На фінансування програми поводження із побутовими відходами на Закарпатті виділять 5 млрд грн

Для вирішення проблем у сфері поводження з побутовими відходами краю передбачається використати передові європейські технології.

На фінансування програми поводження із побутовими відходами на Закарпатті виділять 5 млрд грн

Про це йдеться у Програмі поводження з твердими побутовими відходами у Закарпатській області на 2016-2020 роки, яку депутати облради затвердили на другому пленарному засіданні третьої сесії облради.

Адже на Закарпатті серйозне занепокоєння останні десятиріччя викликають проблеми, пов’язані з охороною довкілля та здоров’ям населення, однією з причин яких є низький рівень утилізації та переробки побутових відходів. Тверді побутові відходи чи то ТПВ утворюються у процесі життєдіяльності людини, а це харчові відходи, макулатура, скло, метали, полімерні матеріали тощо і накопичуються у жилих будинках та прибудинкових територіях, закладах соціально-культурного побуту, громадських, навчальних, лікувальних, торговельних та інших закладах. Особливістю ТПВ є те, що вони є змішаними, тобто сумішшю компонентів.

Змішування ТПВ відбувається на стадії їх утворення, зберігання, перевезення та захоронення. Це призводить до утворення шкідливих хімічних сполук, що забруднюють навколишнє середовище.

Розрив між прогресуючим накопиченням відходів і заходами, спрямованими на запобігання їх утворенню, розширення утилізації, знешкодження та видалення, загрожує не тільки поглибленням екологічної кризи, а й загостренням соціальної ситуації в цілому. Звідси – необхідність подальшого удосконалення та розвитку з врахуванням вітчизняного та світового досвіду всієї правової, нормативно-методичної та техніко-економічної системи поводження з відходами. 

Ситуація, що склалася в Закарпатській області стосовно розміщення місць концентрації побутових відходів, їх збору, сортування, утилізації та подальшого використання як вторинної сировини, підтверджує існування глобальної проблеми, яка впливає на екологічний та соціальний стан регіону.

За останні роки в області спостерігається тенденція зростання обсягів утворення відходів. Побутові відходи захоронюються на відкритих полігонах (звалищах). Переважна їх більшість працює в режимі перевантаження, тобто з порушенням проектних показників щодо обсягів накопичення відходів.

Це призводить, з одного боку, до втрати значних обсягів вторинної сировини, а з іншого – створює екологічно небезпечні умови в районах розташування цих звалищ. Майже всі полігони потребують невідкладної санації та рекультивації. Через відсутність належного контролю утворюються несанкціоновані звалища побутових відходів на території області. Їх кількість сягає на порядок більше ніж санкціонованих, що призводить до антисанітарного стану довкілля в області, зменшення її рекреаційного потенціалу. Існуючу проблему з побутовими відходами необхідно вирішувати з урахуванням досвіду інших держав у цій сфері, враховуючи при цьому забезпечення екологічної безпеки, а також маючи на увазі, що відходи - це по суті дешеві вторинні ресурси.

Для вирішення зазначеної проблеми передбачається використати передові європейські технології, які зараз практикуються в країнах Європейського Союзу.
Проблеми у сфері поводження з побутовими відходами потребують невідкладного вирішення за умови фінансування заходів на місцевому та державному рівнях, залучення інвестиційних ресурсів. 

Реалізація заходів Програми передбачає зниження екологічної та соціальної напруги в області, відновлення рекреаційного потенціалу області.

Метою прийняття Програми є вирішення екологічних, санітарних, економічних та соціальних проблем в Закарпатській області.

Серед основних заходів Програми - будівництво полігонів для утилізації та переробки  відходів; налагодження схем збору відходів  від населення, підприємств та організацій;  запровадження системи роздільного збору твердих побутових відходів (ТПВ) за фракціями: скло, папір, пластик, тощо.

Фінансове забезпечення планується через отримання коштів за комунальні послуги від споживачів (збір та вивезення ТПВ), продажу відходів, як вторинної сировини, кошти бюджетів всіх рівнів та інших джерел, що не суперечать чинному законодавству України.

Орієнтовний обсяг фінансування Програми складає 5 млрд гривень, повідомили Закарпаття онлайн у прес-службі Закарпатської облради.

30 червня 2016р.

Теги: відходи, програма, фінансування

НОВИНИ: Соціо

11:33
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини