В Ужгороді презентували унікальний збірник автентичного пісенного фольклору "Летіла би’м на край світа…" Ольги Прокоп

В Ужгородському прес-клубі відбулася презентація унікальної книги -- збірника автентичного пісенного фольклору «Летіла би’м на край світа…» «співучої пташки Закарпаття» — Ольги Прокоп.

Книга побачила світ у Всеукраїнському державному видавництві «Карпати». Як зауважив головний редактор видавництва Борис Кушнір, у книзі близько 100 пісень. Це і русинські, й українські, і російські, і чеські, й угорські, білоруські пісні. Їхньому виконанню однаково захоплено аплодували на концертах у Прибалтиці і Моравії, в Румунії і Польщі, в Москві і Будапешті, Києві й Ужгороді. Автор, упорядник і видавець прагнули максимально дотримуватися автентичності співанкового репертуару без жодної спроби щось "підправляти" чи редагувати. Видання цієї унікальної збірки, переконаний головний редактор, повинно дати поштовх до нових записів і оприлюднення невичерпного джерела народної пісенної творчості.

Про життєвий і творчий шлях "співучої пташки Закарпаття" у вступній статті "Крила для пісні, пісня – для крил" розповідає заслужений вчитель України, упорядник книги Михайло Алмашій. Разом з книгою до шанувальників музичного мистецтва йде компакт-диск, який "наживо" презентує частину творчого доробку Ольги Прокоп.

Ольга Прокоп зізналася, що про видану книгу мріяла ще з 15 років. Папери із зібраним піснями з усього Закарпаття співачка зберігала у великих скринях. У 1970 році народився ансамбль, з яким Ольга Прокоп співає досі. «Інколи сумні, інколи фіглярські, вони допомагають мені жити», — розповіла про виконувані нею пісні. О. Прокоп організувала відділення юних виконавців при ансамблі: «Мушу передати комусь свої пісні».

На долю виконавиці народних пісень випало чимало лиха. Після загибелі чоловіка, зізналася, два роки узагалі не могла співати. «Буду співати, доки Бог дасть мені сили», — каже Ольга Прокоп.

Співачка-авторка пообіцяла журналістам, що і надалі буде щедрою на пісні і запросила усіх до Чинадієвського замку, де 16 грудня відбудеться презентація книги "Летіла би’м на край світа..." для земляків за участю русинського хору імені О.Духновича "Стара співанка", вокального фольклорного ансамблю "Забавка" та дитячого колективу "Бабчина співаночка".

Під час прес-конференції директор видавництва "Карпати" Віктор Браславець нагадав: 27 квітня у прес-клубі було оголошено відкритий конкурс молодих літераторів регіону на кращу першу книгу у кількох номінаціях (поезія, проза, драматургія, краєзнавство, культурологія). Як тоді зазначалося, провідною метою літературного конкурсу є передусім підтримка молодих талантів, пошук і відкриття нових імен, залучення до активного і видавничого процесу обдарованої молоді, якій сьогодні важко (а частіше просто неможливо) видати першу книгу. Переможець конкурсу якраз і мав стати автором книги, виданої за рахунок видавництва і спонсорів.

Віктор Браславець повідомив, що рукописи надійшли не тільки із міст і сіл Закарпаття, але й інших міст України, від Львова до Кіровограда. На думку фахівців, практично в кожному надісланому творчому доробку є твори, варті того, аби бути опублікованими, а ось до окремих збірок, на жаль, вони поки що "не дотягують".

Тому експерти одностайно рекомендували видавництву повернутися до традицій видавництва «Карпати» і відродити підготовку колективних збірників-альманахів, які у 70-80 роках минулого століття дали путівку в літературне життя багатьом нині знаним письменникам, художникам, фольклористам, літературознавцям (найпомітніші постаті – Дмитро Кремінь, Василь Густі, Христина Керита, Надія Панчук та десятки інших). Саме над цим нині і працюють видавці. А ось твори яких учасників конкурсу увійдуть до нового альманаху, видавці готові оголосити під час проведення "Книжкового Миколая".

27 листопада 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
20:28
/ 9
Дмитро Кешеля презентує у Мукачеві свій новий роман "Доживемо до зеленої травички"
» Всі новини