ОДА вважає, що барокові куполи дерев'яних церков Закарпаття – це "просівші" московські "цибульки"

Закарпатська ОДА зробила доволі недолугу спробу виправдати факт руйнування автентичних куполів пам'ятки сакральної архітектури – церкви Святої Анни в селі Буківцьово Великоберезнянського району, здійснений за особистою ініціативою голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля.

ОДА вважає, що барокові куполи дерев'яних церков Закарпаття – це "просівші" московські "цибульки"

Як сказав у коментарі кореспондентові Укрінформу речник Г.Москаля Ярослав Галас, під час реставрації, начебто, "дотримувалися усіх норм, нові бані для церкви робили старі майстри за народними технологіями".

"Щодо форми куполів, яка, як нам закидають, була змінена, то мушу запевнити, що це не так. Справа в тому, що куполи старої церкви мали інакшу форму, не чітку конусоподібну, а сплюснуту через те, що вони "просіли", бо дерево всередині прогнило. Під час реставрації ми знайшли єдиного майстра з Міжгірщини, у нього тонка робота, це не якийсь дроворуб, а справжній майстер своєї справи. Він, зокрема, робив за старою технологією для обшивки бань так звані шинглі (дранку). Їх не пиляють, а відколюють від поліна – по волокну деревини, завдяки чому покрівля з шинглів довше не псується», – пояснив Я.Галас.

Як з'ясувало Закарпаття онлайн, слова речника Г.Москаля насправді не відповідають дійсності і є звичайною маніпуляцією. Про ніяке "просідання" куполів церкви у Буківцьові не йдеться. Знищені куполи – це автентичні, характерні для всіх барокових дерев'яних церков Закарпаття. А те, що зроблено "народним майстром", є нічим іншим, як частковим руйнуванням охоронюваної державою пам'ятки.

Підтвердженям цьому є і фото церкви св. Анни в Буківцьові, зроблене в середині XX століття, де форма куполів є ідентичною до тієї, яку знищили "реставрацією" Г.Москаля і В.Мурги. Загалом, незмінність форми куполів церкви спостерігалася протягом всього тривалого періоду її фотофіксації.

Як повідомив у розмові з кореспондентом Закарпаття онлайн мистецтвознавець Михайло Сирохман – найавторитетніший фахівець з сакральної дерев'яної архітектури Закарпаття, неподалік від історичної церкви Святої Анни в селі Буківцьово розташовано Свято-Троїцький православний чоловічий монастир УПЦ Московського патріархату, а сама церква теж перебуває в користуванні громади УПЦ МП. Тому не виключено відповідний вплив на "реконструкцію", яка здійснювалася не фахівцями, а довільними "народними майстрами" за особистою ініціативою Г.Москаля.

Як наразі з'ясувало Закарпаття онлайн, жодних реставраційних проектів до вказаної "реставрації" зроблено не було і фахівці до цього процесу не долучалися.

Як інформувало Закарпаття онлайн, учора на сторінці Г.Москаля у соціальній мережі Фейсбук та на його персональному сайті було повідомлено, що вказана "реставрація церкви Св.Анни почалася в квітні цього року з ініціативи Г.Москаля, після того як він побував із робочою поїздкою на Великоберезнянщині. Місцеві мешканці поскаржилися, що стара дерев’яна церква, збудована ще в 1792 р., знаходиться в занедбаному стані й поступово руйнується, тому керівник області доручив знайти умільців, котрі провели б реставраційні роботи без застосування новітніх матеріалів, щоб не спотворити історичну цінність споруди.

На сьогодні майстри під керівництвом начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Валерія Мурги повністю перекрили дах шинглями (колоті дерев’яні дощечки), виготовили нові куполи й хрести, а також поміняли частину кроков, що згнили. Залишилося завершити певні роботи з покрівлею й привести до ладу інтер’єр.

– Особливо важко було зняти з церкви старі і встановити нові куполи з хрестами, однак майстри впоралися, так що до нинішнього свята Главосіків богослужіння провели в оновленому храмі, – зазначає Г.Москаль. – Головне те, що зараз унікальна дерев’яна церква заново перекрита, тому загрози її руйнування вже немає".

Однак, як можна побачити з опублікованих фото, саме в частині "реставрації" куполів церква, що має величезну історичну цінність і перебуває під охороною держави зазнала варварських і непоправних втрат. Замість автентичних барокових куполів після роботи "майстрів під керівництвом начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Валерія Мурги" відтепер її увінчують банальні російські "цибульки".

Цю невідповідність автентиці помітив авторитетний ужгородський дизайнер Олег Олашин, котрий посідовно опікується історичною спадщиною Ужгорода і Закарпаття, який і оприлюднив у мережі відповідні порівняльні світлини.

"Це спаскудження, а не реставрація. 

Як інакше назвати заміну традиційних барокових веж на московські цибулини?", - риторично запитав у коментарях до повідомлення у Фейсбуку Г.Москаля О.Олашин.

 

12 вересня 2016р.

Теги: церква, Буківцьово, реставрація, Геннадій Москаль, Валерій Мурга

Коментарі

волонтерка 2016-09-12 / 23:59:26
Це гірше, ніж коли селяни оббивають церкву бляхою. Бо бляху можна зняти і під нею зберігається первісна церква.
А тут - нищення. Ще й у московському варіанті.
Ганьба!

Андрій 2016-09-12 / 22:07:01
Прокурори, що мовчите? Чи ваша юрисдикція є безсила перед московською церквою в Україні? Ви лиш здатні простий народ гнобити, а перед представниками влади в будку ховатись?

Андрій 2016-09-12 / 21:55:30
Це значить, що на всіх церквах де поставили "цибулі" просіли купола? Правда є інша: народ той прогнувся під москву та московського попа. Шкода наших дітей які віддають життя на сході України за народ який тут прогинається.

Андрій 2016-09-12 / 21:49:56
То у Москаля з православними попами московського патріархату мозги просіли. А жителі села мають запам'ятати одну істину: народ який забув своє минуле, не може мати майбутнього!

Міжгіря 2016-09-12 / 20:48:54
Який великий знаток закарпатського побуту - Галас відкрив нам, закарпатцям, що самі кололи та тесали драниці (а не шинглі), технологію виготовлення цьго прадавнього покрівельного матеріалу.Істинно - одинакові з москалем. як лисою головою так і обізнаністю в архітектурі та релігії.

Віктор 2016-09-12 / 19:19:33
Учасник, 100%

І запросити на перекриття найкращого народного бляхаря

Учасник 2016-09-12 / 19:16:40
Треба було ,металочерепицею перекрити, щеб краще збереглась...

патріот 2016-09-12 / 18:54:13


Ганебно. Просто ганебно (


НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини