У німецькому Гамбурґу спалять 260 тон пестицидів із Закарпаття

20 листопада на Закарпатті розпочато процес вивезення непридатних, заборонених до використання хімічних засобів захисту рослин.

Закарпаття очищається від шкідливої хімії
Закарпаття очищається від шкідливої хімії
В процесі діяльності сільськогосподарських підприємств ще з часів СРСР лише на території Закарпаття накопичилися сотні тонн заборонених, непридатних до використання та невизначених хімічних засобів захисту рослин (ХЗЗР). За результатами інвентаризації станом на 17.05.07 на Закарпатті обліковано 354,022 тонни цих речовин (ХЗЗР), а на території ВАТ "Хустський агрокомплекс" 154 тонни забрудненого пестицидами ґрунту.
За період 2003-2004 років на території області було розпочато роботи по їх контейнеризації. Тоді 44,646 тонн ХЗЗР було контейнеризовано в 41 контейнер. Виготовлення контейнерів та проведення робіт з контейнеризації проводилось за рахунок фінансування з Державного фонду ОНПС (200,0 тис. грн.). Однак, як показала дійсність, контейнери не гарантують безпечного зберігання, вони руйнуються. Тож утилізація заборонених до застосування хімічних речовин на спеціалізованому підприємстві є єдиним правильним шляхом.
Питання подальшого поводження з цим видом відходів неодноразово розглядалось на нарадах та засіданнях комісій облдержадміністрації та було винесено на розгляд розширеного спільного засідання колегій Мінприроди України та Закарпатської ОДА 22 вересня 2006 року.
На виконання рішення колегій на території області було організовано виконання робіт із знешкодження невідомих, непридатних та заборонених до використання хімічних засобів захисту рослин (ХЗЗР) за рахунок коштів Державного фонду охорони навколишнього природного середовища в сумі 450,00 тис гривень. За межі області з території Великоберезнянського району було вивезено на знешкодження 33,3 тонни ХЗЗР. Крім того, за рахунок коштів районного фонду охорони навколишнього природного середовища з двох господарств на території Ужгородського району вивезено на утилізацію 14,493 тонни вищезгаданих ХЗЗР.
Цього року між Мінприроди України та ТОВ «Науково-виробниче товариство «Динаміка» (м. Запоріжжя) на підставі результатів відкритих торгів заключний договір про закупівлю послуг від 21.08.07 № 99 «Проведення робіт із забезпечення екологічно безпечного збирання, перевезення, зберігання, оброблення та знешкодження непридатних або заборонених до використання хімічних засобів захисту рослин, в тому числі з підготовки та вивезення їх за межі України». За підсумками проведеного тендеру утилізацію (спалювання) цих ХЗЗР проводитиме німецька фірма “AVG” (Abfail-Verwertungs-Geselschaft mbH) м. Гамбурґ. Для виконання зазначених робіт з Державного фонду охорони навколишнього природного середовища виділено 16,5 млн. грн. Відповідно до умов цього договору загальний обсяг відходів, що підлягає знешкодженню становить 1000 тонн, в тому числі на території Закарпатської області – 260 тонн, Одеської області – 283 тонни, Хмельницької області – 410 тонн, Чернівецької області – 47 тонн.
Наказом Мінприроди України від 29 вересня 2007 року №502 створено відповідну комісію з приймання робіт за договором від 21.08.07 №99, до складу якої включено і начальника державної екологічної інспекції в Закарпатській області М.М. Садоху.
Вивезення непридатних або заборонених до використання хімічних засобів захисту рослин розпочато з нашої області 20 листопада 2007 року. Товариством з обмеженою відповідальністю “НВТ ”Динаміка” зі складу в с. Тересва Тячівського району в автофургони завантажено першу партію хімічних відходів та відправлено з України до Німеччини транзитом через Польщу.
Впродовж всього процесу державна екологічна інспекція в Закарпатській області здійснюватиме контроль виконання умов договору в частині проведення робіт по збиранню, належному зберіганню у спеціально відведених місцях, пакуванню (затарюванню) відходів, здійсненням повного очищення територій та приміщень, на яких проводились роботи, перевезенням вантажів по території області, а також в межах своєї компетенції проводитиме митне оформлення відходів.
Відвантаження відходів проходить під керівництвом технічного директора ТОВ «Науково-виробниче товариство «Динаміка» Олександра Журавського, представника німецької фірми “AVG” (Abfail-Verwertungs-Geselschaft mbH) Арвідаса Кветкаускаса.
Товариством з обмеженою відповідальністю “НВТ ”Динаміка” зі складу в с. Тересва Тячівського району в автофургон завантажено 17,5 тонн хімічних відходів. Наразі вантаж проходить митне оформлення. Сьогодні, 21.11.07 р. завантажується другий автофургон.
Вантаж слідуватиме з України через митний пункт пропуску Ягодин до Польщі, а відтак до м. Гамбурґ, Німеччина.
Державна екологічна інспекція в Закарпатській області
21 листопада 2007р.

Теги:

Коментарі

сорри 2007-11-22 / 14:27:00
Для туристичного іміджу Закарпаття це надзвичайно важливо. Та й для наших людей, що жили поряд з цією хімією і травилися нею, це добре.

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

17:31
На ужгородській об'їзній водійка Subaru вилетіла через бордюр на газон і збила дорожній знак
11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
10:45
У Кричові Буштинської громади донька, випадково проходячи повз, врятувала свою 77-річну матір з пожежі
» Всі новини