Голова Закарпатської ОДА Олег Гаваші представив нового голову Міжгірської райдержадміністрації Івана Романа

Учора, 19 листопада, керівник краю Олег Гаваші представляв активові району нового голову Міжгірської райдержадміністрації Івана Романа.
Хоча попереднє керівництво району зробило чимало.

Голова Закарпатської ОДА Олег Гаваші представив нового голову Міжгірської райдержадміністрації Івана Романа

Новому голові райдержадміністрації є над чим працювати. Так, за підсумками 9 місяців Міжгірщина посідає тільки 15 місце в загальнообласному рейтингу районів. Якщо говорити про промисловість, то в районі з початку року у промисловості допущено значний спад обсягів виробництва – на 81,5 відсотка. Особливо це насторожує, якщо врахувати, що за цим показником минулого року район знаходився на 5 місці, а зараз опустився на 18. А у сусідньому Воловецькому, в якому схожі умови, досягнутий приріст на 28,9 відсотка. Зменшились і обсяги реалізації промислової продукції – в розрізі загальнообласного показника із 1 відсотка у 2006 році до 0,2 відс. за підсумками 9 місяців цього року. Щодо інвестиційної діяльності, то те, що інвестор прийде сюди, сумнівів не викликає. Тільки у січні-вересні цього року в районі досягнутий приріст прямих іноземних інвестицій – порівняно із початком року на 7,7 відс. (по області – на 9,2 відс.). Однак з початку інвестування (1994 рік) на одного жителя району припадає 130,1 дол. США прямих іноземних інвестицій, що у два рази менше обласного показника (259,3 дол. США).

Пріоритетом Міжгірщини голова облдержадміністрації Олег Гаваші вважає туристично-рекреаційну галузь. На його думку, коли є можливість розвивати цей бізнес, необхідно готуватися до приходу інвестора. Тобто працювати на перспективу, планувати і знати, де, що інвесторам хотілося б створити у районі. А найголовніше, за словами Олега Олодаровича, самим шукати інвестора. „Мусимо думати не тільки про нинішній день, а працювати над тим, що ми хочемо зробити, чого досягти за рік, за три, за п’ять. Прийшов інвестор — він має знати, що є робоча сила, соціальні умови, що у селах не виїжджатимуть на заробітки... Інвестор має також думати про те, що буде через рік, три. Ми ж, у свою чергу, мусимо дбати про перепідготовку кадрів. Якщо не думатимемо про перспективу, а лише, як закінчити рік і планувати на один рік, ми не будемо мати майбутнього – це однозначно”, — наголосив керівник краю. Також він нагадав, що незабаром планується провести великий форум за участі передусім українських бізнесменів, що готові інвестувати в економіку держави, в тому числі Закарпаття.

Створити у районі достойні робочі місця з нормальними умовами праці, високою зарплатою – над цим також доведеться попрацювати новому керівництву. „Головне – не гнатися за показниками, а щоб це дійсно були високооплачувані робочі місця”, — підкреслив Олег Гаваші. До речі, середньомісячна номінальна заробітна плата в районі з початку року становить 1 тис. 177,07 гривень, що є 6-м місцем серед регіонів області (по області – 1 тис. 183 грн.). До відповідного місяця минулого року показник зріс майже на 40 відсотків. Однак заборгованість із виплати заробітної плати теж зросла — на 32,5 відс. у порівнянні з початком року. Хоча рівень зареєстрованого безробіття перевищує середній по області майже утричі, в районі створено 828 (при плані тисяча) нових робочих місць, або 82,2 відсотка річного завдання відповідної програми.

Не оминув голова облдержадміністрації Олег Гаваші і питання цін. — Розумію, якщо ростуть ціни у світі, державі, зупинити їх в окремій області, районі не просто, а той неможливо. Але дуже велика різниця у цінах в сусідніх районах — у нас вони одні на території держави, інші – в області й у тих районах, в яких приблизно однакові умови – віддаленість від автомагістралей, залізниці тощо. Треба розібратися, у чому причина, — наголосив Олег Олодарович.

Чимало уваги у своєму виступі керівник краю приділив, зокрема соціальним питанням. „Хотів би, аби ви проаналізували всі Укази Президента України за останні два роки, постанови Кабінету Міністрів, особливо Укази Президента України, що стосуються соціального захисту – це важливий напрямок. Тому просив би вас й надалі примножувати позитивний досвід і виконати те, що було заплановано. Обласна адміністрація завжди готова допомогти”, — запевнив Олег Гаваші. Він також припустив, що новий рік – січень-лютий, мабуть, починатимемо без затвердженого Державного бюджету, але керівник краю упевнений, що при взаємопорозумінні між адміністрацією і радою району, при підтримці депутатського корпусу, плановій роботі, вдасться мінімізувати ті проблеми, які можуть виникнути. Олег Гаваші переконаний, що новому голові Міжгірської райдержадміністрації ці завдання під силу.

Для довідки:

Іван Роман народився 8 травня 1967 року в селі Рокосово Хустського району. Має вищу освіту, закінчивши Ленінградський інженерно-технічний інститут ім. П. Тольятті, за спеціальністю – інженер-економіст. Практично весь час працював у податковій системі. До цього дня був начальником державної податкової інспекції у Міжгірському районі.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
20 листопада 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини