12 фільмів закарпатця В'ячеслава Бігуна продемонстрували на унікальному закордонному показі

Фільми В’ячеслава Бігуна продемонстрували з нагоди українських державних свят під час спеціального показу в Естонії. Упродовж двох днів в одному з кращих кінотеатрів Таллінна глядачі переглянули 12 стрічок кіномитця, створених за останні три роки, повідомляє Українське радіо з посиланням на Віру Коник, місцеву кореспондентку та одну з лідерок української громади.

12 фільмів закарпатця В'ячеслава Бігуна продемонстрували на унікальному закордонному показі

Показ за своїми масштабами та тематикою став чи не найбільшим індивідуальним кінопоказом сучасного українського режисера за кордоном.

Відкрили показ історичні стрічки режисера. Документальний кінопортрет О. Довженка «Довженко. Український Гомер кіно» розповів словами С. Тримбача, О. Муратова, П. Сімма, Ю. Іллєнка та інших про постать і фільми кіномитця. Довженківську тему продовжила бездіалогова екранізація оповідання Довженка «Мати. В ім'я мільйонів», – про величну та трагічну українку, що вже більше 30 разів демонструвалася в світі та здобула низку кінонагород.

З суперечливими поглядами Л. Гонгадзе на творчість Кобзаря глядачі познайомилися в титулованій стрічці «Шевченко живе. Заповіт Лесі». Думки Лесі гармонійно підсилила пісня О. Карпенко (Solomia) на вірш Шевченка «Русалка».

Продовжив показ кінонарис «Її хліб насущний» про долю 95-річної українки з Херсону Лідії, яка нині живе в Естонії. Героїня пережила Голодомор й можливо Голокост. Цей фільм, відзначений на початку року призом за кращий документальний фільм, вже показано з десяток разів, а Національний музей «Меморіал жертв Голодомору» запросив його для постійних музейних показів.

Трагічні українські події окупації драматизовано В. Бігуном в короткометражній стрічці «Страсті». Закохані Леся і Лев планують побратися, але візит близнюка Лева перетворює життя на трагедію, залишаючи все ж надію на спокуту.

Боротьба за справедливість приводить скаліченого футболіста до Європейського суду. Про це розповіла анімаційна стрічка режисера «Пенальті правосуддя», вже більше 30-ти разів продемонстрована глядачам на переважно міжнародних кінофестивалях (зокрема номінована й на Міжнародному кінофестивалі «Молодість» в 2015 р.).

Припав до душі глядачам «Лист Тарковському». Одкровенний лист метру (в двох варіантах: україно- та англомовному) режисер візуалізував місцями Тарковських в Україні, Естонії та Франції.

Другого дня присутні переглянули низку документальних фільмів. Зокрема, спочатку глядачі чи не вперше на великому екрані побачили «Санктуаріум», стрічку про особливе місце, подалі від хаосу, яке можна віднайти в собі чи в Старому місті Таллінна. Вразив щирістю героїні Марії Свид допрем’єрний показ фільму «Маруся»: про 15-річну дівчину, яка змушено виходить заміж, аби уникнути переслідування новим режимом. Це – спроба показати долю людини й Закарпаття у кіно, де за останні 100 років змінилося 11 державних утворень.

Додав сяйва показ кадрів з художньої стрічки «Місто ангела», зафільмованої в Тячеві, рідному місті В. Бігуна. За сюжетом іноземця вкотре вабить на Закарпаття. Цього разу його супроводжує ангел, а сам іноземець пізнає таїну свого минулого й подорожує до міста в супроводі мелодій та музик краю.

Сімейне жертвоприношення нової європейської війни показано в зворушливому документальному фільмі «Найближчі до Бога». Юрист із забезпеченої родини йде добровольцем на фронт й незадовго до завершення служби гине в пеклі Донецького аеропорту. Відтак до нього на тому світі приєднується й мама. Залишаються дідусь, внучка й… наша надія. Фільм, вже високо оцінений критиками та глядачами, розкрив ще одну мистецьку якість кіномитця. Так В’ячеслава Бігуна відзначено за кращу операторську роботу на найбільш масштабному українському кінофестивалі «Відкрита ніч». Це вже не перша його нагорода в цьому важливому кінематографічному амплуа.

Наостанок глядачі зі співчуттям пережили епічний фільм В. Бігуна «Серце мами Гонгадзе», полинувши в світ легендарної Лесі Гонгадзе. Кінематографічний пам'ятник цій величній матері подано як її сповідь, найбільш трагічне та надихаюче в її житті, зокрема її двох синів. Вразивши глядачів й в Парижі, ця стрічка високого ґатунку ще шукає свій шлях до українського глядача та екрану.

Важливо, що для показу глядачам було підготовлено найновіші версії зазначених стрічок. Автор зазначив, що частину фільмів не вдалося показати через брак часу (як-от, «Я і є вона», «Між пеклом і раєм», інші фільми серії «Україна в Суді»).

В’ячеслав Бігун – кіномитець і вчений-юрист, родом із Закарпаття. Народився в Тячеві, навчався й працював у провідних університетах і наукових установах світу (Львівський університет, Інститут держави і права НАН України, Гейдельберг, Сорбонна та ін.), юристом – в Європейському суді з прав людини. Автор більше 500 публікацій. Станом на літо 2016 року його фільми показали на більш ніж 50 кінофестивалях у 28 країнах, принісши режисеру 10 нагород.

23 серпня 2016р.

Теги: фільми, Бігун, показ

НОВИНИ: Соціо

11:22
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
» Всі новини