З початку року у вогні загинули 50 мешканців Закарпаття

Вже традиційно з початком холодів оперативно-рятувальна служба Закарпаття звертає увагу населення на дотримання вимог пожежної безпеки, по-скільки в холодну пору року спостерігається збільшення кількості пожеж, загиблих та травмованих людей на них.

З початку року у вогні загинули 50 мешканців Закарпаття

Не дарма народна мудрість говорить: «На зиму сани ще з літа готують». У «пожежному розумінні» з цих слів випливає, що ще до початку опалювального сезону громадянам слід здійснити комплекс протипожежних заходів щодо роботи теплогенеруючих систем та забезпечити їх належне функціонування. Нерідко буває, що громадяни, аби зігріти власне помешкання, окрім використання засобів заводського виготовлення, вигадують «нові види» теплоджерел, використання яких призводить до виникнення пожеж, а в окремих випадках і з фатальними наслідками.

Цьому підтвердженням є пожежна статистика. Так тільки за десять місяців поточного року на території області виникло 725 пожеж, тільки прямі матеріальні втрати населення перевищили 3.8 млн. гривень. Найбільше пожеж (288 випадків) сталося через порушення, пов’язані з монтажем та експлуатацією електроустановок, 241 випадок – через необережне поводження з вогнем та 57 - через порушення правил експлуатації пічного опалення.

Та найбільшим лихом для суспільства є загибель людей. Станом на 19 листопада у вогні загинуло п’ятдесят людей, серед яких троє дітей. З початком опалювального періоду ситуація продовжує ускладнюватися. Лише за вісімнадцять листопадових днів жертвами вогню стало одинадцять закарпатців, серед яких двійко дітей.

Перший заступник начальника закарпатських рятувальників Володимир Бодак розповідає, що левова частка випадків із загибеллю людей у вогні виникає в житловому секторі й переважно у сільських населених пунктах області. Як правило винуватцями залишаються самі потерпілі, які чи то через свою надмірну безпечність, чи то через брак коштів порушують вимоги пожежної безпеки у власних домівках, що в свою чергу становить загрозу як для їхнього особистого життя, так і для людей, що їх оточують. Прикладом може слугувати випадок, який мав місце в селі Грушево Тячівського району. Внаслідок пожежі, яка була спровокована порушенням експлуатації пічного опалення, а саме через відсутність передтопочного листа, у вогні загинуло четверо чоловік, двоє з яких малолітні діти.

В головному управлінні МНС України в Закарпатській області вважають, що спинити криву зростання випадків із загибеллю та травмуванням людей у вогні може тільки свідоме ставлення населення до основних вимог пожежної безпеки, оскільки на відміну від об’єктів підприємництва, де за дотриманням протипожежного режиму окрім керівників нагляд здійснюють і працівники Державного пожежного нагляду, в приватному житловому секторі дана проблема може вирішуватися лише власником помешкання. Пожежники у свою чергу можуть впливати на покращення протипожежного стану приватних помешкань громадян через бесіди та використання засобів масової інформації, проведення спільної роботи з органами місцевого самоврядування шляхом навчання населення правилам пожежної безпеки за місцем проживання та залучення до проведення масово-роз’яснювальної роботи зацікавлених організацій таких як органи соціального захисту, релігійних конфесій та освітян.

Проте вся ця робота буде марною, якщо кожен господар не докладе максимум зусиль, щоб у його помешканні не сталося лиха та буде пам’ятати, що запорукою збереження життя та матеріальних цінностей є саме дотримання правил пожежної безпеки.

Вікторія Бокій, Центр пропаганди ГУ МНС України в Закарпатській області
22 листопада 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

17:31
На ужгородській об'їзній водійка Subaru вилетіла через бордюр на газон і збила дорожній знак
11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
10:45
У Кричові Буштинської громади донька, випадково проходячи повз, врятувала свою 77-річну матір з пожежі
» Всі новини