ОСББ "Педагог" в числі перших отримало в Ужгороді прибудинкову територію в постійне користування

29 квітня 2016 року ОСББ «Педагог» нарешті отримало рішення про передачу для обслуговування їх 12-квартирного житлового будинку земельної ділянки загальною площею 0,3595 га, що знаходиться в Ужгороді, на вулиці Загорській, 28а (навпроти Ужгородського міськрайонного суду). Тут проживають переважно сім’ї ужгородських педагогів похилого віку (вчителі, викладачі, освітяни).

ОСББ "Педагог" в числі перших отримало в Ужгороді прибудинкову територію в постійне користування

ОСББ представляв за дорученням як громадський правозахисник Віталій Грегор,  адже проблема з отриманням  ОСББ в постійне користування чи власність своєї ж прибудинкової території донедавна було типовою проблемою для обласного центру Закарпаття.

Тепер це ОСББ має гарантії того, що їх прибудинкову територію ніхто не привласнить.

Шлях по отриманню даного рішення був тернистий – дозвіл на розробку відповідної тех.документації ОСББ "Педагог" було надано рішенням Ужгородської міської ради №1584 ще 19 грудня 2014 року. 

Спочатку були примхи в Управлінні Держземагентства в Ужгородському районі в особі її тодішнього керівника Я.Паньковича та заступника Л.Дикун (екс-начальника земельного відділу Ужгородської міської ради), які посилались на прогалини в законодавстві – відсутність спеціально встановленого КМУ Порядку про передачу ОСББ земельних ділянок у користування чи власність. Відповідно, вони не бажали погоджувати відповідну технічну документацію. Не зважали вони і на чинне вже майже протягом року рішення Ужгородської міської ради від 07.11.2014 р. №1506 «Про Тимчасовий порядок оформлення ОСББ, ЖБК, обслуговуючими кооперативами у м. Ужгород права власності або користування земельними ділянками».

З часом, на наприкінці літа 2015 року, Держкомзем України надав роз'яснення із внесенням відповідних правок у нормативно-правові акти, що погоджувати техдокументацію в місцевих Управліннях вже не потрібно.

Далі затримка була через депутатів Ужгородської міської ради VI скликання, потім – «війна» за нормальний генеральний план та, відповідно, нерозгляд всіх земельних питань, судові заборони на всі рішення міської ради, і, накінець, – довгоочікуване рішення. 

Далі залишилося лише технічно отримати витяг з Державного земельного кадастру про державну реєстрацію права постійного користування прибудинкової території.

«Станом на 01.01.2014 року лише мешканці 2% багатоквартирних будинків України є повноправними власниками та користувачами прибудинкових територій

Таким чином, мешканці 18% багатоповерхівок (саме стільки ОСББ та ЖБК створено в Україні на 01.01.2013 р.) отримали право оформити прибудинкову територію, і лише 5% з них скористалися  цією можливістю. Решта 20 тис. ОСББ та ЖБК не бажають, не знають  або не можуть реалізувати своє право на землю, а мешканці 100 тис. багатоквартирних будинків де ще не створено ОСББ навіть не мають такого права. Ситуація досить критична. Адже за нашим законодавством, прибудинкова територія це - територія навколо багатоквартирного будинку, визначена актом на право власності чи користування земельною ділянкою і призначена для обслуговування багатоквартирного будинку. І з цього визначення виходить, що у тих будинків, які не мають акта на право власності або користування де-юре і немає прибудинкової території. А це 98% будинків країни. Це означає, що ті у кого немає документів на землю в будь-який момент можуть  позбутися найпривабливішого її шматочка», – контатує у своїй статті Сергій Аверков, голова Правління Вознесенської громадської організації «Агентство економічного розвитку».

Згідно з даними, наведеними у вищезазначеній статті Сергія Аверкова, станом на кінець 2014 р., проаналізувавши кількість прибудинкових територій переданих у власність  ОСББ по 15 областям, ми побачимо три чітких лідера – Вінницька, Львівська та Івано-Франківська області, та значну групу аутсайдерів з кількістю оформлених територій менше 30, серед яких і Закарпатська область – всього 8%. 

За даними 15 областей, за останні 10 років було оформлено 1022 прибудинкові території з них:

- ОСББ у власність – 577;

- ОСББ в оренду – 196;

- ЖБК у власність – 141;

- ЖБК в оренду – 108.

Фактично, через непрофесійність кадрів у виконавчих органах влади та законодавчі прогалини, об’єднання співвласників багатоквартирних будинків по всій країни, зокрема і в Закарпатті, орендують свої ж прибудинкові території та  мають сплачувати відповідно за неї кошти місцевому бюджету. Для прикладу, ОСББ «ПЕДАГОГ» починаючи з 2010 року сплачувало практично 5 років понад 3 тис. грн. на рік. 

Наразі, за наявною інформацією, на наступну сесію Ужгородської міської ради готуються ряд рішень щодо передачі прибудинкових територій в постійне користування вже наступним ужгородським ОСББ. "Сподіваюся, міські депутати вже теперішньої каденції не будуть створювати перешкоди мешканцям міста, тобто своїм же виборцям, в  реалізації їх законних прав на отримання рішень про передачу у постійне користування прибудинкових територій їх ОСББ. Хотілося б принагідно нагадати народним обранцям, що згідно, зі ст.5 Конституції України, єдиним джерелом влади в Україні є народ, який здійснює владу безпосередньо. Тому не змушуйте громаду застосовувати громадські акти прямої дії та брати владу в свої руки", – застерігає В.Грегор.

02 травня 2016р.

Теги: ОСББ, прибудинкова територія, Віталій Грегор

Коментарі

Сергій 2016-05-06 / 10:36:22
Нарешті!!!!! Черга за іншими містами Закарпаття!!!!!

ужгородець 2016-05-03 / 01:56:01
МОЛОДЦІ!! ТАК ТРИМАТИ!

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини