В Ужгороді обговорили виклики та можливості для міста в умовах децентралізації

18 травня в Ужгороді відбувся Форум на тему «Децентралізація: виклики та можливості для міста Ужгорода», на якому обговорювали вплив реформи децентралізації на міське самоврядування та кожного ужгородця зокрема.

В Ужгороді обговорили виклики та можливості для міста в умовах децентралізації

Участь у заході взяли головний архітектор Закарпатської області Микола Пігуляк, заступник начальника управління архітектури та містобудування Закарпатської ОДА Олег Боршовський, в.о. Ужгородського міського голови, перший заступник Іштван Цап, голова Оноківської сільської ради Павло Машіка, депутати міської ради, експерти, представники громадськості та бізнесу.

Під час заходу говорили про те, як досягти успіху громаді, яка отримала самостійність у прийнятті рішень та забезпечена фінансовими ресурсами на їх втілення у життя. Загалом, децентралізація для Ужгорода – це перш за все відновлення місцевого самоврядування. Ще зовсім нещодавно, у 2014 році в.о.міського голови у якості прохача ходив до губернатора за фінансами, адже Казначейство не пропускало для потреб міста більше ніж 5 тис. грн. на добу. Відтепер міська влада завдяки реформі має власні фінансові ресурси та самостійно визначає пріоритети своєї діяльності. 

Децентралізація дає ужгордцям можливість самим творити своє майбутнє там, де вони живуть, працюють, виховують дітей, опікуються немічними. А відтак, ужгородці солідарно з міською владою несуть повну відповідальність за стан справ у громаді. 

В цьому ж контексті заступник міського голови Іштван Цап висловив щирі сподівання на те, що ужгородці скористаються унікальними можливостями реформи та долучання до творення якісного продукту - Стратегії розвитку міста Ужгород на найближчі двадцять років. Адже саме цей документ визначить основні пріоритети та спрямованість усіх бюджетних та позабюджетних ресурсів громади. Все повинно бути прозоро та відбуватися за участі ужгородців.

Цікавим і доволі дискусійним виявилося питання приміських зон та їх впливу на формування стратегії міста. Олег Боршовський, заступник начальника управління містобудування та архітектури Закарпатської ОДА, презентував дві можливі моделі розвитку міста та приміської зони. За першою моделлю громада Ужгорода включає в себе довколишні сільські громади в радіусі 15-20 км, за іншою – Ужгород залишається як є з усіх боків оточений об'єднаними сільськими громадами. 

Експерт Інститут суспільно-економічних досліджень Вікторія Мришук проілюструвала типові помилки при розробленні стратегічних планів, розповіла, яким чином повинен відбуватися вибір пріоритетів розвитку та необхдність жертвувати важливими речами заради спільної узгодженої цілі. Акцентувала увагу на тому, що формування будь якої стратегії не можливе без взаємодії трикутника: влади, бізнесу і громади. 

Власним досвідом розроблення стратегії міста Львова поділився Андрій Пундор, керівник програми стратегія Інституту міста. Фахівці узгодили 115 самостійних програм, відсіяли зайве та визначили пріоритети розвитку. Для розроблення стратегії запросили зовнішнього консультанта з тих міркувань, аби місцеві львівські експерти не пересварились. Та й загалом зовнішній експерт бачить громаду під іншим кутом зору, ніж його мешканці. Головне – це включення мешканців до творення спільного майбутнього. На думку Андрія Пундора, стратегія повинна узгоджуватись із генпланом міста, інакше потрібно змінити один з документів. 

Львівська міська рада девять років поспіль щорічно витрачає 1 млн. грн. на підтримку діяльності комунальної установи Інституту міста. У Львові з розумінням ставляться до таких витрат, адже є сильна віддача на користь громаді. Ця установа фактично є агенцією місцевого розвитку, яка опікується координацією зусиль усіх структурних підрозділів міської ради на виконання завдань стратегії, та залучає значні суми інвестицій у розвиток міста або через гранти або через сприяння бізнес-ініціативам. 

Форум, що відбувся в Ужгороді, був організований ВГО "Інститут Республіка" в рамках Всеукраїнської кампанії «Успішна громада» та ініціативи #Ужгород2040 за підтримки Національного демократичного інституту та МЗС Канади.

ІНІЦІАТИВА #Ужгород2040 – заснована з метою просування стратегічного підходу в управлінні містом Ужгородом на засадах участі громадян та є неформальним обєднанням громадських організацій: Регіональне молодіжне екологічне об’єднання “Екосфера”, ВГО “Інститут Республіка”, Інститут міста Ужгорода, ГО “Обєднання Самопоміч”, Карпатське агентство прав людини “Вестед”.

19 травня 2016р.

Теги: децентралізація, виклики, можливості, форум

Коментарі

RevaA 2016-05-22 / 16:27:09
Чудова історія успіху! https://www.youtube.com/watch?v=8KaGJAZn2x0 Так само може зробити кожна громада, якщо скористається безкоштовною покроковою інструкцією як впровадити такий проект за моделлю DESPRO за посиланням udl.despro.org.ua (Ресурс "Сільське питне водопостачання").

#Сільське_Питне_Водопостачання #DESPRO

НОВИНИ: Соціо

15:29
/ 1
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини