Закарпатську СЕС обшукують в рамках "хабарного" затримання головного санітарного лікаря України

У Держаній санітарно-епідеміологічній службі Закарпатської області сьогодні проводився обшук. Приміщення санепідемстанції було закрите, в нього нікого не впускали.

Святослав Протас
Святослав Протас

Як з'ясувалося, обшук проводився НАБУ і поліцією в рамках затримання на хабарі головного санітарного лікаря України Святослава Протаса, про яке на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук повідомив очільник МВС Арсен Аваков.

"Тільки що, в робочому кабінеті, затриманий Головний санітарний лікар України Святослав Протас з начальником департаменту Санітарної служби України Чепурним", - написав він.

"Одночасно по всій країні, проводяться обшуки, допитуються 19 головних санітарних лікарів областей, частина з яких також будуть затримані", - додав Аваков.

За словами А.Авакова, група чиновників, на чолі з Протасом, "розробила і впровадила злочинну схему по розкраданню великої суми бюджетних коштів".

"На переведенні в готівку та отриманні першого ж траншу викрадених коштів (400 000 грн), учасники афери були затримані", - написав він.

А.Аваков зазначив, що операція проводилася і розроблялася спільно Нацполіціею і НАБУ. За його словами "за час спостереження задокументовано 11 фактів вимагання та отримання Протасом від підлеглих хабарів".

Керівник Держсанепідслужби Святослав Протас під виглядом виділення премій до Дня медичного працівника намагався заволодіти бюджетними коштами.

Про це йдеться у повідомленні НАБУ у четвер.

"Виявлено корупційну схему керівництва Державної санітарно-епідеміологічної служби, метою якої було заволодіння бюджетними грошовими коштами під виглядом виділення премій до Дня медичного працівника України", - сказано у повідомленні.

"Відповідно до вказаної схеми, керівник Держсанепідслужби України надав злочинну вказівку ряду директорів відповідних державних обласних установ, згідно із якою останнім та їх заступникам буде виплачено премію до Дня медичного працівника у розмірі двох місячних посадових окладів, один з яких вказані особи можуть залишити собі, а інший повинні передати йому", - повідомили у відомстві.

Водночас, у НАБУ повідомили, що 30 червня, детективами проведено 44 обшуки у 20 областях України, за результатами яких затримано двох керівників центрального апарату Державної санітарно-епідеміологічної служби України, які були організаторами злочинної схеми.

"Також вирішується питання про затримання ряду керівників обласних установ, котрі брали у ній участь", - сказано у повідомленні.

У відомстві заявили, що кримінальне провадження було розпочате детективами Бюро за ознаками правопорушення "Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем".

Судячи з того, що обшук здійснюється і в Закарпатській СЕС, її нинішній керівник входить в число тих 19 очільників облСЕС, котрі пішли на корупційну змову зі Святославом Протасом.

Відповідно до графіка чергувань на квітень, розміщеного на офіційному сайті Закарпатської облСЕС, в. о начальника  Головного управління Держсанепідслужби у Закарпатській області є Літовченко Тетяна Василівна. З 20 головних лікарів відмовився від участі в кримінальній схемі тільки 1.

30 червня 2016р.

Теги: СЕС, хабар, обшук

Коментарі

до правоохоронців 2016-07-01 / 14:06:14
просимо розслідувати як Майданський голова Міжгірського району Маркович Олександр формально оформив дочку секретарки Бурду Люду на посаду сторожа сільської ради та завгоспом у Майданський садик. Бурда Люда жила в Ужгороді а гроші получала в 2014 та 2015 році у сільській раді..Стаж записаний у трудову книжку. А гроші вкрали з бюджету.

Степан Крук - пенсіонеру 2016-07-01 / 11:06:00
Це не той випадок,про який всі ЗМІ України повинні "бубніти", а міністр МВД коментувати в "ящику". Ось заголовок публікації на УНІАН: "Розоблачена масштабная корупционная схема в СЭС Украины". А що насправді відбулося? Головний санітарний лікар України видав наказ про преміювання керівників СЄС в областях і попросив за це відкат. Зауважу, преміювання проводилося на підставі закону з незначним порушенням фінансової дисципліни. Тому, аж ніяк не можно говорити про "маштабні корупційні схеми", тим паче коли ціна питання 15 тисяч доларів. "Справу санітарів" правоохоронці поставили в один ряд із "справою діамантових прокурорів" та розслідування справи з мільярдами захованими в тунелі. А це вже смішно...

пенсіонер 2016-07-01 / 07:36:43
А 15 тис. доларів то не гроші ?? При СРСР це хабар в особливо великому розмірі - ч.3 ст 168 КК - смертна кара.

Степан Крук 2016-06-30 / 22:47:07
Херня, панове! Ця "Справа санітарів по силі децибел перевершує сталінську "Справу лікарів". Мишиної возні багато,а толку - кіт наплакав. Йдеться всього про 15тисяч долларів, котрі планували розділити на 20 "мафіозі". Резонансу нуль, а воні багато! Клоуни!

НОВИНИ: Кримінал

18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 1
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
» Всі новини