АКТУАЛЬНИЙ КОМЕНТАР. Зима не за горами: Відпочиньте у Карпатах!

Один з найбільших розділів виданого путівника "Закарпаття туристичне" присвячений зимовому відпочинку в горах. І це зрозуміло: Закарпаття - найперспективніший регіон для розвитку гірськолижного туризму в Україні. Сприятливий клімат, наявність різних за висотою і рельєфом гірських вершин - значна підмога у розвитку відповідних курортів.

Віктор Балога, Віктор Ющенко та Юрій Костенко
Віктор Балога, Віктор Ющенко та Юрій Костенко
Гори займають дві третини території Закарпатської області, і майже скрізь є гірськолижні бази, які можуть задовольнити потреби найвибагливіших шанувальників зимових видів спорту.

— Зимовий відпочинок у горах набуває все більшої популярності, розповідає кореспонденту УКРІНФОРМу начальник управління з питань європейської інтеграції, туризму і курортів облдержадміністрації Олександр Марченко. Особливим попитом користуються путівки на період новорічно-різдвяних свят. Їх розкуповують заздалегідь, за кілька місяців до січня. Покататися на лижах, подихати свіжим гірським повітрям, набратися незабутніх вражень до нас приїжджають гості чи не з усієї України, навіть з-за кордону. Правду кажуть: кращими від гір можуть бути тільки гори!

До послуг гостей Закарпаття - 299 санаторно-курортних, туристично-рекреаційних та готельних закладів, у яких одночасно можна розмістити 21 тисячу чоловік. Чимало з них розраховані на зимовий відпочинок, зокрема 69 гірськолижних витягів. Придбано і 20 ратраків, які використовуються для вирівнювання снігового покриву трас. Функціонують у нас і 44 прокатні пункти гірськолижного спорядження.

Одним з найпопулярніших місць зимового відпочинку, продовжує Олександр Марченко, вважається село Пилипець Міжгірського району, де діють кілька турбаз і витягів. До послуг гірськолижників - і спортивно-оздоровчий комплекс "Синяк" /Мукачівський район/, гірсько-лижний комплекс "Форель" /Воловецький район/, туристичний комплекс "Драгобрат" /Рахівський район/, гірськолижна база "Красія" /Великоберезнянський район/. Бугельні і крісельні витяги діють також на горах Лопош, Пішконя, Стрижень та інших.

Бувають періоди, коли спеціалізовані зимові туристичні заклади перевантажені, тоді на виручку приходить так званий "зелений" /сільський/ туризм. Це - специфічний відпочинок у сільській місцевості, в приватному секторі.Проживання, харчування й обслуговування туристів забезпечує сільська родина. Особливим попитом цей вид відпочинку користується у жителів великих промислових центрів, які, вирвавшись з міської суєти, шуму і загазованості, хочуть просто розслабитися в сільській тиші, насолодитися чарівною гірською природою, посмакувати натуральними і поживними стравами.

Звісно, гостей охоче приймають і сільські газди з тих населених пунктів, на околицях яких діють лижні спуски. Маючи можливість кататися, туристи разом з тим знайомляться з побутом верховинців, їхніми кухнею, традиціями і звичаями. Та й ціни на послуги селян досить помірні. Спілки сільського туризму діють вже у всіх районах нашого краю, та особливо активно - у Рахівському, Ужгородському, Міжгірському, Воловецькому та деяких інших районах.

Триває робота щодо розирення бази зимового відпочинку в гірському краї. Реалізуються кілька інвестиційних проектів, нарощуються потужності вже діючих туристичних об'єктів. Так, поблизу санаторію "Синяк" передбачено будівництво чотирьох канатно-бугельних, 11 крісельних гірськолижних витягів та ряду об'єктів туристичного призначення. На сесіях міської та сільських рад Перечинського району прийнято рішення щодо відведення й резервування земель оздоровчого призначення і встановлення меж охоронних зон, виготовляється картографічний матеріал. В Ужгородському районі розроблена схематична карта розміщення резервних інвестиційно привабливих територій для будівництва туристичних об'єктів. У Хустському районі затверджено генеральний план забудови курортної зони державного значення в селі Шаян.

Передбачені й нові об'єкти зимового туризму, підкреслює Олександр Марченко. Ось окремі з них: оздоровчий комплекс на сто місць з канатно-буксирувальною дорогою в райцентрі Міжгір'я; реконструкція бази відпочинку та спорудження канатного витягу на Синевирському перевалі; будівництво гірськолижного комплексу в с.Вишка Великоберезнянського району; зведення канатно-буксирувальної дороги у с.Подобовець Міжгірського району; реконструкція спортивно-оздоровчої бази "Щербин" та гірськолижного витягу /ПП "Кирлик"/ у Великоберезнянському районі, інших "зимових" об'єктів.

Ці та інші роботи, нагадав Олександр Марченко, передбачені Програмою розвитку туризму та рекреації в Закарпатській області на 2002-2010 роки. Нещодавно на сесії обласної ради вирішено внести у цей документ деякі зміни, пов'язані з підготовкою до чемпіонату Європи з футболу. Вони будуть затверджені на одній з наступних сесій. Адже питання розвитку туризму назване серед пріоритетних напрямків діяльності обласної влади.

Звісно, для збільшення потоку відпочиваючих у зимові Карпати проводимо активну пропаганду туристично-рекреаційного потенціалу нашої області. Крім уже згаданого путівника "Закарпаття туристичне", в останні роки вийшли також однойменний довідник /українською та англійською мовами/, буклет "Закарпаття - європейський регіон", каталог "Закарпатські села запрошують на відпочинок". Виготовлено два показові стенди -"Гірськолижні курорти Закарпаття" та "Закарпаття запрошує на зимовий відпочинок". Створено офіційний веб-портал про туристично-рекреаційні можливолсті краю.

У вересні ц.р. в Ужгороді відбулася міжнародна виставка-ярмарок "Турєвроцентр Закарпаття 2007", яка визнана однією з кращих туристичних виставок України. Задля створення позитивного туристичного іміджу Закарпаттю і популяризації наших можливостей ми брали участь і в спеціалізованих виставках у Москві, Києві, Мінську, Одесі. Інвестиційні пропозиції області, у тому числі й у галузі туризму та рекреації, розглядалися на засіданні міжнародного "Трейд-клубу" в Ужгороді з участю представників із 20 країн /червень ц.р./. В області діє і ряд туристично-інформаційних центрів - у Рахові, Мукачеві, Берегові, Ужгороді, де можна отримати будь-яку інформацію про туризм на Закарпатті. Незабаром такі ж центри плануємо відкрити і в містах Хуст, Виноградів і Тячів.

Словом, сказав на завершення Олександр Марченко, Карпати чудові будь-якої пори. Ваблять вони і зимовою красою, лижними прогулянками і швидкісними спусками. Сніг подекуди лежить тут до кінця квітня. Отже, період гірськолижного відпочинку досить тривалий. Сподіваємось, що цієї зими не повториться безсніжна ситуація попереднього сезону. Втім, і при дефіциті снігу закарпатці вміють розважити гостей, яких, до того ж, зачарують мальовнича природа, цілющі мінеральні джерела, колоритна етнографія горян, смачні закарпатські вина і страви... Отже, приїжджайте на Закарпаття! Тут вас ждуть, тут завжди вам раді!

Ярослав Ядловський, УКРІНФОРМ
27 листопада 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини