В Ужгороді засідала комісія істориків України та Словаччини

У п’ятницю, 1 липня, в Ужгороді розпочала роботу Міжнародна конференція «Україна і Словаччина на початку Другої світової війни: міфи, реалії, пам'ять», організована Інститутом історії України Національної академії наук України, Ужгородським національним університетом, Національною спілкою краєзнавців України та Комісією істориків України і Словаччини.

В Ужгороді засідала комісія істориків України та Словаччини

У її роботі беруть участь науковці-історики з Києва, Ужгорода, Братислави та Пряшева.

Відкриваючи наукове зібрання член-кореспондент НАН України Степан Віднянський загострив увагу присутніх на особливій актуальності даної теми в сьогоднішніх умовах, коли Україна потерпає від військової агресії свого східного сусіда.

«У наш непростий час Словаччина є для України не лише добрим сусідом, з яким у нас ніколи не було жодних конфліктів, жодних трагічних сторінок, але й надійним прагматичним партнером, який забезпечує нам левову частку надходжень газу, що дає нам змогу вибудовувати власну енергетичну незалежність», - зауважила проректор УжНУ, доктор політичних наук Мирослава Лендьел.

У вітальному слові Генеральний консул Словаччини в Ужгороді Янка Буріанова наголосила, що її країна кровно зацікавлена мати на своїх східних рубежах великого, успішного, сильного і стабільного сусіда, котрий би здійснював свій успішний розвиток у складі об’єднаної Європи, як це свого часу успішно зробила Словаччина.

Про важливість аргументованого, не заполітизованого і не заангажованого погляду на маловідомі сторінки нашої спільної історії, що опираються як на нові архівні матеріали, так і на спогади безпосередніх учасників тих подій, а надто сьогодні, коли наша держава дає відсіч російській агресії на сході України, промовляли декан історичного факультету УжНУ доцент Володимир Фенич, заступник директора Інституту історії України НАНУ, член-кореспондент НАН України Геннадій Боряк, провідний науковий співробітник Інституту суспільних наук Словацької академії наук, співголова  Комісії істориків України і Словаччини Мар’ян Гайдош.

Завідувач кафедри Київського національного економічного університету ім. В.Гетьмана, багатолітній дослідник історії Закарпаття професор Станіслав Аржевітін наголосив, що настав час, коли на історію Другої світової війни слід дивитися через українську призму, з врахуванням тих подій, які передували її офіційному початку і буде переконувати наукове товариство дійти згоди у тім, що Друга світова війна на етнічних українських землях розпочалася саме на теренах Срібної землі.

З доповідями на конференції у перший день її роботи виступили українські та словацькі науковці -  член-кореспонденти НАН України С. Віднянський і Г.Боряк, доценти Станіслав Конєчни, Мар’ян Гайдош, І.Ліхтей, І.Шніцер, Любиця Гарбульова, професори О.Лисенко, Мирослав Даніш, С. Аржевітін, Р.Офіцинський, доценти І.Боровець, М.Делеган, В.Грицюк, старший науковий співробітник Т.Пастушенко. Мова йшла про суспільно-політичну ситуацію у Європі та на Закарпатті перед Другою світовою війною, тогочасну центральноєвропейську кризу, дипломатичний дискурс радянсько-словацьких стосунків, місце і роль Підкарпатської Русі в історії Чехословаччини, новий документальний погляд на історію Карпатської України, український чинник Другої світової війни, а також було представлено спогади мешканців Закарпаття про початок Другої світової на матеріалах інтерв’ю з Центру усної історії КНУ ім. Т.Шевченка.

У суботу, 2 липня, науковці двох країн обговорюватимуть актуальні проблеми і нові міфи в сучасній українській і словацькій історіографії та зосередяться на перспективах розвитку міжнародного співробітництва.

Василь Ільницький, "День"

02 липня 2016р.

Теги: Словаччина, міфи, історіографія

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини