Закарпаття: Прокуратура — щит і меч нашого суспільства?

Саме так сьогодні називають прокуратуру, ось цей чи не найважливіший інститут держави, без якого у наш непростий час важко обійтися і фізичним, і юридичним особам.

Закарпаття: Прокуратура — щит і меч нашого суспільства?

Сьогодні рідко зустрінеш керівника підприємства, державної установи, чи простого громадянина, котрого б, бодай раз у житті, не зводила доля з цією правозахисною організацією.

Одні, переступаючи її поріг, просять правового захисту, інші, порушивши Закон, потрапляють сюди не за власним бажанням. Тож, воістину прокуратура є для нас і щитом, і мечем.

На тихій Православній набережній стоїть навпроти акуратної церкви будівля, пофарбована у кольори державного прапору. На фасаді золотистими літерами написано ПРОКУРАТУРА ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ.

Хоча тут під одним дахом співпрацюють і обласна прокуратура, і Закарпатська міжрайонна природоохоронна, і Ужгородська міжрайонна прокуратура, і Господарський суд області.

1 грудня, Українській прокуратурі виповняється шістнадцять років.

Вперше своє професійне свято працівники цього закладу відзначили в 1995 році. Саме тоді в Україні прийняли закон про прокуратуру. А 2 листопада 2000 року воно було встановлено Указом Президента України, враховуючи визначну роль органів прокуратури України у зміцненні законності, захисті прав людини і громадянина, а також внесок працівників прокуратури у справу розбудови України як правової держави.

Кінець року зобов"язує підбити підсумки. Адже робота прокуратури Закарпатської області в Генпрокуратурі оцінюється досить високо.

Цього року за документами прокурорського реагування відшкодовано майже 25 мільйонів гривень, з них більше дев”яти – у державний бюджет.

Відбулися позитивні зрушення в організації нагляду за додержанням конституційних прав і свобод громадян, у першу чергу права на своєчасне одержання заробітної плати.

За результатами наглядової діяльності на цьому з початку року порушено близько 400 кримінальних справ, більше половини з яких вже знаходяться на судовому розгляді.

Проти роботодавців, які не платять вчасно людям зароблене прокурори порушили більше тридцяти справ.

Внесено майже п”ять тисяч документів прокурорського реагування, за результатами розгляду яких притягнуто до відповідальності більше двох тисяч посадовців.

Із розслідуваних та направлених до суду слідчими прокуратури 450-ти справ - половина у сфері економіки. Із їх числа, 49 справ з ознаками корупційних діянь вже закінчені та направлені до суду. Найбільше серед них про зловживання владою та службовим становищем і їх перевищення, також стосовно службових підроблень та одержання хабара.

Серед 53 осіб притягнутих до відповідальності за корупцію: 12 - державних службовців: 26 - посадовців органів місцевого самоврядування; 23 - депутатів усіх рівнів; 3 – працівників МВС; 4 - податківця.

Результативні перевірки проведені прокуратурою з питань додержання вимог бюджетного законодавства. Міські та райооні прокурори активізували позовну роботу по відшкодуванню збитків, заподіяних корупційними діяннями. Зокрема збільшилася кількість заявлених до суду позовів та сума відшкодування.

Органи прокуратури Закарпаття особливу увагу приділяють питанню додержання вимог законодавства щодо захисту прав і свобод неповнолітніх.

Робота спрямовується на проведення перевірок у галузі професійно-технічної та вищої освіти, забезпечення соціальних прав дітей, попередження злочинності, бездоглядності та безпритульності серед неповнолітніх, додержання законодавства про захист майнових і житлових прав, реальне поновлення прав дітей та відшкодування заподіяних збитків.

Про позитивні напрацювання в цьому напрямку свідчать статистичні дані. За цей період порушено 57 кримінальних справ щодо охорони прав неповнолітніх.

Принциповішим стає і нагляд за додержанням законів органами, які ведуть боротьбу зі злочинністю. Зокрема, прокурорами скасовано 232 постанови про відмову в порушенні кримінальної справи з одночасним порушенням. Це ті злочини, які намагалися приховати від обліку.

При цьму, скасовано 67 постанов слідчих прокуратури та їх колег і органу дізнання міліції, СБУ, ПМ ДПА про порушення кримінальних справ, як недостатньо обґрунтовані. Більше 120 постанов про закриття кримінальних справ було скасовано, у тих випадках, де не було достатніх підстав. За допущені порушення притягнуто до дисциплінарної відповідальності 343 працівника органів внутрішніх справ, 7 – працівників СБУ, 13-податкової міліції, 4 митника.

З початку року прокурори взяли участь у судовому розгляді близько пвтори тисячі кримінальних справ з винесенням вироків, на 113 осіб, вони переглянуті за апеляціями прокурорів.

Оскільки робота по розгляду звернень громадян є одним з пріоритетних напрямків у діяльності наглядового відомства, то акцент робиться на своєчасному, повному і всебічному їх розгляді, кваліфікованому вирішенні скарг, якісному проведенні перевірок та реальному поновленні порушених прав громадян.

Цього року органами прокуратури області вирішено майже 5 тисяч звернень, за результатами їх розгляду поновлено права 491 громадянина.

Українське суспільство сьогодні гостро потребує правової захищеності. Професійна відповідь на цей суспільний запит залежить також від працівників органів прокуратури, від нашого фахового і самовідданого виконання службових обов’язків.

Саме тому праця прокурорів має неоціненне значення.

Адже вони стоять на сторожі громадянського миру та спокою, захищаючи інтереси громадян і держави.

У день професійного свята на урочистості збори до обласної прокуратури завітали керівники ОДА, обласної ради та колеги із правоохоронних і контролюючих органів краю.

Усі бажали прокурорам професійно виконувати покладені на них завдання – захищати конституційні права та свободи нашого народу, зміцнювати законність та правопорядок.

Українське суспільство вірить, що корупції та організованій злочинності вони протиставите професійність, чесність та принциповість.

Міцного здоров’я вам, вашим рідним і близьким, професійних успіхів, щастя та добробуту!

Вікторія Попович, прес-секретар прокурора Закарпатської області
28 листопада 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини