Закарпатський краєзнавець, літератор, поет та журналіст Василь Пагиря не перестає дивувати читачів добротною видавничою справою

Відомий краєзнавець, літератор, поет та журналіст Василь Пагиря не перестає дивувати читачів добротною видавничою справою. За останні роки бібліотеки області поповнилися десятками його книг на різноманітну проблематику. Це переважно краєзнавчі видання з історії міст і сіл Закарпаття, біографічні нариси, бібліографічні праці.

Про необхідність систематизації творчої спадщини окремих громадсько-культурних діячів нами вже багато говорилося на сторінках газет. Василь Пагиря виконує це завдання з відповідальністю перед нащадками. І ось нещодавно в Ужгороді вийшла його чергова книга, присвячена листуванню з закарпатцями за кордоном під назвою “Листування – шлях пошуку і знахідок”.

Серед листів знаходимо дописи до Федора Іванчова, Олени Рудловчак, Михайла Мольнара, Марії Гренджа-Донської, Василя Комана та інших. Тут же подано й чимало листів відомих громадсько-культурних діячів до Василя Пагирі. Наведене листування відображає 80-ті роки минулого століття та відображає невідомі риси літературного процесу. Читаючи листи Василя Пагирі до Олени Рудловчак (нині покійної) довідуємося про тісні літературні та наукові зв’язки письменника з діаспорою в Словаччині, про дослідження важливої проблеми в історії Угорщини – пошук могили поета Шандора Петефі, про відзначення важливих історичних подій. Слід відмітити, що співпраця Василя Пагирі з багатьма періодичними виданнями відбувалася в тому числі й завдяки вище названим особам, котрі активно допомагали колезі. До книги включені також публікації Василя Пагирі присвячені окремим пряшівським виданням та перелік статей опублікованих у журналах “Дукля”, “Дружно вперед”, народних календарях…

Книга стане в нагоді учням, студентам, вчителям та й усім, хто цікавиться історією рідного краю.

Наприкінці хочеться внести декілька уточнень, які не стосуються рецензованої книги. У газеті “Срібна Земля-Фест” від 18-24 жовтня 2007 р. була опублікована наша стаття, присвячена праці Івана Мільчевича “Домбоківський монастир”. Дану рецензію раніше розмістила газета “Трибуна” під назвою “Перша книга з серії “Монастирі Закарпаття – обереги духовності краю” (28 вересня 2007 р.). У зв’язку з тим, що газета “Срібна Земля-Фест” без нашої згоди змінила заголовок публікації, який не відповідав змісту статті, відбулася зміна акцентів, порушення авторського права, етичних норм та спотворення авторської думки. Подібні дії редакції призвели до неадекватної оцінки публікації серед громадськості, що негативно відбилося на іміджу автора книги та рецензента. У зв’язку з цим, вважаємо за потрібне висловити свої вибачення автору книги “Домбоківський монастир” та застерегти колег від подібних випадковостей.

Юрій Данилець, Ужгород.нет.уа
22 листопада 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини