Ситуація в Україні критична, але вихід існує – політолог

Закарпатський політолог Сергій Федака проаналізував "Доповідь до Щорічного послання Президента України до Верховної Ради України «Про внутрішнє та зовнішнє становище України в 2016 році”.

У часи, коли апокаліптичні настрої з кожним днем тільки посилюються, особливо необхідна чесна інформація про те, що з нами діється, наскільки великі виклики перед нашим суспільством і які можливі шляхи виходу із цього становища. Саме така інформація міститься в “Аналітичній доповіді до Щорічного послання Президента України до Верховної Ради України «Про внутрішнє та зовнішнє становище України в 2016 році” ”. Якщо саме Послання прозвучало на нещодавньому відкритті парламентської сесії, то традиційний експертний додаток до неї зараз розповсюджується по регіонах, владних кабінетах, наукових бібліотеках тощо.

Видання налічує 686 сторінок формату А4. авторський колектив представлено майже двома сотнями працівників Національного інституту стратегічних досліджень. Третина книжки присвячена питанням національної безпеки, відновленню територіальної цілісності, пов’язаній з цим інформаційній і гуманітарній політиці. Розібрано цьогорічну парламентсько-урядову кризу. Відтак детально аналізуються проблеми економічного розвитку і особливо фінансової сфери. Окремо розглянуто регіональну політику. Понад двісті сторінок займають різноманітні статистичні таблиці.

Сучасна доба охарактеризована як «кризовий період у становленні України”. Проте «криза не лише карає за помилки минулого, але й дарує можливість перейти до нової якості держави в майбутньому”. Найбільші позитиви за прожиті чверть століття: «Українці усвідомили себе як нація. Держава твердо стоїть на демократичних принципах організації влади. Остаточно визначено вектор зовнішньополітичного співробітництва… Україна більше не тримається за залишки витратної, нетехнологічної індустрії…” Натомість головні проблеми криються у відсутності донедавна сталих політичних традицій і політичної культури, домінування популізму і приватних інтересів над загальними, високому рівні корупції, зокрема політичної.

Подано ґрунтовну характеристику нинішньої гібридної війни. Запропоновано цілу систему реформування без пекового сектору. Ідеться про формування нової якості СБУ, удосконалення діяльності розвідувальних органів та формування розвідувального співтовариства України, реформування системи органів МВС, розбудову Національної гвардії, модернізацію прикордонної служби, реалізацію нової міграційної політики. Детально проаналізовано проблеми і перспективи військово-промислового комплексу. При цьому вимушена ремілітаризація (розбудова ВПК) може стати суттєвим чинником зростання всієї економіки у цілому. Намічено напрямки несилової де окупації українських територій, перші кроки по їх подальшій відбудові. Розроблено інформаційну політику щодо тимчасово окупованих та звільнених територій, особливо їхньої гуманітарної реінтеграції.

Зовнішньополітичним пріоритетом України визначено євроатлантичну інтеграцію. Фахівці рекомендують здійснити парламентську реформу, реформу партійної системи, виборчої системи (розробити Виборчий кодекс). Чимало уваги приділено назрілій конституційній реформі у частині обмеження депутатської недоторканності, децентралізації влади, судової реформи. Також передбачається реформувати систему надання адміністративних послуг, розробити антикорупційне законодавство. Одним з головних пріоритетів визнано консолідацію українського суспільства. Передбачається широка реформа інформаційної політики в умовах триваючої війни і становлення інформаційного суспільства. Освітня політика розглядається як чинник модернізації суспільства.

Що ж до економіки, то зроблено висновок, що «Україна поступово втрачає спеціалізацію у міжнародній виробничо-коопераційній діяльності, що позбавляє національну економіку гідного місця у глобальних ланцюгах доданої вартості”. Тому висуваються завдання відновлення технологічної конкурентоздатності, стимулювання підприємництва, детінізації і деофшоризації національної економіки, забезпечення боргової безпеки держави, оздоровлення банкової системи та відновлення кредитування реального сектору економіки.

2015 р. рівень бідності сягнув 60%, обсяг державного боргу перевищив півтора трильйони грн., державний бюджет демонструє високий рівень дефіциту, гривню підточує інфляція. Задля стабілізації фінансової системи фахівці пропонують численні бюджетно-податкові важелі. Також передбачається трансформація ринку праці, зайнятості та заробітків.

Хоча подібні доповіді видаються уже друге десятиліття, проте уперше подібний документ містить настільки різкі формулювання. Водночас подаються і конкретні шляхи виходу з існуючої всеохоплюючої кризи. Навряд чи геть усе з наміченого буде реалізовано упродовж наступного політичного року. Але і бодай часткове виконання наміченого дозволить нашому суспільству відійти від краю прірви, на якому воно зараз балансує.

27 вересня 2016р.

Теги:

Коментарі

Микола 2016-10-06 / 22:49:56
Навіть якщо б наприклад з січня 2017го еконономіка запрацювала на 100%, з приростом ВВП як в середньому по ЄС, нам ці борги прийдеться повертати не одне десятиліття. Вихід один - визнання і оголошення дефолту.

Степан Крук 2016-09-27 / 19:17:07
"Вихід є!",- гукнула аскарида і вийшла через задній прохід.

вигнати олігархів -ось вихід 2016-09-27 / 07:46:34
Проект бюджета-2017: инфляция, долги, нищета и падение экономики
В проекте бюджета на 2017 год предусмотрено дальнейшее наращивание долгов. В документе прогнозируется объем государственных заимствований в размере 174,797 млрд гривен. В то же время уже очевидно, что дальнейшее погружение страны в долговую яму становится все более опасным для независимости и суверенитета. Но об этом власть ничего не говорит.
Но компенсировать гражданам 25%-ю инфляцию 2014 года и 45%-ю инфляцию 2015 года никто не намерен. Точно так же власть не намерена компенсировать обесценивание доходов и гривневых сбережений граждан в результате девальвации примерно в 3,3 раза за 2014-2016 годы.

Правительство делает пиар на увеличении зарплат учителям (на 33%) и врачам (на 26%), но это на сегодняшний день едва ли не самые низкооплачиваемые профессии в стране. По данным Госстата, средняя зарплата врача сейчас составляет 3,5 тыс. грн, а учителя — 4 тыс. Обещанное повышение лишь приблизит их зарплаты к среднему уровню доходов в стране и не более того.

Загоняя население все глубже в нищету, правящая верхушка игнорирует тот факт, что нищета как социальный феномен порождает падение внутреннего спроса на товары и услуги, провоцируя дальнейшее сокращение экономики, а это, в свою очередь, еще сильнее обостряет социальные проблемы, прежде всего нищету.
Доходы граждан все более отстают от роста цен, и денег едва хватает только на самое необходимое. По некоторым данным, продукты питания в структуре расходов составляют 42%, коммунальные платежи — 16%, проезд — 10%. На оставшиеся 32% особо не разгуляешься, особенно если это проценты от более чем скромных доходов. Соответственно, производство и торговля сокращаются, что ведет к снижению реальных зарплат, налоговых отчислений и социальных выплат, которые все более отстают от возрастающих цен. Налицо не просто консервация нищеты, но и обострение социальных проблем с непредсказуемыми последствиями.

вихід знайшли 2016-09-27 / 07:38:38
У керівництві управління Національної поліції Києва залишилася половина з тих посадовців, які розганяли Євромайдан.

Про це заявила голова Громадського люстраційного комітету Олександра Дрік під час засідання Комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції, повідомляє sprotiv.org.
Вона зазначила, що «із 78 керівників київської міліції уникли люстрації 33». За її словами, «зараз більшість із них успішно пройшли переатестацію в нову поліцію, і це означає, що в Національній поліції половина людей у керівництві ті самі люди, які розганяли Євромайдан».

Дрік також наголосила, що на сьогодні є «недолюстрований Неволя — керівник Українського бюро Інтерполу, котрий більше року незаконно залишається на посаді».

Вона підкреслила, що цей факт свідчить про «прямий зв’язок з тим, що недавно із сайту Інтерполу зникли всі високопосадовці часів Януковича — думаю, що не треба пояснювати, для чого його залишали весь цей рік на посаді».

За словами Дрік, в Україні залишається «кругова порука, яка зберігається вищим керівництвом через саботаж люстрації», і це видно з того, що недолюстровані посадовці звільняються від люстрації недолюстрованими суддями.

НОВИНИ: Політика

19:33
/ 15
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 28
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 6
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
22:16
/ 31
В Ужгороді "слуги" "протиснули" призначення керівником комунального парку "ріднозакарпатського" "опоблоківця" Молнара
15:21
/ 5
"Ужгородець" Шуфрич отримав нову підозру – за фінансування Росгвардії у Криму
16:11
/ 1
У Мукачеві водій Audi смертельно травмував чоловіка, що переходив дорогу у невстановленому місці
19:30
/ 12
угорщина хоче, щоб угорцям Закарпаття "повернули" те, завдяки чому вони перестали говорити українською та відчувати себе громадянами України
19:14
Кулеба на пресконференції в Ужгороді розповів, як вирішуватимуть суперечку з угорщиною щодо нацменшин
12:28
/ 6
Кулеба і Єрмак зустрілись з сійярто в Ужгороді
20:11
/ 14
В Ужгороді затримали мукачівця, підозрюваного в киданні гранати на подвір'я депутата облради Горвата в Мукачеві
» Всі новини