Чим декларації суддів багаті. Маєтки та землі служителів Феміди господарського суду Закарпатської області

Спосіб життя суддів є предметом суспільного інтересу. Хоча б тому, що розкішне життя когось із служителів Феміди натякає на його незаконне збагачення. В Україні вплив корупційної складової на рішення людей в мантії, на жаль, явище розповсюджене. Власне тому суспільство повинно знати на чому їздить суддя, в якій хаті мешкає, які доходи отримує він та його родичі.

Чим декларації суддів багаті. Маєтки та землі служителів Феміди господарського суду Закарпатської області

Бюро журналістських розслідувань “Варто ЗНАТИ!” підготувало аналіз декларацій решти п’яти суддів Господарського суду Закарпатської області.

Перша частина розслідування доступна за посиланням – Чим декларації суддів багаті. В Ужгороді слуги Феміди є з маєтками, а є й безхатченки.

Олександр Йосипчук. Почав кар’єру столяром на лісохімкомбінаті, а у першу половину 90-х працював юрисконсультом. Вперше суддею призначений Президентом на 5 років у 1997-му. Із 2002 року – суддя безстроково згідно із постанови Верховної Ради.

Представник Феміди прославився тим, що у 2004 році прийняв рішення, згідно з яким на Закарпатті було припинено мовлення єдиного телевізійного рупору опозиції – обласного телеканалу “М-студіо”. Приводом стала нібито заборгованість телекомпанії за трансляцію сигналу Закарпатському радіотелевізійному передавальному центру. У прес-службі тодішньої опозиційної партії “Наша Україна” обурювалися, що канали “УТ-1” та “УТ-2” мали мільйонні борги, однак їх трансляцію ніхто не припиняв. Тож у таких діях опозиціонери вбачали політичні мотиви. Втім уже у лютому 2008 року Президент Віктор Ющенко своїм Указом призначає Йосипчука на вищу посаду – суддею Конституційного Суду України. Втім через політичне протистояння цей служитель Феміди так і не потрапив до складу найвищого суду країни. У 2004 році – коли було скандальне рішення про припинення мовлення опозиційного каналу – Олександра Йосипчука призначено заступником голови Господарського суду Закарпатської області. А сьогодні він – рядовий суддя цієї ж установи.

Живе Олександр Йосипчук на одну зарплату – торік заробив 216 973 гривень. Це, якщо розділити на 12, виходить приблизно по 18 801 гривні доходу щомісяця. Зарплата представника Феміди стала трохи вищою у порівнянні із 2014 роком. Втім не зрозуміло, як вистачає судді цих грошей, оскільки фінансових зобов`язань за рік (утримання майна, погашення кредиту та відсотків) у нього більше, ніж доходів – 283 тисячі 283 гривні. До цього можна додати ще й суму у 66 тисяч 110 гривень – це фінансові зобов`язання (утримання майна) членів родини, які не мають доходів взагалі.

Члени родини судді – це дружина, двоє малолітніх дітей та його мати. Прочерк щодо їх доходів виглядає дивним, оскільки принаймні мама судді мала б отримувати пенсію за віком.

У власності судді задекларовані дві ділянки – на 1 800 кв.м. в Ужгородському районі та на 600 кв.м. у Рахівському районі.

Із 2007-го володіє Олександр Йосипчук будинком на 200 кв метрів, що знаходиться на околиці Ужгорода. Будинок куплено, об’єкт в іпотеці.

Згідно з інформацією із Довідки із реєстру нерухомості, приміщення має лише 81% готовності. Втім насправді, як видно з вулиці, в будинку є мешканці. Тобто, дім мав би бути введений в експлуатацію. Однак інформація у Довідці із реєстру свідчить про інше. А якщо оселя офіційно не введена в експлуатацію, це може бути приводом, наприклад, не сплачувати податок на нерухомість.

Члени родини судді орендують невеликий будинок (15 кв.м.) закордоном.

Автопарк Олександра Йосипчука складається із трьох авто: “БМВ 730” (2000 року), “Джип Черокі” (1993 року) та “Ауді А6” (2003 року). Остання автівка у судді на правах оренди. Автівка такої ж марки, такого ж року вказана і у розділі про авто членів родини. Нам не вдалося з`ясувати, чи мова йде про одне, чи про два однакові авто. Автівка марки “Ауді”, як бачимо, зафіксована на фото біля будинку судді. А ще автопарк членів сім’ї у 2015 році поповнився автівкою “Нісан Патрол” – у декларації 2014 року цього авто не згадувалося. У декларації 2015 року суддя не вказав, коли автомобіль випущений.

Тож не зрозуміло, чи є авто новим, чи вже було у користуванні. Втім варто відзначити, що така марка авто 1991-1993 року коштує на сайтах оголошень від 198 до 210 тисяч гривень. У декларації не передбачено вказувати, скільки саме грошей витратили на покупку члени сім`ї. Втім якщо автівку купили за 198 тисяч, то це при курсі 26 грн становить близько 7,5 тисячі доларів.

Члени сім’ї Олександра Йосипчука володіють грошима у банках (фінустановах) – 30 тисяч гривень, а також мають внесок до статутного капіталу юридичної особи закордоном – більше ніж 72 тисячі гривень.

Автори матеріалу передали через канцелярію суду прохання до судді Йосипчука прокоментувати виявлені факти, зокрема – неспівпадіння суми доходу та фінансових зобов’язань у декларації. Втім на цю пропозицію ніхто із суду на зв`язок із журналістами не вийшов.

Ганна Бобрик – працює на своїй посаді у Господарському суді Закарпаття з часу його створення – 1992 року. За минулий рік отримала 231 270 гривень як зарплату (19 272 грн щомісяця) та 65 336 грн як “інші доходи” (у цій графі, як відомо, вказується соцдопомога, у тому числі і пенсія). Також за минулий рік судді дісталося 2 140 грн як дивіденди (проценти).

Членом сім’ї Ганни Бобрик значиться лише син, який доходів торік не мав взагалі.

Власної нерухомості суддя Бобрик немає, а її син, як йдеться у декларації, володіє квартирою на 37,4 кв.м.

У Реєстрі нерухомості ми знайшли інформацію, що фізична особа – Бобрик Ганна Йосипівна, – володіє часткою будинку у селі Сіль Великоберезнянського району. Це – батьківщина судді Бобрик. Втім нам не вдалося достеменно вияснити, чи у довідці із Реєстру мова йде дійсно про суддю, чи про її повну теску, оскільки із суду на прохання журналістів прокоментувати ситуацію ніхто не відгукнувся.

Автомобілями ні суддя, ні її син не володіє. Фінансових зобов’язань за підсумками минулого року не мали.

Василь Кривка – cуддя Господарського суду з 2006-го року. До цього працював у прокуратурі. У 2011-ому Верховна Рада призначила його на посаду судді безстроково.

Відомий, серед іншого, тим, що 10 січня 2013 року відхилив усі позовні вимоги прокуратури міста Ужгорода стосовно претензій правоохоронців щодо сумнівної приватизації архітектурної пам`ятки “Корона” у центрі Ужгорода.

Живе суддя на одну зарплату – саме так вказав у своїй декларації про доходи. У 2015-ому році він заробив 207 тисяч 281 грн. Це – приблизно 17,2 тисячі в місяць, якщо поділити на 12. Що цікаво, в 2014-ому у нього зарплата була більша – на тисячу гривень.

Згідно з декларацією, його родина (а це дружина, два сини та теща) заробили в минулому році 33 тисячі 151 гривню. В документі вказано, що це переважно декретні виплати дружини та пенсія тещі.

Щодо останньої, то теща судді Кривки є власницею будинку на 174 кв.м. Також теща судді володіє земельною ділянкою – на 674 кв. м. – там, де і знаходиться будинок. Згідно з довідки з Реєстру нерухомості, жінка отримала нерухомість – і землю, і будинок, – на підставі договору міни. Тобто, поміняла щось на цю нерухомість.

Також мати дружини судді Кривки, згідно з інформації Довідки із реєстру нерухомості, має ще квартиру в центрі Берегова у 73,5 кв.м. вартістю 48,9 тисяч гривень, яку отримала у спадщину. Квартиру у декларації суддя Кривка не вказав.

Що цікаво, теща судді Кривки у його декларації як член родини з`явилася лише у 2015-ому році. У розділі “члени сім`ї декларанта” у документі за 2014-ий рік вона відсутня.

І це не єдине житло родини служителя Феміди. Так, Кривка задекларував на своє ім’я частки у двох квартирах – одну кімнату 11,5 кв.м. та дві кімнати 38 кв.м., а ще 1/3 будинку в Міжгір’ї (59,2 кв.м.). Вся інша частина вищеназваної нерухомості також належить його родині.

У декларації судді згадується автівка Chevrolet Lacetti 1.6 (2005). Авто – власність тещі, а ось служитель Феміди має право користування на автомобіль.

У декларації за 2014 рік суддя ще вказував Daewoo Lanos 1.5 (2005), але у 2015  його не задекларував.

Автори матеріалу передали через канцелярію суду прохання до судді Кривки прокоментувати виявлені факти володіння рухомим та нерухомим майном. Втім на цю пропозицію ніхто із суду на зв`язок із журналістами не вийшов.

Оксана Ремецькі працює з 2005 року суддею Господарського суду Закарпатської області. З 2010 року Постановою Верховної Ради України її обрано на посаду безстроково. До того, як стати суддею, працювала на посаді начальника відділу в тому ж суді.

Згідно з декларації про майно, доходи, витрати і зобов`язання фінансового характеру за 2015 рік, Оксана Ремецькі отримала 217 тис. 790 грн заробітної плати, що дорівнює 18 тис. 149 грн щомісяця. До слова, в 2014 році заробіток суді був більшим на 12 тисяч гривень. Додатковим доходом судді є 7 тис. 816 грн за викладацьку діяльність в Ужгородському національному університеті. Дохід сім’ї, згідно з декларацією, є значно скромнішим в порівнянні з заробітною платою декларанта – 14 тис. грн. Щоправда, не враховуючи дохід батька, з яким ділить побут Оксана Ремецькі. Згідно власноручного запису в декларації зробленого суддею, він відмовився надавати інформацію про себе.

З нерухомості зазначеній в декларації, є квартира в місті Ужгород площею 142,1 кв.м., що є власністю батька та знаходиться в користуванні суддею на безоплатній основі. Син в 2015 році набув квартиру в місті Ужгород прощею 48,9 кв.м.

З рухомого майна в судді “Нісан Жук” 2013 року. За минулий рік Оксана Ремецькі сплатила 26 тис. 505 грн погашаючи суму процентів за позикою. У 2014 році ця сума була більшою майже на три тисячі гривень – 29 тис. 244 грн; при цьому, тоді було сплачено 6 тис. 737 грн як погашення основної суми позики.

Ірина Ушак розпочала суддівську діяльність в 2000 році суддею тогочасного Арбітражного суду Закарпатської області. У 2005 році постановою Верховної Ради України її безстроково обрано суддею Господарського суду Закарпатської області.

У ЗМІ суддя стала відомою через розгляд скандальної справи щодо власності басейну у місті Берегово, і не усі сторони, зокрема – громадські активісти, тоді були задоволенні рішенням суду.

Загальний дохід в 2015 році судді складався виключно із заробітної плати – 228 тис. 992 грн (приблизно 19 тис. 082 грн щомісяця). Дохід інших членів сім’ї Ірини Ушак становив за рік 142 тис. 780 грн.

Суддя володіє двокімнатним житловим будинком в селі Кам’яниця (Ужгородський район) загальною площею 131 кв.м та трикімнатною квартирою в місті Ужгород, загальною площею 69 кв.м.

Також в активі Ірини Ушак три земельні ділянки в селах Кам’яниця та Гута Ужгородського району, загальною площею 460 кв.м (250; 130; 180 кв.м). Сім’я декларанта має ще три ділянки в селі Гута, загальною площею 326 кв.м (100; 113; 113 кв.м).

З рухомого майна суддя володіє автомобілем “Джилі MK” 2011 року випуску; її сім’я – ВАЗ 2107 1992 року випуску та “Шевроле Лачетті” 2006 року випуску. На утримання майна 2015 році Ірина Ушак витратила 16 тис. 900 грн, що вдвічі більше ніж аналогічні витрати в 2014 році (7 тис. 600 грн).

Щороку члени родини Ірини Ушак погашають основну суму позики в розмірі 5 тис. грн, при цьому, в 2015 році додатково сплативши суму процентів за позикою – 832 грн.

Денис Фазекаш, Володимир Феськов та Ярослав Гулан, Бюро журналістських розслідувань “Варто ЗНАТИ!” для "Ні корупції"

06 вересня 2016р.

Теги: судді, декларації

Коментарі

Вікторія 2016-09-06 / 18:18:36
Ви всіх під одну лінійку ставите, отже можна і вас ставити в одну ланку з людьми котрі нічого не роблять, тільки жаліються на всіх і на все, і паралельно ще й полюбляють випити?

Активіст 2016-09-06 / 15:52:26
Можу посперечатися, що коментатор "народ" перший претендент на тюремну камеру. Вже зовсім скоро... Відповідати треба за свої вчинки по закону, шановний, а не народом прикриватися і називатися.
Б.П.?

народ 2016-09-06 / 15:12:49
На нашу думку, теперішній представник суддівської влади в Україні повинен жити в тюремній камері

Вікторія 2016-09-06 / 14:52:59
На Вашу думку представник суддівської влади в Україні повинен їздити на "Жигулях" і жити в гаражі разом з ним?

Активіст 2016-09-06 / 12:20:32
Дуже скромно. Машини старі, будинки малі, обличчя не наглі. Не вразило!

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини