З початку року закарпатське КРУ виявило порушень на понад 20 мільйонів гривень

Контрольно-ревізійною службою області протягом січня-листопада 2007 року проведено 338 контрольних заходів на 321 підприємстві, установі та організації, здійснено 664 зустрічні звірками. В 287 підприємствах, установах і організаціях виявлено фінансові порушення (89 % від перевірених).

З початку року закарпатське КРУ виявило порушень на понад 20 мільйонів гривень

Працівниками служби виявлено порушень, що призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів держави за січень-листопад 2007 року на суму 20,2 млн. грн., що майже вдвічі більше, ніж за аналогічний період 2006 року (10,8 млн. грн..). Вжитими заходами усунуто фінансових порушень, що призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів на загальну суму 8,1 млн. грн., що становить 40,2 % від виявлених.

Недоотримання фінансових ресурсів працівниками КРУ встановлено на загальну суму 3,6 млн. грн., що на 2,3 мільйона гривень більше, ніж у відповідному періоді минулого року. Вжитими заходами забезпечено надходження фінансових ресурсів на суму 1,8 млн. грн., що становить 50 % від виявлених.

Працівниками КРУ протягом звітного періоду виявлено нецільових витрат державних ресурсів на суму 1,4 млн. грн.

Контролерами-ревізорами виявлено незаконних витрат на суму 15 млн. грн., що вдвічі більше порівняно з відповідним періодом минулого року (7,6 млн. грн.). Проведено відшкодування незаконних витрат на суму 5,9 млн. грн.

Протягом одинадцяти місяців поточного року контролерами-ревізорами Закарпаття виявлено фінансових порушень, що не призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів на загальну суму 194 млн. грн., що практично в 4 рази більше, ніж у 2006 році (53 млн. грн.) Завдяки вжитим працівниками КРУ заходам, практично одразу після та під час перевірок і ревізій вдалося усунути фінансові порушення, що не призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів, на загальну суму 126,6 млн. грн. (а це 65 % від виявлених).

Слід сказати, що за всіма фактами недоотримання фінансових ресурсів, нецільових витрат, фінансових порушень, що призвели до втрат державних коштів, які наразі ще не відшкодовані, триває вичерпна робота: ведеться позовна діяльність, матеріали ревізій та перевірок направляються до правоохоронних органів, ініціюються позови до судів з тим, аби повернути державні кошти.

Результати роботи КРУ в Закарпатській області

Важливими результатами роботи контрольно-ревізійного управління є не лише те, скільки фінансових порушень, на які суми і де саме виявлено, показником є й відповідальність осіб за вчинені порушення чинного законодавства, показник порушення кримінальних справ, застосування адміністративних штрафів, розгляд справ за фактами виявлених порушень у судах. Так, до правоохоронних органів протягом січня-листопада 2007 року передано 142 (торік - 104) матеріалів ревізій, комісійних перевірок, порівняно з відповідним періодом 2006 року передано на 38 матеріалів більше. За результатами розгляду зазначених матеріалів порушено 25 кримінальних справ, з них 18 за матеріалами, переданими службою за власною ініціативою.

Працівниками КРУ в Закарпатській області за ст. 164-2 КУпАП складено 343 протоколів про адміністративне порушення, в той час як за аналогічний період минулого року — 263. Притягнуто до адміністративної відповідальності 295 осіб (торік — 232), на яких накладено адмінштрафів на загальну суму 46 тис. грн. (у 2006 році – на 34 тис. грн.) Фактично на сьогодні внесено адмінштрафів в сумі 41,3 тис. грн. (90 %). Направлено до суду 10 протоколів про адміністративне порушення за порушення законодавства про бюджетну систему за ст.164-12 КУпАП (у 2006 році - 3) та 26 протоколів про адміністративне порушення за порушення законодавства про здійснення закупівлі товарів, робіт, послуг за державні кошти за ст.164-14 КУпАП (торік –лише один).

Контрольно-ревізійною службою протягом 11 місяців поточного року пред’явлено 15 позовів до суду щодо відшкодування винними особами втрат фінансових та матеріальних ресурсів. Ініційовано 57 позовів перед органами прокуратури або об’єктом контролю.

Протягом січня-листопада 2007 року у 117 випадках проведено зупинення операцій з бюджетними коштами (у 2006 році – 25 випадок) та у 20 випадках зменшено бюджетних призначень (асигнувань) розпорядникам бюджетних коштів.

Із 424 направлених інформацій про результати ревізій за січень-листопад 2007 року прийнято 178 управлінських рішень.

Притягнуто до дисциплінарної відповідальності 71 особу та до матеріальної відповідальності 26 осіб.

Звільнено із займаних посад 4 особи.

Структурні зміни в управлінні

Цього року відбулися кардинальні структурні зміни в управлінні. Зокрема, задля забезпечення виконання додатково отриманих в цьому році завдань, прийнятими постановами Уряду, збільшено чисельність працівників контрольно-ревізійної служби області. Розроблено і затверджено нову структуру апарату управління, що сприятиме покращенню координації діяльності структурних підрозділів та підвищенню ефективності роботи Служби в області.

З метою більш широкого розповсюдження серед широкого загалу громадськості даних, щодо наявних в управлінні та його структурних підрозділах в районах та містах вакантних посад останнім часом в управлінні запроваджено подання оголошень в найбільш рейтингових виданнях та Інтернет- мережі.

Також з метою реалізації такої форми контролю як перевірка державних закупівель підготовлено Порядок проведення перевірок державних закупівель органами державної контрольно-ревізійної служби, який затверджено наказом ГоловКРУ України від 26.06.2007 №136. В складі контрольно-ревізійного управління в Закарпатській області створено сектор перевірки державних закупівель.

Результати роботи гарячої лінія КРУ

З квітня поточного року працює в контрольно-ревізійному управлінні в Закарпатській області телефон довіри за номером в Ужгороді: 8 (0312) 61-39-33. Метою роботи «гарячої лінії» є попередження та усунення порушень законодавства при використанні бюджетних коштів тими службами, підприємствами, організаціями, які, за планами роботи КРУ, перевіряються не дуже часто. Загалом контрольно-ревізійна служба перевіряє всі факти, які стосуються нецільового та незаконного використання бюджетних коштів, у тому числі незаконного списання, нарахування зарплат тощо.

Протягом часу дії «гарячої лінії» до КРУ вже надійшло 16 звернень від громадян області, з них 8 стосувалися саме порушення чинного законодавства при витрачанні бюджетних коштів, державного та комунального майна. Щоправда, не всі звернення стосувалися роботи ДКРС, громадянам були надані роз’яснення та рекомендації, куди саме звертатися. За 2 фактами здійснені перевірки, але вони не підтвердили названі порушення. Ще за одним фактом перевірку заплановано здійснити в ІІІ кварталі поточного року.

Плани роботи КРУ 2007 року

У четвертому кварталі поточного року контрольно-ревізійна служба виконує низку надзвичайно вагомих для громадськості Закарпаття завдань.

Серед найважливіших завдань, які наразі виконує контрольно-ревізійна служба області, це питання, яке чи не найбільше хвилює громадськість малоземельного Закарпаття — це перевірка дотримання законодавства при використанні земель, що знаходяться у віданні місцевих рад. Ще одна важлива робота — ревізія використання бюджетних коштів, виділених на керівництво та військове управління Збройних Сил, утримання особового складу Збройних Сил України, утримання, експлуатацію будівель, споруд, майна тощо в Квартирно-експлуатаційному відділі міста Мукачево, яке зназодиться у віданні Міністерства оборони України. Слід сказати, що ці ревізії надзвичайно актуальні: частину військового майна вивільнено, в тому числі землі та споруди, у багатьох випадках місцеві органи самоврядування не взяли їх на облік, і в той же час таке майно кимось використовується…

Серед інших завдань, які наразі виконують контролери-ревізори Закарпаття, зокрема й такі: ревізія використання бюджетних коштів, виділених Міністерству освіти і науки України на підготовку кадрів у професійно-технічних навчальних закладах, інформатизацію та комп’ютеризацію професійно-технічних та вищих навчальних закладів, забезпечення професійно-технічних і вищих навчальних закладів сучасними технічними засобами навчання з природничо-математичних і технологічних дисциплін, за 2005, 2006 роки та завершений звітний період 2007 року; ревізія використання коштів державного бюджету, виділених Міністерству культури і туризму України, та місцевих бюджетів - управлінням культури облдержадміністрацій на підготовку кадрів для сфери культури і мистецтв; здійснення концертно-мистецьких та культурологічних загальнодержавних заходів і державну підтримку регіональних культурних ініціатив та аматорського мистецтва, в тому числі на підготовку та проведення XV міжнародного ювілейного фестивалю "Таврійські ігри", Міжнародного фестивалю "Сила України" за 2005, 2006 роки та завершений звітний період 2007 року.

Актуальною на сьогодні є перевірка, яку вже розпочали контролери ревізори, і яка стосується дотримання вимог законодавства у сфері державних закупівель при здійсненні органами державної влади та місцевого самоврядування, підприємствами комунального сектору економіки закупівель за державні кошти товарів, робіт і послуг, пов’язаних з підготовкою до осінньо-зимового сезону, а також здійсненні цими ж об’єктами контролю інших закупівель у 2007 році.

На черзі також актуальні для Закарпаття ревізія фінансово-господарської діяльності ДП "Солотвинський солерудник" за 2006 рік та завершений період 2007 року, ревізія фінансово-господарської діяльності КП "Ужгородліфт" за 2005-2006 роки та завершений звітний період 2007 року, ревізії окремих лісомисливських господарств, а також ревізії і перевірки виконання бюджетів у районах, містах та районах у містах.

До речі, надзвичайно важливим і ефективним методом роботи КРУ, як показав досвід, виявилися оголошення в мас-медіа про проведення контрольних заходів. За номерами телефонів, вказаними в оголошеннях, громадяни області звертаються до служби і вказують на факти, які, на їхню думку, можуть бути фінансовими порушеннями. Результатами такої роботи стала співпраця громадськості й служби під час перевірок ревізій використання виділених з державного бюджету місцевим бюджетам субвенцій на виплату різних субвенцій, пільг, допомог, на одержання ліків, зубопротезування, коштів на придбання твердого палива, компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян тощо за II півріччя 2005 року, 2006 рік та І-е півріччя 2007 року. Звернення закарпатців під час цих перевірок в Головному управлінні праці та соціального захисту населення Закарпатської ОДА та у відповідних районних відділах дали конкретні результати і засвідчили про зростання довіри населення до контрольно-ревізійної служби області, до її роботи.

Прес-служба КРУ в Закарпатській області
03 грудня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини