В Ужгороді відкрили виставку художньої родини Дідиків (ФОТО)

В атріумі Закарпатської ОДА у ці дні панує особлива атмосфера гармонії кольору та форми – тут представлені художні полотна талановитого мистецького подружжя, учасників численних персональних і колективних виставок Івана та Надії Дідиків.

В Ужгороді відкрили виставку художньої родини Дідиків (ФОТО)

Яскраві кольорі, сміливі композиції, стилізовані натюрморти та чудові закарпатські краєвиди – усе це тішить око, змушує замислитися над сенсом життя та поринути у незбагненний світ фантазії та світобачення художників. Їхні роботи є у художніх музеях та приватних колекціях не лише багатьох міст України та країн ближнього зарубіжжя, а й Німеччини, Франції, Канади, Сінгапуру, Аргентини, Китаю, Індонезії.

Мистецьке подружжя Дідиків є випускниками Львівської Академії мистецтв. Сьогодні, окрім активного і насиченого життя образотворця, вони передають свій талант і знання новому поколінню майбутніх художників краю в Ужгородському коледжі мистецтв ім. А.Ерделі.

Живописні техніки Заслуженого художника України Івана Дідика є традиційними для образотворчого мистецтва загалом, проте найбільше любимі на Закарпатті. Як представник закарпатської школи живопису, закоханий у рідний край та його культурну спадщину, звідки й витікає більшість його тем. Один з улюблених прийомів художника – суха пастель, якою зображає, в основному, красу закарпатської природи. Художник виробив свою візуальну мову, саме тому його роботи легко впізнавані через характер мазка-штриха, спосіб моделювання бутонів квіток, які ніби світяться.

Майстер активно використовує техніку живопису на склі для створення релігійних сюжетів та абстракцій. Іван Дідик є учасником численних пленерів, у тому числі, й міжнародних. Особливий відбиток на художника справила подорож до Франції, у чудову природу та багатий культурний спадок якої він закохався. Це згодом відобразилося і в його творчості.

Художня майстерність члена Національної Спілки художників України Надії Дідик особливо вирізняється естетикою модернізму, їй притаманні обдумані й злагоджені композиції. Очевидно, що художньо-естетичний вплив на формування її творчої особистості мали мама Ірина Боднар - майстер народної творчості, вишивальниця, та рідний брат Ігор Боднар - український графік, професор Львівської національної академії мистецтв.

У своїй творчості Н.Дідик захоплюється акриловим та олійним живописом, а її почерк чітко вирізняється контрастною колористикою ти вишуканістю. Особливо цікаві натюрморти Надії Дідик, які часто перегукуються з трактуванням кольорового об’єму та простору Сезана, або ж із нотками французького модернізму початку ХХ століття.

Подібно А.Ерделі, А.Коцкі чи Ю.Герцу, твори яких також відчутно асоціювалися з французьким модернізмом цього періоду. То ж на суд поціновувачів прекрасного Надія виставила цілу низку натюрмортів, котрі їй вдаються чи не найкраще.

Цікаво, що діти Івана та Надії Дідиків теж продовжують мистецьку сімейну традицію. Їхні доньки Іванка Войтович та Наталія Мирончук займаються живописом і викладають в Ужгородському коледжі мистецтв, тож наступного разу сімейний вернісаж Дідиків може бути більш об’ємним…

Окасна Дудаш, "День"

24 вересня 2016р.

Теги: Дідик, художник, виставка

Коментарі

Людмила Чубірко 2016-09-26 / 13:19:32
Від щирого сердця вітаю

Ігор Луценко 2016-09-26 / 11:53:34
Щирі вітання!!!

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини