На міністерській нараді на Львівщині доручили пропрацювати розширення меж 3-х природних парків Закарпаття

Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак доручив керівникам національних природних парків Карпатського регіону підготувати проект щодо розширення меж природо-заповідних територій Карпат

На міністерській нараді на Львівщині доручили пропрацювати розширення меж 3-х природних парків Закарпаття

Відповідне доручення під час наради в Яворівському національному природному парку міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак дав керівникам національних природних парків, які працюють на території чотирьох областей Карпатського регіону.

Нагадаємо, що 5 травня Остап Семерак перебуває із  робочим візитом в Львівській області. Мета – ознайомитися із роботою та напрацювати план розвитку національних природних парків Карпат.

«Ми  повинні змінити підходи до збереження природних комплексів – перейти від пасивного спостереження та досліджень за змінами, що відбуваються у довкіллі, до розроблення та впровадження конкретних наукових рекомендацій, програм. Потрібно все зробити для збереження і відтворення рідкісних видів рослинного і тваринного світу, збереженого у національних природних парках Карпат», - зазначив під час наради Міністр екології та природних ресурсів.

Остап Семерак  підкреслив,  особливу роль  в збереженні довкілля України   Карпатських лісів:

«Праліси Карпатського біосферного заповідника та Ужанського національного природного парку увійшли до складу пам’ятки Всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини». Ці ліси складають основу природоохоронних територій Карпатського регіону, але ще чимало їх є незаповідними і масово вирубуються», – зазначив Остап Семерак.

На думку міністра, сьогодні потрібно спільно працювати над розширенням національних природних парків Українських Карпат:

«Ми повинні підтримати і сприяти реалізації проекту «Збереження Українських Карпат», в рамках якого передбачено розширення територій 9-ти національних природних парків майже на 80 тисяч гектарів, серед яких Карпатський, Ужанський, «Синевир», «Гуцульщина», Вижницький, «Зачарований край», «Верховинський», «Черемоський», «Сколівські бескиди», -  зазначив міністр.

Остап Семерак дав доручення  керівникам національних природних парків підготувати проекти розширення існуючих національних природних парків та закликав  представників громадськості активно надавати свої експертні пропозиції.

«Нарешті, ми  потужно продовжимо впровадження вимог українського законодавства щодо збільшення площі заповідних територій до 15% від площі держави. Я вимагаю від керівників установ природно-заповідного фонду в тижневий термін надати свої пропозиції щодо розвитку кожної установи та доповісти, в якому стані знаходяться перспективи розширення ввірених вам об’єктів», – наголосив Остап Семерак.

Нагадаємо, що відповідно до доручень Мінприроди, при обласних адміністраціях у Закарпатській, Івано-Франківській та Чернівецькій областях створені і діють спеціальні робочі групи.

Разом з тим, не дивлячись на активну підтримку науковців та громадськості, державні підприємства лісової галузі ще не прийшли до згоди стосовно включення особливо цінних ділянок до складу парків. Затягування розгляду даного питання вони аргументують необхідністю провести цілий ряд лісогосподарських та протипожежних заходів, а також здійснити комплекс необхідних соціально-економічних розрахунків.

Міністр зазначив, що існуюча система ведення лісового господарства не сприяє збереженню пралісів та старовікових лісів, і зазначив, що готовий  працювати з  парламентом над удосконаленням законодавства в  частині збереження пралісів, спрощення процедури лімітування використання природних ресурсів на територіях і об’єктах природно-заповідного фонду,  приведення їх до європейських стандартів.

«Впевнений, що система управління лісовими ресурсами в національних природних парках дозволить зберегти лісові екосистеми, їх природний і культурний потенціал, при цьому забезпечить збалансоване їх використання, сприятиме надходженню  туристичних інвестицій у Карпатський регіон», – зазначив Остап Семерак.

06 травня 2016р.

Теги: заповідник, природний парк, Карпати

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини