У 18-му обласному конкурсі словацької народної пісні «Золотий соловей» взяли участь 77 виконавців (ФОТО)

10 травня 2016 року в Середнянській дитячій школі мистецтв Ужгородського району відбувся вісімнадцятий обласний конкурс словацької народної пісні „Золотий соловей”.

У 18-му обласному конкурсі словацької народної пісні «Золотий соловей» взяли участь 77 виконавців (ФОТО)

Основними завданнями конкурсу традиційно є виявлення і підтримка юних талантів, сприяння розвитку дитячої вокальної творчості, збереження словацьких народних традицій, узагальнення і вивчення передового досвіду роботи із словацьким фольклором. Засновники конкурсу –  управління    культури  Закарпатської облдержадміністрації, відділ культури Ужгородської райдержадміністрації, Середнянська дитяча школа мистецтв і   культурно-освітня організація „Матіца Словенска” в Україні – і цього разу зробили все для того, щоби втілити в життя всі поставлені завдання та провести конкурс на високому рівні.

Перед початком конкурсної програми всіх присутніх привітали заступник начальника управління культури Закарпатської облдержадміністрації  Ілдіко Молнар, Генеральний консул Словацької Республіки в м. Ужгороді Янка Буріанова, начальник відділу національностей та релігій Закарпатської облдержадміністрації Анатолій Салай і голова культурно-освітньої організації «Матіца Словенска» в  Україні  Йосип  Гайніш.

Цього разу в Середньому  зібралося 77 учасників  (рекордна кількість) з Ужгородського, Перечинського, Великоберезнянського,  Воловецького,  Мукачівського, Тячівського, Свалявського, Хустського районів, міст Ужгорода, Мукачева та Чопа. Традиційно вони змагалися у трьох вікових категоріях: 1-а категорія – солісти-вокалісти та дуети віком до 10 років, 2-а категорія – солісти-вокалісти та дуети віком від 10 до 14 років, 3-я категорія  – солісти-вокалісти та дуети віком від 15 до 18 років.

Компетентне журі очолила Надія Підгородська  – голова циклової комісії «Академічний спів» Ужгородського державного музичного училища імені Д. Задора, заслужений працівник культури України. До складу журі також увійшли голова культурно-освітньої організації „Матіца Словенска” в Україні Й. Гайніш,  голова Президії Ради директорів шкіл естетичного виховання Закарпатської області, заслужений працівник культури України Л.Ленарт, методист відділу мистецьких навчальних закладів  управління культури Закарпатської облдержадміністрації І.Густі,  завідуюча вокально-хоровим відділом Середнянської ДШМ, художній  керівник народного вокально-хореографічного  ансамблю «Словенка» С.Симочко і голова осередку культурно-освітньої організації «Матіца Словенска» в с.Тур'я-Ремета Перечинського району М.Гапак.

Журі з честю впоралося зі своїм нелегким завданням і винесло справедливе рішення щодо розподілу призових місць.

Гран-прі конкурсу і цінний подарунок від Генерального консула Словацької Республіки в м.Ужгороді п. Янки Буріанової отримала Євгенія Титичко (Великоберезнянська ДШМ, перша категорія).          

У 1-й віковій категорії перемогу святкувала Анастасія Дьомінова  з Тур'я-Реметівської ДМШ. Друге місце посіли  Катерина  Шпеник (Мукачівська ДШМ №1 ім.С.Мартона), Лідія Газій (Великолучківська ДШМ), Олександр Гальовчик (Ракошинська ДШМ),  Даніель Симкович (Коритнянівська ДШМ), Валерія Балог  (Великолучківська ДШМ), Анастасія  Горват (Великолучківська ДШМ), Юрій Попелич (Воловецька ДШМ) і Анна Тарасова (Чопська ДМШ). Третє місце  у  цій віковій категорії  розділили  Наталя Мелеш (Чинадіївська ДШМ), Марія Лазорко (Буштинська ДШМ), Євгенія Данило (Тур'я-Реметівська ДМШ), Вероніка  Футько (Ужгородська ДШМ), Роман Філоненко (ЗОШ І-ІІІ ст. №4 м.Ужгорода), Владислава Медвідь (Великолучківська ДШМ), Вікторія Фешко (Тарновецька ДШМ) і Наталія Левке (Вишківська ДШМ). Серед дуетів у цій віковій категорії перше місце не присуджувалося, друге місце посіли Даніела Гнаткович і  Евніка Гнаткович з Полянської ДШМ, третє місце – Катерина Шпеник і  Євгенія Ігнатоля (Мукачівська ДШМ №1 ім.С.Мартона).

У 2-й  віковій  категорії  перше місце згідно кількості набраних балів розділили  Вейгеші Ярослава  (Середнянська ДШМ), Шелепець Вікторія  (Великоберезнянська ДШМ), Тороні Юліана  (Мукачівська ДШМ №2), Свід Юлія  (Ужгородська ДШМ) і Багінська Каріна  (Мукачівська ДШМ №1 ім.С.Мартона).  Другі   місця   посіли  Мотринець Альона  (Великолучківська ДШМ), Лесюк Олена  (Воловецька ДШМ) і Сливка Даніелла  (Тарновецька ДШМ).  Треті місця здобули   Туряниця Ангеліна   (Ракошинська ДШМ), Поляк Ольга (Коритнянівська ДШМ) і Вовчок Руслана  (Нижньоселищенська ДШМ).  Серед дуетів у цій віковій категорії  перше місце здобули дуети у складі:  Мотринець Альона – Кайнц Евеліна  (Великолучківська ДШМ), Паук Елеонора – Пашко Габріелла  (Мукачівська ДШМ №2) і Немйо Катерина – Гузинець Дарія  (Мукачівська ДШМ №2),  другі місця - дуети у складі: Бачал Іванна – Баюр Віталіна  (Вишківська ДШМ)  і  Черепаня Мирослава – Кайнц Елізабет  (Великолучківська ДШМ), треті місця - дуети у складі:  Різак Вікторія - Симик Лілія  (Полянська ДШМ)  і  Тимочко Марія - Жидак Яна  (Дубівська ДШМ).

У 3-й віковій категорії перше місце здобули Кунак Анастасія  (Великолучківська ДШМ), Біксей Олександра (римо-католицька парафія с.Кольчино) і  Шолтес Вікторія (Великоберезнянська гімназія), друге місце - Голінка Богдана  (Мукачівська ДШМ №2), а третє місце  посіла Пугачова Мелісса (ЗОШ І-ІІІ ст. №4 м.Ужгорода). Серед дуетів у цій  віковій категорії перемогли  Кунак Анастасія і Кайнц Евеліна (Великолучківська ДШМ), друге і третє місця серед дуетів у цій віковій категорії  не присуджувались.

Переможці і призери отримали дипломи і грамоти,  а також цінні подарунки та пам’ятні  сувеніри від організаторів конкурсу. Подяками за участь і сувенірами були також нагороджені всі учасники конкурсу.

Цінним подарунком була нагороджена наймолодша учасниця конкурсу – шестирічна Наталя Мелеш (Чинадіївська ДШМ). Також подарунок і щирі слова подяки за майстерне ведення програми конкурсу отримав вчитель ЗОШ І-ІІІ ст. №4 м.Ужгорода Янко Поханіч.          

Слід також відзначити велику роботу викладачів і концертмейстерів навчальних закладів, які готували учасників. Окремої подяки заслуговує робота  керівників фольклорних колективів шкіл естетичного виховання, які забезпечили виступам учасників конкурсу якісний музичний супровід.

Учасники обласного конкурсу словацької народної пісні «Золотий соловей – 2016» роз’їжджалися з Середнього по домівках з масою позитивних вражень від перебування на цьому святі словацького пісенного фольклору і з великим бажанням ще раз  приїхати і взяти участь у конкурсній програмі  «Золотого солов’я» у травні 2017 року.

Оксана Ленарт, директор Середнянської ДШМ

11 травня 2016р.

Теги: Золотий соловей, словаки, Середнє

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини