Літконкурс "Гірські горизонти" знайшов своїх переможців, а проект "Закарпатські діалоги" – на фінішній прямій (ФОТО)

У рамках третього, завершального етапу "Закарпатських діалогів" до Ужгорода завітали ініціатор культурно-просвітницького проекту, знаний сучасний український письменник Андрій Курков та молодий літератор і журналіст родом із Коломиї Артем Чапай. Протягом 11-13 травня гості разом із координатором проекту на Закарпатті Михайлом Рошком і письменником Банди Шолтесом здійснять мандрівку ще чотирма районами та поспілкуються з місцевими громадами.

Літконкурс "Гірські горизонти" знайшов своїх переможців,  а проект "Закарпатські діалоги" – на фінішній прямій (ФОТО)

Відкрили ж насичену програму заходів 10 травня – майстер-класом для учасників літературного конкурсу малої прози серед молодих авторів Закарпаття "Гірські горизонти", що стартував майже одночасно з проектом "Закарпатські діалоги" в березні. Зустріч відбулась у приміщенні обласного осередку Національної спілки письменників України за участі його очільника Василя Густі, крайових письменників Олександра Гавроша та Сергія Федаки й уже згаданих літераторів, котрі в невимушеній, дружній атмосфері дали творчій молоді чимало слушних настанов.

Зокрема, радили багато читати, цікавитись різною літературою і, відповідно, творити розкуто, адже набагато важливіша, ніж будь-які жанрові чи стильові умовності, сама історія, якою автор прагне поділитись. Її не зайве "випробувати" на слухачах, аби впевнитись, що є цікавим для стороннього сприйняття, а де варто додати динаміки, описовості, інтриги тощо – це дієвий спосіб розвинути власний талант оповідача, який для прозаїка надважливий. Усі секрети творчості тренери ілюстрували влучними цитатами класиків, а також – розповідями з особистого письменницького досвіду, водночас, заохочуючи до дискусії дебютантів.

А вже увечері, в читальному залі Закарпатської обласної універсальної наукової бібліотеки, оголосили результати конкурсу "Гірські горизонти". За присудом письменників-учасників проекту "Закарпатські діалоги" переможцями конкурсу стали: І місце – Тімея Шрек, ІІ місце – Юлія Совинська, ІІІ місце – Тарас Ващук, Валерія Зенинець і Христина Турецька. Крім того, визначено п'ятьох фіналістів: Юлія Сільцер, Юрій Марина, Олена Шваб, Тетяна Гичка, Степан Ткачук.

Як розповів Андрій Курков, усього на розгляд журі було подано з півсотні рукописів, із-поміж яких за право ввійти в десятку найкращих реально змагались 17 творів. Також, зізнався, що Закарпаття виявило дещо потужніший літературний потенціал порівняно з Одещиною, де аналогічний конкурс проводили торік у рамках "Бесарабських діалогів" – твори закарпатських авторів відчутно присмачені місцевим колоритом і зачіпають справді актуальні теми. "Взяти хоча б переможницю творчого змагання, молоду письменницю з Берегівщини Тімею Шрек – угорський філолог, котра викладає у школі для ромських дітей, представила доволі важке, напружене, екзистенційне за змістом і напрочуд цікаве та професійне за втіленням письмо, яке для нас переклав із мови оригіналу викладач кафедри угорської філології УжНУ Микола Антоненко".

Андрій Курков зауважив: "На жаль, за 25 років країна не створила єдиного літературного простору, в нас мали б іти нога в ногу 26 літератур, які спільно творили б національну українську літературу. Проте відомими залишаються письменницькі середовища Києва, Львова, почасти Івано-Франківська. Інші області, за винятком їхніх окремих авторів, на вітчизняній літературній мапі майже непомітні. Ми щиро сподіваємося виправити це, відкриваючи щораз нові імена для якнайширшого читацького кола. І віримо, що всі ті "таємні" письменники, котрі сховали від нас свій доробок зараз, зважаться представити його вже наступного разу".

Наостанок, куратор повідомив, що за підсумками одеського й закарпатського проектів імовірно вже восени буде видано альманах "Діалог Бессарабія-Закарпаття".

У свою чергу, присутній на зустрічі заступник голови – керівник апарату Закарпатської ОДА Олександр Петік як голова експертної ради з питань видання творів закарпатських авторів запевнив, що переможці конкурсу можуть цілком розраховувати на підтримку облдержадміністрації у виданні власних книжок.

Що ж до "Закарпатських діалогів", учасники висловили вдячність управлінню культури облдержадміністрації та представництвам культури на місцях за теплий прийом, пізнавальні екскурсії і презентації фольклору в закарпатських глибинках, а також – організацію надзвичайно сприятливої для діалогу аудиторії під час попередніх етапів, на що вельми сподіваються і в наступні три дні.

11 травня:

10.00 - Ужгородський національний університет;

14.00 - будинок культури с.Сторожниця (Ужгородський р-н);

16.30 - Перечинська центральна районна бібліотека.

12 травня

10.30 - Свалявський будинок культури;

15.30 - зал Міжгірської райдержадміністрації.

13 травня

10.00 - загальноосвітня школа смт.Міжгір’я;

15.00 - Воловецька районна бібліотека.

 

Управління культури Закарпатської ОДА

11 травня 2016р.

Теги: письменник, література

Коментарі

тік 2016-05-14 / 22:23:49
Трохи не так: у нахаби Рошка відбулася розмова з адекватним чоловіком ))

кіт 2016-05-14 / 21:13:55
У Рошко була невдала розмова з нахабою, ось і все.

лютий 2016-05-12 / 18:44:07
Мішко Рошко то є потєряний крєндєль і всі ми хто хоть мало адекватний серед студентів видиме то і бажаєме йому виздоровлення. но то навряд чи станеся.

коментар 2016-05-11 / 15:17:43
Просто дань моде и имиджу. Но чаще просто дебильный понт....

??? 2016-05-11 / 00:43:12
А Рошко як став письменником? Він що якісного написав?

І чого в окулярах? В залі сонце засліпило? Чи це жлобські понти?

НОВИНИ: Культура

15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
» Всі новини