Сергій Федака про річницю нападу Німеччини на СРСР: "Дежа-вю: ніби і не минуло 75 років…"

Днями виповнюється 75 років від початку німецько-радянської війни, яка стала основною складовою Другої світової, її головним фронтом, котрий і вирішив результат глобального протистояння.

Сергій Федака про річницю нападу Німеччини на СРСР: "Дежа-вю: ніби і не минуло 75 років…"

Для України та війна тривала понад три роки – від 22 червня 1941 р. до середини листопада 1944 р., коли завершилися бої за Чоп. Потім ще близько десятиліття тлів конфлікт на Західній Україні.

Як показали події останніх десятиліть, результат 1945 р. був далеко не кінцевим, а все ж він визначив новий світовий порядок на добрих 45 років. По суті, та війна не закінчилася миром, а одразу переросла у холодну війну (зараз би сказали - гібридну) між нещодавніми союзниками поневолі.

Тож ХХ століття було одним суцільним протистоянням, яке тяглося від його початку до самого завершення, де більш криваві фази чергувалися із менш кривавими. Події 1941-1945 р. були піком цієї епохальної катастрофи. При цьому упродовж ХХ ст. Україна двічі ставала епіцентром світових війн. На початку ХХІ ст. вона знову у центрі глобального конфлікту через своє розташування між західною і євразійською цивілізаціями. Україна, власне, є коридором зі сходу на захід, через який двом геополітичним утворенням найбільш зручно діставати одне одного.

Перша світова завершилася для України проголошенням власної державності, яку не вдалося відстояти. Друга світова призвела до суттєвого збільшення території, відновлення республіканського МЗС, вступу до ООН. Холодна війна забезпечила відновлення суверенітету і незалежності. Зараз триває чергова фаза того самого конфлікту, який або надасть повнокровного характеру українській державності, або ж призведе до її чергового краху.

Упродовж обох світових війн західні демократії відверто не знали, що їм чинити з Україною, як реагувати на її появу й існування. Обидва рази Захід обрав варіант із поверненням України у лоно «русского мира”. Цього разу ситуація принципово інша, хоча рецидиви старих підходів (злити нас) вряди-годи даються взнаки і нині. Ясно, що без втручання Заходу нічого не завершиться, оскільки нинішня війна має характер не сусідського конфлікту, а глобального, цивілізаційного. Вона ведеться за те, чи приросте західна цивілізація Україною, чи ми залишимося у сфері впливу Кремля.

Західний політикум робить ставку на розвиток демократії – у цьому його сила, але і слабкість теж. Російський ставить на авторитаризм із перспективою тоталітаризму (де-факто там давно відновлено монархію, не виключено, що це станеться і де-юре). Знову ж таки – у цьому сила, але і слабкість. Два шляхи розвитку несумісні між собою. Україна довго намагалася балансувати між цими протилежностями, але врешті-решт мусила зробити вибір – десь навіть поза власною волею.

Багато зараз залежить від президентських виборів у США – країни, яка найбільше виграла від обох світових, а тим більше від холодної війни. Її благополуччя оплачене в тому числі і українцями. Інша справа, що американці звикли перекладати європейські проблеми на плечі самих європейців, але ЄС нині роздирається внутрішніми суперечностями і навряд чи готовий до чіткої реакції.

Росія зараз перебуває на роздоріжжі. Схоже, що навколо В.Путіна борються різні групи впливу, тому його політика максимально хаотична і не прогнозована. Нафтогазовому лоббі (і загалом бізнесові) вигідне завершення війни, силовики – категорично проти. Ідеологи – теж за продовження. Для широких російських мас це все – як фільм жахів для підлітків, допоки воно не торкнулося кожного персонально, як то було під час війни 1941-1945 р. У результаті по всій лінії зіткнення відновилися дуелі, єдине призначення яких – просто забезпечувати інформаційні приводи для ЗМІ. Ситуацію поставлено на тривалу паузу на цілком невизначений час. Росія завжди сприймала Україну як державу з обмеженим суверенітетом, тому наша спроба іти власним шляхом розцінюється як зрада з усіма подальшими наслідками.

Натомість Крим нічого не виграв від нинішнього конфлікту – тільки втратив. Донбас – так само. Під час Другої світової Крим був під окупацією два з половиною роки, Донеччина – менше двох, Луганщина – півроку. Зараз ситуація стає більш в’язкою у часі. І все ж таки, 2017 рік обіцяє бути для Росії кризовим, соціальні і культурні програми згортаються, імпортозаміщення провалилося, внутрішні проблеми загострюються. Час все-таки грає не на Кремль. Росія упродовж чверті століття еволюціонувала від повноцінної економіки до єдиної галузі – експорту вуглеводнів. Тому стала максимально вразливою, хоча на якийсь рік її потуги все ще вистачатиме.

Сергій Федака

19 червня 2016р.

Теги: Німеччина, СРСР, війна

Коментарі

Останньому думаючому 2016-06-22 / 19:46:35
Держави иснують з ризними мовами и ризними етносами, якщо вони хочуть бути державами. Пийте каву з молоком - набагато розумнише, здоровише и смачнише.

думаючий 2016-06-20 / 19:31:37
Все залежить від критичної маси українців. Чи хочуть вони мати державність,а чи згідні бути тільки складовими в складі Росії та західних держав-сусідів? Досить щоб хоч якась територія нинішньої України залишилася незалежною державою українців і процестане незворотним - украї\на не відбудеться. Держава не залежить ні від велирчини території, ні від кількості населення,а залежить тільки від самосвідомості етносу, що називає себе українцями і готовий за свою незалежність погинути до останньої людини.

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 18
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини