Телеміст Ужгород-Тернопіль: Переселенців зі Сходу на Західній Україні лякають низькі зарплати

2 вересня відбувся телеміст між Ужгородським телеканалом UzhІnform та Тернопільським ІНТБ. Тема ефіру – «Переселенці й місцеві громади».

Телеміст Ужгород-Тернопіль: Переселенців зі Сходу на Західній Україні лякають низькі зарплати

Учасниками в ужгородській студії стали: Геннадій Степанов – позаштатний радник міністра соціальної політики з питань внутрішньо переміщених осіб та Анжела Логінова – секретар  Регіонального штабу Закарпатської області з питань соціального забезпечення громадян України, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції.

У Тернополі гостями  були Ірина Жигунова – радник міністра соціальної політики України з питань внутрішньо переміщених осіб, Вадим Боярський – директор департаменту соціального захисту населення Тернопільської ОДА та Юлія Білецька –- голова ГО “Об’єднання вимушено переміщених осіб "Наше майбутнє".

Під час заходу учасники проаналізували проблеми, з якими найчастіше стикаються переселенці, як ці  питання вирішують на місцях органи влади, а також розглянули подальші заходи з адаптації внутрішньо переміщених осіб на території Тернопільської та Закарпатської областей.

За словами Вадима Боярського, на сьогодні у Тернопільській області мешкає понад 2,5 тисячі переселенців. Всі вони забезпечені житлом, соціальними виплатами та пільгами.  Звісно ж, здебільшого місцем свого проживання внутрішньо переміщені особи обирають обласний центр, маленькі міста та села лякають їх своїми мізерними зарплатами. Та й тернопільська середня заробітна плата значно поступається тій платні, що вони отримували у Донецькій або Луганській областях  до переміщення.  З огляду на це, переселенці й полишають область.

Також, за словами Вадима Андрійовича, до центрів зайнятості вже звернулось більш як  400 осіб, 50% з яких було працевлаштовано. До слова, серед корінного населення, яке приходить до центрів у пошуках роботи відсоток працевлаштування значно менший.

До слів колеги приєдналась  Ірина Жигунова, яка розповіла, що переміщені особи, які надумали все ж таки полишати Тернопільську області у більшості випадків змінюють її на інший регіон, додому не охоче повертаються. Шукають другі області, що є кращі, на їхню думку,  для місця проживання, чи працевлаштування. Відбувається внутрішня міграція громадян.

Коли ефірна «естафета» перейшла до ужгородських учасників, глядачі дізнались про те, що на Закарпатті кількість громадян, які переїхали сюди із зони проведення АТО та анексованого Криму, майже вдвічі більша. Так, на сьогодні в області мешкає 4082 людини. Про це розповіла  секретар Регіонального штабу Анжела Логінова. Більшість мешкають в Ужгороді та Мукачеві, а от в гірські райони їдуть не охоче. Знову ж таки перепоною є недостатність робочих місць та маленькі заробітні плати. З огляду на це, деякі тимчасово переміщені особи не бажають залишатись у мальовничому Закарпатті, та подальшим своїм місцем проживання здебільшого обирають країни Європи. Так, за словами Анжели Логінової, 651 особа вже виїхала з Закарпаття.

Натомість Геннадій Степанов – позаштатний радник Міністра соціальної політики з питань внутрішньо переміщених осіб, повідомив й про те, що багато хто з людей, які покинули свої домівки і переїхали до Закарпатської області вже вкоренились тут. Прикладів, коли переселенці започаткували тут свій бізнес, або відкрили магазин чи кафе маємо безліч.

Разом з регіональним штабом та радником Мінсоцполітики допомагають переселенцям і громадські організації, фонди та міжнародні благодійники. Окрім гуманітарної допомоги,  вимушено переміщені особи можуть отримати правову, юридичну та  соціально-психологічну допомогу, повідомили Закарпаття онлайн в У ДСНС України у Закарпатській області.

02 вересня 2016р.

Теги: переселенці, телеміст

Коментарі

Адмін 2016-09-03 / 10:24:48


Подальші коментарі не за темою, флуд, образи за регіональною ознакою видалятимуться. Адмін


точно 2016-09-03 / 10:21:21
Випий валер"янки і йди грузи свою городину, а то волаєш так, шо пломби вилетять )))

Учасник 2016-09-03 / 10:00:48
Пішов ти на х..й !
Продай си хижу та хехекай де хочеш ,а ліпше вернися туда звідкись ся припер .
До ужгородки:цей точно ,звичайний дурошлеп ....

точно 2016-09-03 / 09:30:56
Хехе,возбудилися, патрійоти Закарпаття. Вирішили, шо мені тут погано, не дочекаєтеся. Далі свого носа подивилися б. Чотири кордони з Європою, а совок такий, шо ніде вже нема, заповідник просто. Чого ж ваші діти від вас втікають, обізнані і задоволені ви мої? Не хотять городину на Київ відгружати?

ужгородка 2016-09-03 / 08:10:00
До точно: вош погляд - це поверхневий погляд незадоволеної, роздратованої, невлаштованої людини, до того ж слабо обізнаної і вдумливої.

Учасник 2016-09-03 / 06:00:22
До точно:а тебе хто тут держить ?
Раз так тут погано .
А на рахунок ,шо закарпатці "лиш кавочки попити " то ти майже про таких саме "закарпатців" написав як і сам -звідкись ....
Я особисто родом з району де фури з Києва ,тай з інших міст лиш успівають загружатися ,всякою городиною .
Якшо ти з Ужгорода ,продай хату ,і на ті гроші купиш легко собі житло де інде .Бажаю вдачі .

точно 2016-09-03 / 00:16:50
Та до чого там зарплати? Східняки не бояться гарувати 24 години на добу, місцевим так не снилося, з їхньою нескінченною кавочкою та перекурами. Кругом корупція і клановість, шито-крито, не дай Бог чужого пустити у своє болітце, хай він хоч і семи пядєй во лбу. Тут стаття була про онкогематолога з Донецька, який в Ужгороді заледве влаштувався на півставки, і то після скандалу. Будуть до дебіла ходити, який їх угробить, аби лиш свій. І так у всьому, вся Західна Україна така лицемірна.Спеціалісти нульові, а пихи хоч відбавляй. І ще й переселенців хотять зажратими виставити.

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини