Архівіст – володар "Золотого Гербового Хреста" (ФОТО)

140 років тому, в березні 1876 року, архіваріусом Ужанського жупного управління був призначений Імре Полані, який з 1862 року працював в зазначеній адміністративній установі нотаріальним радником. І. Полані – єдиний в історії архівної справи історичного Закарпаття архівіст, котрий безперервно займався цією важливою соціально і духовно значимою ділянкою роботи впродовж 30 років – до 1906 року.

Архівіст – володар "Золотого Гербового Хреста" (ФОТО)

Народився майбутній один з найбільш титулованих в історії архівістики Срібної Землі працівник в 1828 році у заможній сімʻї в м. Мукачеві. Навчався в м. Буді, древній столиці Угорщини, найстарішій частині нинішнього Будапешта, що розташована на правому березі Дунаю.

Після навчання, у 1850 році, поступив на службу в Земплинське жупне управління, звідки й перейшов в Ужанську жупу на нове місце роботи. Імре Полані став гідним спадкоємцем свого попередника-архівіста й архівознавця Яноша Горвата. Важливим результатом діяльності Я. Горвата, зокрема, стало створення необхідних умов для зберігання документів. Для цього архіву було передано спеціальне приміщення та обладнання. Високо цінуючи його роботу, в 1861-1863 роках керівництвом жупи Яношу Горвату було виплачено, крім зарплати, гонорар у розмірі 3 000 флоринів. Захоплювався також науково-дослідницькою роботою, результатом якої стало написання монографії про Ужанську жупу загальним обсягом 30 зошитів. В 1872 році тексти трьох зошитів були опубліковані, а інші залишилися в рукописному варіанті.  

Прийнявши значне за обсягом документальне господарство, Імре Полані провів кваліфіковану роботу з подальшої систематизації, удосконалення обліку та відповідного фондування письмових першоджерел адміністративно-територіальної одиниці. Він забезпечив добре зберігання історичних носіїв інформації та їх використання. Безсумнівно, тодішні обсяги  документообігу, створюваного рукописно кабінетними чиновниками, не рівня нинішній безперервній та різноплановій лавині численних носіїв інформації щодо багатогранної діяльності в усіх сферах суспільного буття. Але й опрацьовувати рукописні документи було незрівнянно складніше, ніж друковані в нинішніх умовах. 

За багаторічну висококваліфіковану і ефективну роботу на ниві архівної справи в Ужанському жупному управлінні у віці 76 років, 20 березня 1904 року, авторитетний і поважний архівіст був удостоєний однієї з найвищих урядових нагород  - “Koronás Arany Ěrdemkereszt» - «Золотий Гербовий Хрест». Це також єдиний випадок в історії архівної справи Закарпаття, коли високопрофесійну і самовіддану багаторічну працю архівіста було так високо оцінено державними чиновниками. І до нинішнього часу, за всіх режимів, жоден працівник архівної системи краю не удостоєний вищої, або подібної урядової нагороди. Правда, у 2010 році весь колектив Державного архіву Закарпатської області, з нашої ініціативи, за вагомий внесок у забезпечення реалізації державної політики у сфері архівної справи незалежної України, багаторічну плідну дальність із збереження національної істерико-культурної спадщини та високу професійну майстерність, удостоєний Почесної грамоти Кабінету Міністрів України. А дещо раніше, у радянський період (у 1970-ті роки), досвідчений архівіст Олександр Славік за вагомі особисті результати в роботі одержав високу нагороду - Грамоту Верховної Ради УРСР. Автор цих рядків у 2002 році за особистий вклад у розвиток архівної справи був удостоєний Почесної Грамоти Кабінету Міністрів України.

Естафету нелегкої і специфічної, непомітної і водночас необхідної роботи в жупному архіві Імре Полані передав своєму  учневі Іштвану Кенде в 1906 році на 78-у році життя. На жаль, документи про те, скільки ще прожив знаменитий архівіст, не збереглися. А наші звернення до Угорського державного архіву в Будапешті та регіонального Земплинського архіву у Словаччині позитивних результатів також  не дали.

Нинішньому поколінню архівістів, в умовах інформатизації і компʻютеризації, стрімкого наростання інформаційно-документального потоку, на наше переконання, необхідно рівнятися у своїй повсякденній  роботі на добропорядних і законопослушних професіоналів зразка Імре Полані та примножувати їх добрі діяння на благо народу з метою збереження історичних першоджерел, першооснов правди та справедливості, духовного багатства народу.   

Додамо, що вперше в Україні про І. Полані нами було опубліковано статтю у першому випуску бібліографічного довідника (XIX ст. – 1930-ті рр.) «Українські архівісти», що вийшов у світ в Києві у 1999 році. Видання здійснили Головне архівне управління при Кабінеті Міністрів  України (нині – Державна архівна служба) спільно з Українським державним науково-дослідним інститутом архівної справи та документознавства, а також Інститутом української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського Національної академії наук  України. Згодом бібліографічний довідник був перевиданий.

                                                                   

Михайло Делеган, голова правління Закарпатської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, кандидат історичних наук, для Закарпаття онлайн     

12 червня 2016р.

Теги: архівіст

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 22
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини