – така робота вже почалася. За плечима Ю.Тимошенко – поразка на президентських виборах 2009-2010 р., коли вона цілком могла виграти, але перехитрувала сама себе. Натомість П.Порошенка найбільше тягтиме донизу те, що досі не виконано нічого з попередніх його обіцянок. А з цих умов роль третьої сили стає вирішальною. Проскочити з-за спин основних кандидатів, звичайно, не зможе, ніхто. А от підіграти комусь з лідерів – так.

З усього виглядає, що найближчі пару років в Україні буде присвячено більше внутрішнім усобицям, підкилимній боротьбі, кадровим перестановкам (за критерієм особистої відданості), та аж ніяк не реальним реформам. Настає ідеальна доба для безпринципних кар’єристів, занепаду культурної сфери та стрімкої деградації суспільства. Пережити усе це буде максимально складно. Не виключено, що трудова міграція з України різко зросте. Хоча більшість виїхати не зможе, тому доведеться вирішувати внутрішні проблеми власними силами без особливих розрахунків на зарубіжні кредити і поставки зброї.

Сергій Федака

09 жовтня 2016р.

Теги: вибори

Коментарі

Олег 2016-10-10 / 12:21:08
Так одним словом перспективи вражаючі,просто вішайся.Або пакуй чемодани

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини