"Ніч музеїв" в Ужгороді пройшла з шаленим успіхом (ФОТО)

Суботнього надвечір’я 21 травня Замкова гора в Ужгороді, де розташовані два обласні музеї – Закарпатський краєзнавчий ім. Т.Легоцького та унікальний скансен, – була «окупована» тисячами містян та туристів. У «музейну ніч», котра стала продовженням Дня Європи, люди цілими родинами йшли «доторкнутися» до історії, оглянути оновлені та нововідкриті спеціально до свята експозиції, подивитися багату культурну програму.

"Ніч музеїв" в Ужгороді пройшла з шаленим успіхом (ФОТО)

При вході відвідувачів музею ім. Т.Легоцького зустрічали середньовічні лицарі з мечами та в обладунках, а мистецьке дійство у внутрішньому дворику розпочали розповідями про історію замку історичні персонажі – власник маєтку граф Міклош Берчені та його вродлива дружина Кристіна Чакі. У часи їхнього володінням Ужгородським замком тут відбувалися масштабні будівельні роботи і сьогоднішніх обрисів твердиня на Замковій горі, котра нині виконує місію історичного оберегу міста, набула саме тоді.

Поки відвідувачі музею знайомилися з численними тематичними виставками, танцювальний колектив Дому історичного танцю «Тартан» демонстрував присутнім середньовічні хореографічні композиції. Струнний колектив «Dolce Vita» дарував романтичну музику тієї пори, а танцювальний колектив Ужгородського коледжу культури і мистецтв – запальні танці. Завершилася «музейна ніч» виступом зі свічками молодіжного хору ужгородської парафії Усіх святих.

У розташованому поруч Закарпатському музеї народної архітектури та побуту свято розпочали з вечірньої служби у Шелестівській церкві, що на території музею. А на спеціальній сцені відбулися закарпатські «вечурки» – з автентичним фольклором виступили народні самодіяльні колективи краю.

Родзинкою ночі у Закарпатському художньому музеї ім. Й.Бокшая став концерт хору «Кантус» на заході сонця, а відвідувачі мали нагоду знайомитися з відкритою на цьому тижні виставкою робіт Адальберта Ерделі, присвяченою 125-річчю з дня народження митця.

«Давно практикована на європейських теренах «Ніч в музеї» в Ужгороді проводиться вдруге, – каже завідувач відділу Закарпатського краєзнавчого музею ім. Т.Легоцького Йосип Кобаль. – Основна наша мета – показати музейні скарби у цікавий і дещо незвичний спосіб. Родзинкою цього разу став показ унікальної пам’ятки письменства – оригіналу та факсимільної копії Королевського Євангеліє, яке ніколи ще не показували за час існування музею, а в залах природи було чутно нічні звуки навколишнього світу».

Непідробний інтерес відвідувачів, яких учорашньої ночі на територіях музеїв було на диво багато, засвідчує, що попри війну й усі сьогоднішні негаразди в Україні є потужний інтерес до власної історії та культури, передовсім у покоління 20-40 річних її громадян, які справді масово йшли у музеї зі своїми маленькими дітьми. Це означає, що історичний код нації матиме добре продовження.

 

Оксана Дудаш, "День". Фото прес-служби Ужгородської міськради і управління культури Закарпатської ОДА

22 травня 2016р.

Теги: Ніч музеїв, музей

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини